Trump: Mulig å sende militære styrker til Venezuela

Bare timer før Nicolás Maduro enten må utlyse nyvalg eller miste enda mer internasjonal støtte, advarer den venezuelanske lederen mot borgerkrig.

President Nicolas Maduros tilhengere demonstrerte i hovedstaden Caracas lørdag. Foto: AP / Ariana Cubillos / NTB scanpix

President Donald Trump sier at å sende militære styrker til Venezuela «er en mulighet».

Trump kom med uttalelsen i et intervju med TV-stasjonen CBS, ifølge Reuters.

Han sier også at han har avvist et tilbud fra Venezuelas president Nicolás Maduro om å møtes

Sju EU-land har gitt Maduro frist til søndag med å utskrive nyvalg. Hvis ikke det skjer, truer landene med å anerkjenne Juan Guaidó som president, slik USA og mange andre stater har gjort.

Ingen kan si sikkert hvor stor risikoen er for borgerkrig, fremholder Maduro overfor kringkasteren La Sexta i et intervju som skal sendes søndag. Utdrag fra intervjuet ble offentliggjort tidligere samme dag.

– Aggressive imperialister

– Alt handler om graden av galskap og aggressivitet blant de nordlige imperialistene og deres vestlige allierte, sier Maduro, med henvisning til USA.

– Vi ønsker ganske enkelt å bo i landet vårt og ber om at ingen blander seg inn i våre indre anliggender. Og vi forbereder oss på å forsvare landet vårt, sier han, og legger til at ansatte i fabrikker og studenter forbereder seg på kamp.

Når journalisten under intervjuet sier at Maduros budskap gjør ham redd, svarer den hardt pressede lederen:

– Virkelig? Dette skremmer ikke meg.

President Nicolás Maduro and førstedame Cilia Flores hilser sine støttespillere idet de ankommer en demonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden Caracas lørdag.

Godtar ikke ultimatum

Når det gjelder tidsfristen fra EU, slår Maduro fast at han ikke godtar et slikt ultimatum fra noen.

Nicolás Maduro vant i mai Venezuelas presidentvalg, som ifølge observatører var udemokratisk. Han har styrt Venezuela inn i en økonomisk katastrofe som har fått millioner av venezuelanere til å flykte utenlands for å unnslippe hyperinflasjon og mangel på mat og medisiner.

Juan Guaidó er opposisjonsleder og leder for Venezuelas nasjonalforsamling, og han har erklært seg selv som midlertidig president.

EUs kontaktgruppe for Venezuela møtes torsdag

Den internasjonale kontaktgruppen for Venezuela møtes for første gang torsdag. Gruppen vil hjelpe til med å finne en fredelig løsning på krisen i landet.

Gruppen ble nylig opprettet etter initiativ fra EU, og den består av åtte EU-land, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia i tillegg til de latinamerikanske landene Bolivia, Costa Rica, Ecuador og Uruguay.

Torsdagens møte blir det første som gruppen skal ha. Det holdes på ministernivå i Uruguays hovedstad Montevideo, opplyser EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Uruguays president Tabare Vazquez.