Verden

Medier: Flynn fikk Russland-oppdrag av Trumps svigersønn

Eksgeneral Michael Flynns tilståelse om løgn overfor FBI kan involvere presidentens svigersønn, Jared Kushner.

Jared Kushner, her på Kina-besøk med president Trump i november, sies å være den høytstående personen som i desember i fjor ba Michael Flynn kontakte russerne.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn erklærte seg fredag skyldig i å ha løyet for FBI. Han snakket usant om sin kontakt med Russlands ambassadør til USA. Han hevder at initiativet til kontakten med russeren før og etter jul i fjor ble tatt av «et svært høytstående medlem» av Trumps overgangsteam den gangen, ifølge rettsdokumentene.

Flere medier, blant dem Bloomberg, CNN og TV-kanalen NBC, melder at denne høytstående personen er Trumps svigersønn, Jared Kushner.

FN-vedtak mot Israel

Kushner skal ha bedt Flynn henvende seg til russerne foran en avstemning i FNs sikkerhetsråd. Der ble Israel bedt om å stoppe all bosetting på Vestbredden. USAs posisjon ble da fortsatt bestemt av avtroppende president Barack Obama, og landet brøt med sin tidligere praksis om å støtte Israel i FN-sammenheng. Det påtroppende regjeringsapparatet ønsket derimot å unngå dette. Derfor ble Flynn bedt om å oppsøke russerne for å høre om de kunne få utsatt vedtaket.

Det gjorde han 22. desember, men lillejulaften i fjor ble vedtaket mot Israel fattet. USA avsto fra å stemme.

Utvisning av diplomater

29. desember møtte Flynn ambassadør Sergej Kisljak igjen. Da skal temaet ha vært å forhindre at russerne gjorde gjengjeld mot Obamas utvisning av en rekke russiske diplomater. Obamas tiltak var begrunnet med russisk innblanding i den amerikanske valgkampen.

Trump skulle visstnok omgjøre dette ved sin overtagelse av Det hvite hus senere i januar. Her var Flynn tilsynelatende mer suksessrik. Vedtaket ble imidlertid ikke omgjort av Trump og først langt ut på sommeren slo Russlands president Vladimir Putin hardt tilbake.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

Forbudt å undergrave USAs politikk

Det er ikke lov for privatpersoner å undergrave amerikansk utenrikspolitikk i forhandlinger med utenlandske myndigheter. Lovbrudd kan straffes med bøter eller opptil tre års fengsel, men dette er langt på vei en sovende bestemmelse i en svært gammel lov. Den fremstående demokratiske politikeren Dianne Feinstein sier imidlertid det er viktig å avdekke om Flynn snakket med russerne på eget initiativ og hvem som eventuelt visste og godkjente dette.

– Dette er bare enda et bevis på at disse granskningene må få fortsette uten innblanding, sier hun i en uttalelse.

  • Michael Flynn var Trumps favorittgeneral. Nå samarbeider han med Russlands-granskerne.

Les mer om

  1. Jared Kushner
  2. USA
  3. Amerikansk politikk
  4. Russland