Boris Johnson beskylder russerne for «absurde» bortforklaringer

EU fordømmer giftangrepet i Salisbury på det sterkeste. Ingen lar seg lure av russerne, fastholder Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ved ankomst til EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

– De russiske bortforklaringene vokser seg mer og mer absurde, sier Johnson.

Ifølge ham er det ingen som lar seg lure av Russlands forskjellige utspill om hendelsen, der eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble angrepet med nervegiften Novitsjok.

– Først sier de at de aldri har lagd Novitsjok. Så sier de at de har lagd Novitsjok, men at alt er ødelagt. Så at de har lagd Novitsjok, og at alt er ødelagt, men at noe på mysteriøst vis kan ha funnet veien til Sverige, Tsjekkia, Slovakia, USA eller Storbritannia, sier Johnson.

– Jeg tror folk ser at dette er en klassisk russisk strategi der man prøver å skjule en nål av sannhet i en høystakk av løgn og forvirring, sier han.

Les også

Utvisninger, kongelig VM-boikott og frysing av bankkontoer. Slik svarer britene på giftangrepet.

Uttrykker solidaritet

Johnson var mandag i Brussel for å brife EUs utenriksministre om hendelsen.

Etter brifingen vedtok utenriksministrene en felles erklæring om «sterk fordømmelse» av giftangrepet. EU gir ikke Russland direkte ansvar, men uttrykker full solidaritet med Storbritannia og skriver at Storbritannias vurdering om at det høyst sannsynlig er Russland som står bak, er noe som tas «svært alvorlig» av EU.

Bruk av kjemiske våpen er «fullstendig uakseptabelt og utgjør en sikkerhetstrussel mot oss alle», heter det videre.

Det er ventet at saken vil bli diskutert videre under EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Diskusjon om sanksjoner

Inntil videre er det noe uklart hvor stor støtte det er blant EUs medlemsland for mer konkrete skritt mot Russland, som å innføre nye sanksjoner.

– Vi vet at det ikke alltid har vært så enkelt å nå enighet om de sanksjonene vi allerede har på plass, påpeker Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

På britisk side skal en rekke ulike alternativer ha vært oppe til vurdering de siste dagene.

Saken diskuteres også i NATO, og Johnson skulle etter planen møte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag ettermiddag.

OPCW trekkes inn

Mandag var det også ventet at tekniske eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) ville komme til Storbritannia for å ta prøver av nervegiften som ble brukt i angrepet.

Storbritannias statsminister Theresa May har allerede fastslått at angrepet ble utført ved hjelp av Novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen mot slutten av den kalde krigen. EU ber nå Russland om å gi OPCW fullt innsyn i det russiske Novitsjok-programmet.

Russland har på sin side nektet innblanding.

– Før eller siden må det svares for disse grunnløse anklagene, enten med passende beviser eller en unnskyldning, sier Dmitrij Peskov, som er talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

Har utvist diplomater

Theresa May har allerede reagert på giftangrepet ved å utvise 23 russiske diplomater fra Storbritannia. I tillegg har hun suspendert viktige kontrakter og kunngjort at Storbritannia vil boikotte fotball-VM i Russland i sommer.

Russland har svart ved å utvise 23 britiske diplomater.

Tilstanden er fortsatt kritisk for Skripal og hans datter. De to ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury den 4. mars.