Verden

Nord-Korea åpner for å gi slipp på landets atomvåpen

– Det er ingen grunn til å beholde atomvåpnene dersom vi får en sikkerhetsgaranti, sier nordkoreanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un (t.h.) møtte en delegasjon fra Sør-Korea i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang tirsdag. Her hilser han på Chung Eui-yong, som er direktør for nasjonal sikkerhet i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Utenriksjournalist

Nord-Korea lover også at landet ikke skal angripe Sør-Korea, hverken med atomvåpen eller andre våpen, ifølge AP.

USAs president, Donald Trump, truet i september med å «fullstendig ødelegge» Nord-Korea. Ved å love å gi opp landets atomvåpen, noe som har vært et sentralt og ufravikelig krav fra amerikanerne, plasserer nå Kim Jong-un ballen på Trumps banehalvdel ved å be om en garanti om at Nord-Korea ikke blir angrepet.

Fra USA har det foreløpig ikke kommet noen respons etter det overraskende utspillet fra Nord-Korea.

Chung Eui-yong, leder for en sørkoreansk delegasjon som tirsdag møtte Kim Jong-un i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, opplyser at han kommer til å reise til USA for å redegjøre for resultatene av møtet.

Chung sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at han har et budskap fra Nord-Korea som han vil overlevere direkte til president Trump.

Vil forhandle med USA

Nord-Korea erklærer seg også villig til å forhandle direkte med USA om avvikling av atomvåpenprogrammet og om normalisering av forbindelsene mellom landene, opplyser Chung Eui-yong.

Delegasjonslederen, som er Sør-Koreas direktør for nasjonal sikkerhet, sier også at nordkoreanerne er villige til å avstå fra å foreta kjernefysiske prøvesprenginger eller rakett-tester mens det forhandles.

 • Les også: Kim droppet missilpynten da sørkoreanerne ble invitert på middag

Møtet i Pyongyang tirsdag regnes som et gjennombrudd i forholdet mellom landene etter et halvår preget av frykt og uro som følge av Nord-Koreas prøvesprenging av en atombombe i fjor høst.

I 12-tiden tirsdag ble det kjent at partene, som formelt sett fortsatt er i krig med hverandre etter våpenhvilen i 1953, skal møtes til samtaler ved grensen i slutten av april.

God stemning rundt bordet i Pyongyang da Kim Jong-un og hans kone, Ri Sol-ju, inviterte den sørkoreanske delegasjonen til middag på tirsdag. Foto: Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå/AP / NTB scanpix

Kim Jong-un holdt et fire timer langt middagsselskap for sine gjester. Til stede var også den koreanske lederens søster, Kim Yo-jong, som var med i Nord-Koreas delegasjon til OL i Pyeongchang, og hans kone, Ri Sol-ju.

I motsetning til «førstesøsteren» er Kims ektefelle sjelden å se offentlig på offisielle tilstelninger.

– Historisk utvikling

– Dette er en historisk viktig utvikling. Erklæringen fra Kim Jong-un demonstrerer at Nord-Korea ikke er en røverstat, men en rasjonell aktør som er villig til å samarbeide med omverdenen og som ønsker økonomisk utvikling, mener Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia-og Korea- studier ved Universitetet i Oslo.

Men eksperten presiserer at vi ikke skal regne med nordkoreansk atomnedrustning straks:

– Kim gjør det klar at han vil oppgi sitt våpenprogram når trusselen fra USA ikke lenger er til stede. Og han forbeholder seg retten til selv å vurdere når hans land ikke lenger er truet. Når det er sagt – utspillet må også ses som en invitasjon til USA om seriøse forhandlinger.

– Og hva kan vi forvente at amerikanerne svarer?

– De burde svare ja takk til å møtes til direkte forhandlinger, og hadde dette vært opp til embets- og tjenestemenn i USAs utenriksdepartement, ville nok invitasjonen blitt akseptert straks. Men som vi vet, president Donald Trump er høyst uforutsigbar, sier professor Tikhonov.

– Mange skjær i sjøen

– Hvis det er riktig, slik Sør-Koreas presidentkontor hevder, at Nord-Korea har sagt at de ikke trenger atomvåpen hvis USA gir en sikkerhetsgaranti, er det oppsiktsvekkende. Det fjerner USAs argument mot å innlede samtaler, konstaterer professor Stein Tønnesson ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO).

Men han ser «mange skjær i sjøen»:

– USA og Sør-Korea må avlyse sin planlagte militærøvelse om toppmøtet mellom Moon og Kim i april skal bli vellykket. Nord-Korea må avstå fra enhver videre testing av raketter og fra prøvesprengning. Og USA må i siste instans av en langvarig forhandling være villig til å garantere sikkerheten til verdens verste diktatur, sier Tønnesson

 1. Les også

  Ekspert tror Mike Pences OL-besøk har bidratt til at USA endelig åpner for dialog med Nord-Korea

 2. Les også

  Kim droppet missilpynten da sørkoreanerne ble invitert på middag

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. Sør-Korea
 4. FNs sikkerhetsråd
 5. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hvorfor er USA og Nord-Korea erkefiender? Og hva kan komme ut av toppmøtet på tirsdag?

 2. VERDEN

  Trump kaller toppmøtet en triumf. Her er arbeidet som gjenstår før det faktisk blir en suksess.

 3. VERDEN

  President Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un innen mai

 4. VERDEN

  Etter 65 år kan de skape fred. Da trenger de to andre maktmenn på laget.

 5. VERDEN

  Kim droppet missilpynten da sørkoreanerne ble invitert på middag

 6. VERDEN

  Hvorfor truer Nord-Korea med å avlyse Trump-møtet? Ekspertene peker på en 90 år gammel teori.