EU med nytt brexittilbud: Lover at Storbritannia ikke skal tvinges inn i tollunion mot sin vilje
BRUSSEL (Aftenposten): EU skal være villig til å komme Storbritannia i møte i brexit-forhandlingene, men blir møtt med en kald, britisk skulder.
EUs sjefforhandler, Michel Barnier bekreftet i en twittermelding fredag ettermiddag at EU nå er villig til å komme britene i møte.
Det skjedde etter at Barnier fredag ettermiddag hadde et møte med alle EUs 27 ambassadører.
EU skal nå være villig til å gi britene det de kaller en «juridisk bindende fortolkning» av den delen av avtalen som omhandler EUs tollunion, og at Storbritannia ensidig kan trekke seg ut av tollunionen.
Men øvrige deler av utmeldingsavtalens såkalte reserveløsning for irskegrensen må stå ved lag, for å garantere mot en hard grense mellom Irland og Nord-Irland.
Det er det siste punktet som har ført til at forhandlingene mellom EU og Storbritannia har kjørt seg fullstendig fast.
Det er dette som i forhandlingene er blitt omtalt som en «backstop», en forsikringsordning som sikrer at grensen mellom Nord-Irland og Irland forblir åpen.
Britene har tidligere krevd at denne løsningen må være midlertidig, og at britene ensidig kan trekke seg ut av ordningen.
Britene er avmålte
Utspillet fra EU vekker foreløpig ingen begeistring på britisk side. Fredag kveld kom brexitminister Stephen Barclay med en avvisende reaksjon.
– Dette er ikke tiden for å repetere gamle argumenter, skriver han i en Twitter-melding.
– Storbritannia har fremmet klare, nye forslag. Vi trenger nå å bli enige om en balansert løsning som kan fungere for begge parter, fortsetter han, ifølge NTB.
Ifølge BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg, er det ikke så mye nytt EU kommer med. Dette er noe som allerede har ligget i kortene, men som EU forsøker å servere i en ny innpakning:
Også politisk redaktør i den EU-kritiske avisen Daily Telegraph, Peter Foster, er skeptisk:
– EU forgifter forholdet
Møtene mellom EU og Storbritannia har pågått på ekspertnivå i Brussel hele denne uken, men uten særlig fremgang. Begge parter har anklaget hverandre for trenering.
Senest fredag formiddag anklaget Storbritannias utenriksminister, Jeremy Hunt EU for ikke å forstå alvoret. Han sa at forholdet mellom EU og Storbritannia ville bli forgiftet i mange år fremover om ikke EU nå forsto alvoret og kom britene i møte.
Sterke advarsler fra Theresa May
Theresa May holdt også en alvorstung tale fredag, men den var først og fremst myntet på sine egne i Det britiske parlamentet. I en tale i Grimsby advarte hun om at et nytt nei til brexitavtalen kan føre til at Storbritannia ikke går ut av EU i det hele tatt.
Tirsdag skal Det britiske parlamentet igjen stemme over hennes brexitavtale.
– Parlamentarikerne står overfor et historisk valg neste uke. Hvis de avviser avtalen, er ingenting sikkert. Det vil utløse en krise, sa hun.
Et knusende flertall sa nei til avtalen da den kom opp til avstemning for første gang i januar. Blir avtalen avvist på nytt, vil de folkevalgte stå overfor et valg mellom to alternativer, ifølge May.
Det ene vil være å gå ut av EU som planlagt den 29. mars, men uten å ha en avtale på plass. Det andre vil være å utsette brexit.
Men en slik utsettelse, advarer May, vil ikke løse noen problemer i seg selv.