Nord-Korea åpner for å gi slipp på landets atomvåpen
– Det er ingen grunn til å beholde atomvåpnene dersom vi får en sikkerhetsgaranti, sier nordkoreanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AP.
Nord-Korea lover også at landet ikke skal angripe Sør-Korea, hverken med atomvåpen eller andre våpen, ifølge AP.
USAs president, Donald Trump, truet i september med å «fullstendig ødelegge» Nord-Korea. Ved å love å gi opp landets atomvåpen, noe som har vært et sentralt og ufravikelig krav fra amerikanerne, plasserer nå Kim Jong-un ballen på Trumps banehalvdel ved å be om en garanti om at Nord-Korea ikke blir angrepet.
Fra USA har det foreløpig ikke kommet noen respons etter det overraskende utspillet fra Nord-Korea.
Chung Eui-yong, leder for en sørkoreansk delegasjon som tirsdag møtte Kim Jong-un i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, opplyser at han kommer til å reise til USA for å redegjøre for resultatene av møtet.
Chung sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at han har et budskap fra Nord-Korea som han vil overlevere direkte til president Trump.
Vil forhandle med USA
Nord-Korea erklærer seg også villig til å forhandle direkte med USA om avvikling av atomvåpenprogrammet og om normalisering av forbindelsene mellom landene, opplyser Chung Eui-yong.
Delegasjonslederen, som er Sør-Koreas direktør for nasjonal sikkerhet, sier også at nordkoreanerne er villige til å avstå fra å foreta kjernefysiske prøvesprenginger eller rakett-tester mens det forhandles.
Møtet i Pyongyang tirsdag regnes som et gjennombrudd i forholdet mellom landene etter et halvår preget av frykt og uro som følge av Nord-Koreas prøvesprenging av en atombombe i fjor høst.
I 12-tiden tirsdag ble det kjent at partene, som formelt sett fortsatt er i krig med hverandre etter våpenhvilen i 1953, skal møtes til samtaler ved grensen i slutten av april.
Kim Jong-un holdt et fire timer langt middagsselskap for sine gjester. Til stede var også den koreanske lederens søster, Kim Yo-jong, som var med i Nord-Koreas delegasjon til OL i Pyeongchang, og hans kone, Ri Sol-ju.
I motsetning til «førstesøsteren» er Kims ektefelle sjelden å se offentlig på offisielle tilstelninger.
– Historisk utvikling
– Dette er en historisk viktig utvikling. Erklæringen fra Kim Jong-un demonstrerer at Nord-Korea ikke er en røverstat, men en rasjonell aktør som er villig til å samarbeide med omverdenen og som ønsker økonomisk utvikling, mener Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia-og Korea- studier ved Universitetet i Oslo.
Men eksperten presiserer at vi ikke skal regne med nordkoreansk atomnedrustning straks:
– Kim gjør det klar at han vil oppgi sitt våpenprogram når trusselen fra USA ikke lenger er til stede. Og han forbeholder seg retten til selv å vurdere når hans land ikke lenger er truet. Når det er sagt – utspillet må også ses som en invitasjon til USA om seriøse forhandlinger.
– Og hva kan vi forvente at amerikanerne svarer?
– De burde svare ja takk til å møtes til direkte forhandlinger, og hadde dette vært opp til embets- og tjenestemenn i USAs utenriksdepartement, ville nok invitasjonen blitt akseptert straks. Men som vi vet, president Donald Trump er høyst uforutsigbar, sier professor Tikhonov.
– Mange skjær i sjøen
– Hvis det er riktig, slik Sør-Koreas presidentkontor hevder, at Nord-Korea har sagt at de ikke trenger atomvåpen hvis USA gir en sikkerhetsgaranti, er det oppsiktsvekkende. Det fjerner USAs argument mot å innlede samtaler, konstaterer professor Stein Tønnesson ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO).
Men han ser «mange skjær i sjøen»:
– USA og Sør-Korea må avlyse sin planlagte militærøvelse om toppmøtet mellom Moon og Kim i april skal bli vellykket. Nord-Korea må avstå fra enhver videre testing av raketter og fra prøvesprengning. Og USA må i siste instans av en langvarig forhandling være villig til å garantere sikkerheten til verdens verste diktatur, sier Tønnesson