Verden

MS «Estonia»: Kvinner og barn sist

Blant de 137 overlevende fra MS «Estonia» var det bare 26 kvinner. Ridderlighet kastes over bord når det står mellom liv og død, ifølge forskere.

Overlevende ankommer Turku i Finland etter å ha blitt reddet av et helikopter – med varmetepper rundt seg og plastikkposer som fottøy. 137 mennesker ble reddet fra havet etter «Estonias» forlis, flesteparten av dem menn. Foto: NTB Scanpix REUTER

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Det kalles ofte «havets uskrevne lov». Ideen om at kvinner og barn skal evakueres først fikk fotfeste i populærkulturen etter at Titanic sank og kvinnen hadde tre ganger så stor sjanse for å overleve som mannen.

Men i 2012 slo svenske forskere hull på myten, blant annet med utgangspunkt i MS «Estonia». Ifølge forskerne har damer langt dårligere sjanse for å overleve når skip forliser, og verst er det for barna.

 • Les også: 29 skip kjempet mot klokken i redningsaksjonen

Dobbelt så stor sjanse

Forskerne Mikael Elander og Oscar Erixson gikk gjennom 18 store skipskatastrofer fra 1800-tallet til i dag. Studien avdekket at kvinner har halvparten så stor sjanse for å overleve som menn.

Kvinner hadde litt under 18 prosent sjanse for å overleve, mens mennenes sjanse var omtrent dobbelt så stor – på nær 35 prosent. Barn hadde omtrent 15 prosent sjanse for å overleve et forlis.

Forskerne begynte med å gå MS «Estonia» nærmere etter i sømmene. Der overlevde 137 av de 989 personene om bord, og det var flere kvinner enn menn på skipet.

Av de 137 overlevende, var det bare 26 kvinner. En mann hadde altså fire ganger så stor sjanse for å overleve MS «Estonia» som en kvinne.

Kun syv personer over 55 år overlevde «Estonia». Det var ingen overlevende blant de under 12 år, og det yngste offeret var en liten jente på noen få måneder.

Les også

Hør de siste ordene fra MS «Estonia»: «Det ser virkelig, virkelig ille ut nå»

Flere årsaker

Ifølge Elinder og Erixon kastes ridderlighet over bord når det står mellom liv og død. Men dette er ikke den eneste årsaken:

 • Når panikken bryter ut, vil mennenes størrelse og styrke ofte sørge for at de når livbåtene først.
 • I eldre tider var det også en større sjanse for at menn som havnet i vannet klarte å svømme til livbåter, da det ofte var kvinnenes ansvar å ta hånd om barna.
  467 av passasjerene på «Estonia» var kvinner, 385 av dem menn.

mm.aftenposten.no/estonia kan du se den endelige passasjerlisten og blant annet sortere etter navn, kjønn og alder.

Kilde: M. Erlinder og O. Erixson (2012) Gender, social norms, and survival in maritime disasters. PNAS, publisert på nett 30. juli 2012

 1. Les også

  989 mennesker la ut på reisen fra Tallinn til Stockholm. 852 kom aldri tilbake. Hva skjedde egentlig med «MS Estonia»?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Overlevende ber om ny etterforskning av Estonia-ulykken

 2. VERDEN

  FN: Over 10.000 har druknet i Middelhavet siden 2014

 3. VERDEN

  Estonia-etterlatte tapte erstatningssøksmål. – Et svik, mener ofrenes advokat.

 4. VERDEN

  Nesten 180 savnet etter forlis i Middelhavet

 5. VERDEN

  - Jeg skulle ønske jeg ikke hadde overlevd.

 6. A-MAGASINET

  I Norges største skipskatastrofe omkom 1000 flere enn i Titanic. Døde alle på grunn av en misforståelse?