Verden

- Det er fint at Putin passer på oss

DONETSK (Aftenposten): Jubelen stiger opp fra barrikadene da opprørslederne i Donetsk gir verden klar beskjed: - Vi holder folkeavstemning. Vi skal ut av Ukraina.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

— Vi er folkets stemme, sier Denis Pushilin, lederen for «Folkerepublikken Donetsk».

- Det er fint av Putin passer på og bryr seg om oss. Men vi må gjøre som folket ønsker.

Fra 10. etasje av det okkuperte administrasjonsbygget styres opprøret i den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk».

Aftenpostens Per Anders Johansen og Jan T. Espedal i Donetsk Foto: Jan T. Espedal

I korridorene, trappene og gangene er det i et fullstendig kaos av væpnede maskerte vakter, stressede russiske journalister, ropende sekretærer og opprørere som bærer forsyninger frem og tilbake.Selv om Russlands president Vladimir Putin ba dem utsette folkeavstemningen, vil opprørerne vise at de gjør som de vil. Det passer også trolig Putin bra, siden Vesten og regjeringen i Kiev har anklaget Russland for å stå bak og styre opprørerne.

— Det er folkets rett

Beslutningen om å avholde folkeavstemningen blir godt mottatt i Moskva.

Selv om Putin har bedt opprørerne utsette avstemningen, har Russlands president understreket at det utelukkende er Ukrainas ansvar å sørge for å ivareta befolkningens ønsker og sikkerhet.

— Dette er folkets rett, sa den russiske politikeren og komitélederen i Dumaen Leonid Slutskij i Moskva.

— Folkeavstemningen er bare en måte å løse konflikten fredelig.

Les også:

Les også

Separatistene i Ukraina føyer seg ikke etter Putin

— Vi er ferdig med Ukraina

Nede fra barrikadene utenfor lyder et gledesbrøl da beskjeden kommer.

— Selvfølgelig skal vi stemme. Putin støtter oss likevel, sier en demonstrant.

Noen danser av glede. Andre tar seg en øl til.

En soldat holder vakt i Donetsk. Foto: Jan T. Espedal

— Vi er ferdig med Ukraina. Vi vil ikke ha mer med dem å gjøre, sier en annen. En ny meningsmåling som ble frigitt torsdag, viser at ukrainere flest ønsker at landet skal forbli forent. Bare 14 prosent i undersøkelsen fra Pew Research Centre i Washington ønsker å endre dagens grenser.

Mens 93 prosent av ukrainere bosatt vest i landet ønsker et samlet Ukraina, ønsker bare 70 prosent i øst-Ukraina det samme, skriver NTB.

Butikkene stengt

De færreste av demonstrantene og opprørerne vil si hva de heter til etternavn. For egentlig vet ingen helt sikkert hva som kommer til å skje.

— Dette er ikke beslutningen til oss politikere. Det er beslutningen til folket i Donbas-regionen, sier en annen av opprørslederne Andrej Purgin.

Så begynner det å regne. Dermed går de fleste vanlige menneskene hjem for å forberede seg til den store «seiersfesten» fredag.

Det store samtaleemnet er hva som kommer til å skje da. Lokale medier advarer om stor fare for «provokasjoner», «terrorangrep» og voldelige sammenstøt.

Flere butikker har stengt, og vil ikke åpne igjen før i neste uke.

Les også:

Les også

Putin: Russiske styrker er trukket tilbake

Har 3 millioner stemmesedler klare

Aftenposten må gjennom fem kontrollposter og tre ransakelser før vi og en stor gruppe russiske og utenlandske journalister slipper inn i det aller helligste.

Heisene har for lengst sluttet å gå. Opprørslederne holder til i 10. etasje. Dermed får både journalistene og opprørerne selv god mosjon.

Fra disse kontorene ble Ukrainas største region med over 4,6 millioner mennesker styrt, inntil for en måned siden. Da stormet opprørerne og proklamerte at de hadde opprettet «Folkerepublikken Donetsk».

Det var full jubel i Donetsk da det ble klart at opprørerne trosser Putins ønske om å avvente folkeavstemningen. Foto: Jan T. Espedal

Nå styres den politiske delen opprøret i millionbyen Donetsk fra de kaotiske kontorene, med egen utenriksminister, en rekke ulike komiteer og eget pressekontor.

Forsvarsminister i underbukse

Forsvarsministeren i «Folkerepublikken» mistet de onsdag kveld.

Han ble pågrepet av ukrainske sikkerhetsstyrker utenfor Donetsk. Deretter ble Folkerepublikkens forsvarssjef vist frem på ukrainsk TV i håndjern, i bare underbuksen.

For opprørerne er dette bare nok et eksempel på at regjeringen i Kiev er deres fiender.

De mest militante og profesjonelle krigerne er ved frontlinjen ved Slavjansk. Her står tungt væpnede opprørere og ukrainske styrker ansikt til ansikt.

På trykkeriet i første etasje går kopimaskinene døgnet rundt. 3.020.000 stemmesedler er trykket opp, ifølge «folkeavstemningens» tekniske sjef. Ifølge opprørerne vil resultatene foreligge mandag.

Opprørerne hevder at 70 prosent av befolkningen vil stemme. Men det er høyst usikkert hva som kommer til å skje i Donetsk-regionen de neste dagene frem til 11. mai.

USA og EU har fordømt folkeavstemningen som illegitim. Regjeringen i Kiev mener folkeavstemningen er et påfunn av terrorister og separatister, og utelukkende vil føre til at faren for en krig øker.

Les også:

 1. Les også

  Slik forbereder vi oss på å reise i Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Separatistlederen i Øst-Ukraina drept i bombeattentat på kafé

 2. VERDEN

  Dette er ikke McDonald’s. Det er det en helt spesiell grunn til.

 3. VERDEN

  Han er hyllet som Putins supersoldat. Nå er han Russlands nye martyr.

 4. KULTUR

  Konflikten med Russland har skapt en etterlengtet ukrainsk identitet, mener Ukrainas ledende samtidsforfatter.

 5. A-MAGASINET

  Bestemødre har bodd i kjelleren i fire år og militærsjefen har verdens farligste slanger på kontoret. Slik er livet på innsiden av opprørsrepublikken Donetsk.

 6. KULTUR

  Mange flere er drept etter at krigen i Ukraina ble trappet opp i februar. Men den viktigste kampen foregår ikke i skyttergraven.