Verden

Bonsai-dyrkeren ble frastjålet et 400 år gammelt tre. Hun har én bønn til tyvene.

Japanske Fuyumi Iimura og ektemannen er blitt frastjålet det som skal være noen av verdens flotteste bonsaitrær.

Dette 400 år gamle bonsaitreet er blant syv trær stjålet fra Fuyumi Iimura og ektemannen.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I løpet av noen netter midt i januar tok tyver seg inn på eiendommen til Fuyumi Iimura og ektemannen nord for Tokyo. Fra den parklignende hagen som er større enn Oppegård kommune, tok kjeltringene med seg syv bonsaitrær verdt tilsammen minst én million kroner.

– Husk å vanne dem!

Aftenposten har vært i kontakt med Fuyumi Iimura, som er sønderknust over tyveriet. Ett av trærne, en kinesisk einerbusk, er over 400 år gammelt.

Drøyt en uke etter at trærne ble stjålet, rykket hun ut i sosiale medier og japansk presse og tryglet tyvene om å huske å vanne buskene.

– Trenger stell

Hun sammenligner tapet av trærne med å miste et barn eller en kroppsdel. Og hun er redd for at tyvene ikke skal ta godt vare på plantene – dette gjelder særlig den flere hundre år gamle einerbusken.

– Jeg ønsker at de som tok bonsaitreet, passer på å vanne det. Shimpaku-treet har levd i 400 år. Det trenger stell og kan ikke leve en uke uten vann, påpeker Iimura på Facebook.

– Lei meg for å bry dere

Ektemannen Seiji Iimuras forfedre har vært bonsaidyrkere i mange generasjoner, helt siden Edo-æraen, som varte fra 1603 til 1868.

Også han rykket ut på Facebook etter tyveriet og understreket hvor viktig treet er for ham. Han la ved et bilde og ba alle melde fra hvis de skulle se bonsaitreet.

– Jeg er lei meg for å måtte bry dere, skriver han med velkjent japansk høflighet og ber folk spre budskapet.

Einertreet av typen kalt shimpaku er møysommelig stelt og beskåret gjennom hundreårene. Det er omtrent 90 centimeter høyt og med en diameter på rundt 60 centimeter.

Sjeldne i naturen

Disse einertrærne av typen kalt shimpaku er blitt sjeldne i naturen, men kan fortsatt finnes i utilgjengelige fjellskrenter. Familien Iimuras busk skal ha blitt hentet på et fjell for mer enn fire hundre år siden.

Det er møysommelig blitt stelt og beskåret slik at det er omtrent 90 centimeter høyt og har en diameter på rundt 60 centimeter.

Ett lyspunkt?

Familien Iimura har ikke gjemt bort sine trær, men sluppet allmennheten inn i hagen slik at folk kan beundre de kunstferdige buskene. Sikkerhetstiltak fantes ikke, men det blir nå innført.

Fuyumi Iimura er dypt ulykkelig over tyveriet, men ser ett mulig lyspunkt nå som hendelsen får så stor oppmerksomhet.

– Jeg ville bli svært glad om alle i Norge og andre land i verden fikk en interesse for bonsai, sier hun til Aftenposten.

Les også

  1. Antallet hundreåringer i Japan nærmer seg 70.000

  2. Japans keiser abdiserer 30. april 2019

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Japan
  2. Trær