Verden

Jóhannsson blir ny statsminister på Island

Sigurður Ingi Jóhannsson (til høyre) tar over som ny statsminister på Island for Sigmundur Davið Gunnlaugsson (til venstre).

Fremskrittspartiets nestleder Sigurður Ingi Jóhannsson tar over for Gunnlaugsson.

  • Jan Christer Caldino Pedersen

Regjeringspartiene på Island er blitt enige om at landbruks – og fiskeriminister Sigurður Ingi Jóhannsson tar over som landets statsminister. Han er også Fremskrittspartiets nestleder.

Dette er mannen som avtroppende statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson ba om å ta over «på ubestemt tid» tirsdag, og som islandske medier tidlig utropte som Gunnlaugssons arvtaker.

Regjeringspartiene sier også at de vil skrive ut nyvalg til høsten, et halvt år før neste ordinære valg.

– En traust og god mann

Tirsdag ga Gunnlaugsson opp kampen mot opinionen, og overlot statsministerstolen til andre «på ubestemt tid». Siden da har de to regjeringspartiene på Island forhandlet om hvem som skal overta som statsminister.

Pressekonferansen som skulle startet klokken 21.00 norsk tid ble utsatt. Regjeringspartiene inviterte opposisjonen til møte klokken 21.30, og litt før 23.00 kom nyheten om at Jóhannsson tar over.

Gunnlaugsson snakket med pressen for første gang siden gårsdagens dramatiske avgang, men var lite meddelsom da han kom for å delta i regjeringsforhandlingene. Han sa at han ser fram til å bli vanlig alltingsrepresentant.

– Vår neste statsminister er en traust og god mann, var det eneste Gunnlaugsson ville si etter møtet før han forlot huset.

Avslørte navnet tidlig

Nyheten sprakk ved en feil, da FremskrittspartipolitikerHöskuldur Thorhallssonmøtte et samlet islandsk pressekorps på vei ut av Alltinget.

Thorhallssontrodde åpenbart at den lenge påventede pressekonferansen allerede var over, og ga derfor et intervju til de rundt 50 fremmøtte pressefolkene der han avslørte navnet. Den nye statsministeren var da ikke offisielt bekreftet av regjeringspartienes ledere.

En knapp halvtime senere kunne finansminister Bjarni Benediktsson offisielt bekrefte nyheten.

Krever nyvalg umiddelbart

Nyheten om at det ikke blir skrevet ut nyvalg før til høsten ble møtt med en rekke kritiske spørsmål.

Både opposisjonspartiene og de tusentalls islendinger som har demonstrert utenfor Alltinget denne uken har gjort det klart at de krever nyvalg umiddelbart.

– Det er kaos i opposisjonen, selv om ett parti nå opplever et midlertidig, kraftig oppsving på grunn av det som har skjedd de siste ukene, sa en presset finansminister Benediktsson.

Det er Gunnlaugsssons Fremskrittsparti (søsterparti av Senterpartiet) sammen med det konservative Selvstendighetspartiet, ledet av finansminister Bjarni Benediktsson, som sammen utgjør koalisjonsregjeringen på Island.

Onsdag har de to regjeringspartiene sammen klart flertall i Alltinget etter det forrige valget i 2013, men i den nyeste meningsmålingen, som ble offentliggjort onsdag, får de to partiene bare 29 prosent oppslutning til sammen. Til sammenligning får protestpartiet Piratene hele 43 prosent oppslutning.

Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet gjorde det klart at de kommer til å stemme ned både mistillitsforslaget og alle forslag om raskere nyvalg som opposisjonen har varslet at de vil legge fram.

De siste dagene har det vært flere demonstrasjoner på Island:

Over halvparten mener finansministeren også må gå

I en meningsmåling utført for avisen Fréttablaðið og TV-kanalen Stöð 2, sier 56 prosent at finansminister Benediktsson må gå av. 25 prosent mener han skal sitte, mens 17 prosent ikke har bestemt seg.

Slik så det ut utenfor Alltinget onsdag kveld:

Stuper på meningsmålingene

En dagsfersk partimåling bekrefter at regjeringspartiene blør som følge av krisen. Bare i løpet av den siste måneden har støtten til Gunnlaugssons Fremskrittsparti gått ned med 5 prosentpoeng.

De får nå 7,9 prosent av stemmene, og har med det mistet tre av fire velgere siden valget i 2013. Benediktssons Selvstendighetsparti faller med 6 prosentpoeng, og har nå 21,6 prosent.

Den store vinneren på meningsmålingene er det islandske Piratpartiet – et protestparti som i 2013 fikk 5 prosent av stemmene og har tre av 63 representanter i Alltinget – får nå hele 43 prosent oppslutning på meningsmålingene.

  • Se video nedenfor: Her blir Sigmundur Davíð Gunnlaugsson konfrontert med Wintris-aksjene:

Les også

  1. Aftenposten avslører: Her er underskriften som knytter DNB-topp til skatteparadis

  2. Skatteparadis-avsløringen: Nordea bryter med omstridt advokatfirma

  3. Kontrollkomiteen vil ha svar fra finansministeren

  4. Islands statsminister går av - regjeringen vil fortsette

  5. Islands statsminister nekter å trekke seg

  6. Islendinger om avsløringene: - Det kan komme til å eksplodere

  7. Islands statsminister har selskap i skatteparadis

Les mer om

  1. Panama Papers