49 mennesker drept i skyting ved moskeer på New Zealand

Tre personer er pågrepet etter skyting i to moskeer i Christchurch på New Zealand. Hundrevis var til fredagsbønn da angrepet skjedde, og antall drepte blir stadig oppjustert av politiet.

Politiet forsøker å få folk unna utenfor moskeen i Christchurch på New Zealand der mange mennesker er skutt.

Tre menn og en kvinne er pågrepet i forbindelse med skytingen. Foreløpig er én av dem, en mann i 20-årene, siktet for drap. En av de fire ble løslatt, og politiet jobber med å finne ut om og hvordan de to andre er tilknyttet saken.

Det blodige angrepet fant sted like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch og i Linwood-moskeen.

49 menesker er drept og 48 er skadet, bekrefter politisjef i Christchurch, Mike Bush fredag klokken 09.

Angrep mot to moskeer

42 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

I det fredagsbønnen begynte i Noor-moskeen i Christchurch, avfyrte en av gjerningsmennene skudd mot folkemengden.

Kort tid senere meldte newzealandske medier om skyting ved enda en moské, denne gangen i Linwood Masjid Mosque i Christchurch. Også der er det meldt om både drepte og sårede. Ardern sier at minst 10 ble drept ved denne moskeen.

Har funnet bomber

To politibetjenter har bekreftet overfor The Guardian at det er blitt funnet en bombe i en bil som kræsjet i Stickland Street. Bilen er en beige Subaru.

Politiet ber folk om å fjerne seg utenfor en av moskeene som ble angrepet torsdag.

Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon i New Zealand, kan så mange som 500 vært i moskeen da skytingen fant sted. Øyenvitner forteller at mange er drept.

– Jeg så døde mennesker overalt, sier vitnet Len Peneha.

Et vitne forteller Radio New Zealand at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene.

Cricketlandslag i bønn

Medlemmer av cricketlandslaget til Bangladesh var utenfor den ene moskeen da skytingen startet, men alle klarte å flykte uskadet og er nå i sikkerhet, skriver avisen The Guardian.

Den ukentlige fredagsbønnen markeres av muslimer verden over med en kort bønn i nærliggende moskeer. En annen moské i nærheten er blitt evakuert.

Politiet har sperret av Cathedral Square, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering.

Les også

Politiet advarer mot video fra moské-skyting

Bombe

Samtidig bekrefter to politibetjenter at det er en bombe i en bil som har kræsjet i Strickland Street i Christchurch.

– Du er ikke trygg her. Det er en bombe i den bilen, sa en politibetjent til The Guardians journalist på stedet.

Bilen kræsjet i Strickland Street, rundt tre kilometer unna der skytingen skal ha funnet sted. Bilen er en beige Subaru.

Folk som har flyktet fra moskeen og øyenvitner står her sammen med politiet.

Militærjakke

En mann entret moskeen med et skytevåpen, sier moskeens tidligere leder Mohammed Jama til nettavisen Stuff. Han sier han så fire skadede personer og to som lå livløs på bakken.

Et vitne forteller Radio New Zealand at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene. Ifølge et annet vitne skal det være to gjerningspersoner, men det er ikke bekreftet av politiet.

Politifolk med skuddklare våpen utenfor moskeen der mange er drept.

– En av de mørkeste dagene

Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier landets statsminister Jacinda Ardern etter skytingen i to moskeer i Christchurch fredag.

– Det som har skjedd her er en ufattelig voldshandling. Det er en av de mørkeste dagene i New Zealand, sier Ardern på en pressekonferanse.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personen bak denne volden, er ikke oss. Denne personen har ingen plass i New Zealand, sier hun.