Michael Flynn var Trumps favorittgeneral. Nå samarbeider han med Russlands-granskerne.

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har erklært seg skyldig i å ha løyet for FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør til USA.

Michael Flynn blir ført inn i et tinghus i USAs hovedstad Washington fredag.

Klokken 16.30 fredag ettermiddag var Flynn innkalt til rettsmøte. Der kom det frem at Flynn nå samarbeider med dem som gransker Russlands påvirkning av USAs valgkamp.

Flynn sa seg skyldig i å ha løyet til FBI. Han hevdet dessuten at høytstående personer i Donald Trumps overgangsteam ba ham kontakte russerne allerede før Trump hadde overtatt som president.

Flynn-erklæring

– Jeg tar fullt ansvar for mine handlinger, sier Flynn i en erklæring. Flynn sier det har vært smertefullt å gjennomgå måneder med feilaktige påstander om forræderi og påpeker at han har vært i militæret i 33 år, fem av årene i kampområder.

– Men jeg erkjenner at de handlingene jeg vedgikk i retten i dag, var gale. Gjennom min tro på Gud arbeider jeg for å gjøre opp for meg, uttaler Flynn. Den tidligere generalen sier beslutningen hans om å si seg skyldig og samarbeide med granskerne er i familiens og landets interesse.

Her er pensjonert general Michael Flynns uttalelse.

Mest sentrale tiltalte hittil

Tiltalen ble kjent gjennom et dokument sendt fra spesialetterforsker Robert Mueller til en føderal domstol. I tiltalen heter det at Flynn feilaktig påsto at han ikke hadde diskutert sanksjoner med Russlands daværende ambassadør Sergej Kisljak.

Flynn er den første av de tiltalte som har jobbet i Det hvite hus og tilhørte Trumps indre krets. Trumps advokat Ty Cobb uttalte fredag at Flynn i sin tilståelse ikke impliserte andre enn seg selv. Han mener den nye omdreiningen viser at spesialgranskeren nå rydder vei «for en rask og rimelig konklusjon» i saken.

Michael Flynn forlater tinghuset etter å ha erklært seg skyldig i å ha løyet for FBI.

Har inngått avtale

Amerikanske medier skriver at Flynn har inngått en avtale med teamet til spesialgransker Mueller. Han vil i så fall hjelpe Mueller med granskningen mot selv å få mildere behandling. I retten sa aktoratet at Flynn hadde snakket med fremtredende personer i Trumps overgangsteam om sine samtaler med Russlands-ambassadøren.

Denne vendingen i saken var ventet etter at Flynns advokater nylig sluttet å utveksle informasjon med Donald Trumps advokater.

Spekulasjonene går nå om hvem Flynn eventuelt vil implisere i saken. TV-kanalen ABC meldte at Flynn ville peke på Trump selv, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Aksjekursene falt da ABC meldte dette.

Handler ikke om valgmanipulering

Det Flynn har tilstått, skjedde etter valget. Det kan dermed ikke uten videre brukes i en sak om russisk innblanding i valgkampen. Det er likevel ikke lov for privatpersoner å undergrave amerikansk utenrikspolitikk i forhandlinger med utenlandske myndigheter. Lovbrudd kan straffes med bøter eller opptil tre års fengsel, men dette er langt på vei en sovende bestemmelse. Den fremstående demokratiske politikeren Dianne Feinstein sier det er viktig å avdekke om Flynn snakket med russerne på eget initiativ og hvem som eventuelt visste og godkjente dette.

– Dette er bare enda et bevis på at disse granskningene må få fortsette uten innblanding, sier hun i en uttalelse.

Fikk sparken for løgn til Pence

Flynn var en av Trumps nærmeste rådgivere under presidentvalgkampen i fjor. Han ble blant annet kalt Trumps favorittgeneral. I valgkampen opptrådte han flere ganger for Trump og agiterte blant annet for å fengsle Trumps motkandidat Hillary Clinton. Han var også kontroversiell før han kom inn i det politiske rampelyset. Blant annet skal president Barack Obama ha advart Trump mot å hyre Flynn til den viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Trump lyttet ikke til dette rådet, men Flynn fikk sparken i Det hvite hus etter bare drøyt tre uker i jobben. Årsaken var at han hadde løyet for visepresident Mike Pence om det samme som han nå er tiltalt for.

Den pensjonerte generalløytnanten er den fjerde personen som er tiltalt som følge av spesialgransker Muellers etterforskning. Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort er også blant de tiltalte.

Flynn er tiltalt for å «med viten og vilje» ha løyet for det føderale politiet FBI 24. januar i år. På det tidspunktet, fire dager etter innsettelsen, var Flynn ansatt i Det hvite hus.

Flere møter med Kisljak

I romjulen i fjor kunngjorde Obama-administrasjonen nye sanksjoner mot Russland på grunn av det USAs etterretning mener var russisk innblanding i valgkampen. I tillegg ble 35 russiske diplomater kastet ut av USA.

Kisljak ble rasende over de nye sanksjonene. Han snakker så med Flynn flere ganger i løpet av 29. desember.

Sergej Kisljak var i en årrekke Russland ambassadør i Washington.

I samtaler med FBI sa Flynn at han ikke hadde diskutert sanksjonene og Russlands svar på dem med Kisljak. Ifølge tilståelsen var ikke dette sant.

Flynn hadde også en samtale med Kisljak 22. desember i fjor. Til FBI sa han at han da ikke ba russerne utsette en avstemning i FNs sikkerhetsråd. Det var heller ikke sant, ifølge Mueller og hans etterforskere.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

Fikk sparken

Visepresident Pence benektet offentlig at Flynn og Kisljak snakket om sanksjonene mot Russland. Det dette viste seg ikke å stemme, fikk Flynn sparken da det ble offentlig kjent at han løy til visepresidenten om samtalene med Kisljak.

Michael Flynn (til høyre) i Det ovale kontor.

Måtte gå under Obama

I 2014 pensjonerte Flynn seg fra den amerikanske hæren. I praksis fikk han sparken fra jobben som sjef for den militære etterretningstjenesten DIA av Obama-administrasjonen. Før han tok over DIA var Flynn en høyt respektert etterretningsoffiser som var viktig for USAs militæroperasjoner i Irak og Afghanistan.

Russlandsgranskerne undersøker også om Flynn har drøftet en utlevering av eksiltyrkeren Fethullah Gülen til Tyrkia mot betaling.