Verden

Gadafis gamle venner samarbeider med IS

For å få beskyttelse mot andre fiender i Libya, har stammene som var Gadafis mest trofaste støttespillere alliert seg med IS.

Et av medlemmene i en Misrata-milits sitter på et militært kjøretøy utenfor byen Sirte i mars 2015. De klarte imidlertid ikke å tvinge IS ut av Sirte GORAN TOMASEVIC/Reuters/NTB-Scanpix

 • Steinar Dyrnes
 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Vi har sett det før, i Irak og Syria. Den islamske statens krigere ruller inn i en by nærmest uten motstand. Det skjedde igjen i februar i fjor, da en kolonne med krigere fra Den islamske staten tok kontroll over byen Sirte i Libya. Årsaken var at de kunne bygge på en allianse med en eksisterende islamistisk organisasjon i byen, Ansar al-sharia, og med byens viktigste stammer.

Gadafis høyborg

Sirte er nemlig den avdøde diktatoren Muammar al-Gadafis hjemby. De følte de trengte beskyttelse mot resten av Libya og inviterte derfor inn IS, skriver den israelske forskningsorganisasjonen Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC), som spesialiserer seg på å forske på terrorisme.

I den israelske rapporten sammenlignes denne alliansen med samarbeidet mellom IS og Saddam Husseins tidligere støttespillere. Tidligere offiserer i den irakske hæren og medlemmer av Baath-partiet vokste opp i en sekulær tradisjon der religionen hadde mindre betydning, men har likevel funnet det opportunt å samarbeide med religiøst ytterliggående IS fordi begge parter hadde en felles fiende, nemlig det sjiadominerte regimet i Bagdad.

IS har doblet antallet krigere på ett år:

Les også

USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

En trussel mot landet og regionen

IS har også etablert seg flere andre steder i Libya, men det er kun i Sirte de har kunnet ta kontrollen over en by og omliggende områder med 165.000 innbyggere. Andre steder der IS finnes, er de under større press.

Fra Sirte har IS til hensikt å spre seg ut over Libya, heter det i rapporten fra ITIC. Med utgangspunkt i Libya har IS ambisjoner om å spre terrorisme og undergravende virksomhet i hele Nord-Afrika, resten av Afrika og Sør-Europa.

IS har i løpet av 12–18 måneder doblet antallet soldater og rår nå over mellom 4000–6000 soldater, sa den amerikanske generalen David M. Rodriguez, sjefen for USAs Afrika-kommando, under en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters. Han mente imidlertid at IS hadde begrenset kapasitet til å ekspandere, siden de ifølge ham mangler lokal støtte.

Ny regjering gir noe håp

Den grunnleggende årsaken til at IS kunne etablere seg i Libya er kaoset som har rådet i landet etter at Gadafi ble styrtet i 2011. Militser som bevæpnet seg under opprøret, var ikke villig til å gi fra seg våpnene etter at Gadafi var slått, og landets stammer klarte ikke å enes om en felles regjering.

Her holder tilhengere av Libyas nye samlingsregjering plakater under en demonstrasjon på Martyrplassen i hovedstaden Tripoli 1. april. HANI AMARA/Reuters/NTB-Scanpix

FN forhandlet frem en fredsavtale i desember 2015, men den nye samlingsregjeringen, som ankom Tripoli med båt i forrige uke, har hatt problemer med å få anerkjennelse fra to tidligere rivaliserende parlamenter og regjeringer.Tirsdag denne uken kom det et viktig fremskritt, da lederen for det Tripoli-baserte parlamentet, Khalifa Ghwell, trådte til side til fordel for den nye samlingsregjeringen.

Trøbbel i Tobruk

I Tobruk, i den andre enden av landet, har imidlertid en annet konkurrerende nasjonalforsamling og deres regjering nektet å anerkjenne den nye samlingsregjeringen i Tripoli. Det har vært uenighet mellom statsrådene om hvorvidt man skal anerkjenne den nye samlingsregjeringen, ifølge Reuters.

Storbritannia, Frankrike og Russland sa i FN på torsdag denne uken at de støtter den nye samlingsregjeringen i Tripoli og at det er viktig at alle parter i Libya støtter opp om denne regjeringen, melder AP.

Dette var særlig viktig på grunn av trusselen fra IS, mente Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Twitter: @tor_arnea

Følg Aftenpostens utenriksdekning på Facebook.

Hør hva Aftenpostens reportere mente om IS etter Paris-terroren i fjor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Og her kan du høre Aftenposten utenriks' siste podcast:

 1. Les også

  Tidligere konsernsjef, Jørgen Ole Haslestad, varslet alltid for sent

 2. Les også

  Aftenposten avslører: Statseide Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser til postboksselskaper i Karibia

 3. Les også

  Stoltenberg taus om Trumps Nato-trusler

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Libya
 2. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  En libysk general pleier vennskapet med Russland - det vekker bekymring

 2. VERDEN

  Da IS banket på døren, trodde Amood han skulle bli pisket. I stedet tilbød de ham jobb.

 3. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 4. VERDEN

  Skole skal ha blitt bombet og over 120 er drept i kamper om Libyas hovedstad

 5. VERDEN

  Eksperter om den økende uroen i Libya: – Ikke tilfeldig at dette skjer nå

 6. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn