Verden

Oleg (18) ville gjerne invitere muslimske jenter ut på date. Da starten jakten på ham i Moskva.

MOSKVA (Aftenposten): Guttegjengen som angrep den unge studenten, påberopet seg Russlands nye lov som forbyr krenkelser av følelsene til troende.

Her blir studenten Oleg (18) angrepet av medstudenter. Årsaken var at han klaget over at muslimske russiske jenter ikke får lov til å gå ut med ikke-muslimske russiske gutter.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Hvorfor får ikke vi russiske gutter se på jenter fra Tsjetsjenia eller Kaukasus, spurte Oleg (18) sine medstudenter ved det prestisjefylte Presidentakademiet for nasjonaløkonomi og offentlige administrasjon Ranepa i Moskva.

Oleg reagerte på at de muslimske jentene «ikke fikk lov» til å gå ut med russiske gutter.

– Hva er dette for slags regler? Hvis jeg liker en jente, må jeg kunne invitere henne ut, skrev Oleg på studentenes nettsider.

Han minnet om at både menn og kvinner etter russisk lov er frie til å møte hvem de vil helt uavhengig av religion eller etnisitet.

Da startet jakten på Oleg.

Les også

  1. LES OGSÅ: Nå har kineserne passert russerne og flere europeiske land. De lever lenger og er rikere.

  2. LES OGSÅ: Anklager Jagland for å gjøre knefall for Russland. Han gir Putin en propagandaseier, hevder politikere.

Muslimer ber på gaten i Moskva foran et bilde av Kreml ved Europas største moske i den russiske hovedstaden.

Jakten og avstraffelsen av Oleg

Da Oleg gikk ut av dørene ved universitetet fredag 8. desember, sto seks studenter fra Kaukasus klare for å ta ham.

De slo, truet med å drepe ham og skrek at han hadde krenket alle innbyggerne i de muslimskdominerte russiske republikkene.

– Si unnskyld. Til alle muslimer, ropte de.

Etter hvert la de til at han også skulle si unnskyld til alle kristne.

– Hvorfor få ikke vi russiske jenter se på muslimske jenter, spurte Oleg (18). Da fikk han dette svaret. Seks medstudenter angrep ham ved skolen i Moskva, tok det opp på video og tvang ham til å beklage at han hadde fornærmet muslimer.

Oleg ba om unnskyldning, men ikke nøyaktig slik de ønsket. Derfor begynte de å slå ham igjen.

– Gjør som vi sier nå! Be om unnskyldning til alle muslimer! Til alle jenter fra Kaukasus. Til alle troende, ropte studentene.

En redd og rystet Oleg stotret til slutt frem en unnskyldning.

Studentene filmet overfallet på video.

De var så fornøyde etterpå at de også la videoen ut på YouTube og sosiale medier, til skrekk og advarsel for andre russiske gutter som skulle forsøke å sjekke opp jenter med muslimsk bakgrunn.

Den 18 år gamle studenten Oleg ved prestisjeakademiet Ranepa i Moskva .

Loven mot å krenke religiøse følelser

– Dette er ikke pøbler, men de fremtidige lederne av vårt land, skrev en av Russlands største aviser Moskovskij Komsomolets. Avisen viser til at angriperne mente de håndhevet den nye loven i Russland, som forbyr å krenke følelsene til de troende.

Loven har stort sett vært benyttet av russisk-ortodokse religiøse krefter til å så ned på religionskritikk. Nå kommer også de konservative og reaksjonære muslimske gruppene.

Flere russere har allerede blitt dømt etter loven, blant annet en blogger som spilte spill på mobiltelefonen i en kirke. En annen russer ble straffeforfulgt og sendt på psykiatrisk sykehus da han skrev at «Gud er død» i en nettdebatt. Flere andre straffesaker er også underveis.

– Nå ser vi hvilke avskyelige holdninger som oppmuntres ved hjelp av denne notoriske loven, mener Moskovskij Komsomolets.

– Er Putin for snill med tsjetsjenerne, spør Kreml-kritikere. De hevder at muslimer fra Kaukasus kan tillate seg hva de vil ved å hevde at de føler seg krenket.

– Kreml er redd for Tsjetsjenia

– Dette er et uttrykk for at Russland glir tilbake til middelalderen, skriver kommentatoren Julia Latyina i Novaja Gazeta, som selv har rømt Russland etter flere overfall.

Den opposisjonelle avisen kritiserer Putin for å gi muslimske reaksjonære krefter fritt spillerom i Russland gjennom Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

– Faktum er at Kreml lenge har vært redde for Tsjetsjenia, hevder avisen.

Selv om overfallet på Oleg ble en stor skandale på russiske sosiale medier, har hverken skolen, politiet eller politikere forsvart den 18 år gamle studenten.

– Oleg brøt ikke russisk lov, men han brøt spillereglene i Russland, skriver den populære bloggeren Ilja Varlamov.

– Alle vet at ingen spøker eller krenker Ramzan, Tsjetsjenia eller Kaukasus. Da kommer de. Hverken politiet eller noen andre kan hjelpe deg da.

Flere hundre tusen tsjetsjenere protesterer i Grozny mot forfølgelse av muslimer i Myanmar. Saken brukes aktivt av Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov til å samle russiske muslimer under hans ledelse.

Det multietniske Russland under press

Historien viser også at det ligger religiøse og etniske konflikter under overflaten i Russland, som gjør at mange russere tenker at landet trenger en sterk leder.

Russland har over 190 ulike etniske grupper og mer enn 20 millioner muslimer. Dette er den raskest voksende religiøse gruppen i Russland.

Kremls offisielle politikk er at de etniske og religiøse konfliktene ikke er et problem i Russland, men først og fremst i «liberale» Vesten:

– Vi har ingen etniske utfordringer i Russland, sa Vladimir Putin da han torsdag hadde sin årlige maraton-pressekonferanse foran 1400 journalister. I fjor satt han ned et utvalg som skal behandle disse utfordringene knyttet til «den russiske nasjon».

De muslimske studentene som angrep Oleg laget en ny video etterpå. Foran står deres advokat, som sier at de er villig til å be om unnskyldning. Samtidig fastholder de at Oleg krenket dem da han stilte spørsmål ved hvorfor det ikke skulle være mulig å gå ut med muslimske jenter.

Angriperne: – Et forsøk på dialog

Presidentakademiet startet denne uken en granskning av saken.

– Det vil resultere i reaksjoner mot alle deltagerne, heter det i uttalelse fra Ranepa. Politiet har også startet etterforskning.

Nå har de seks studentene skaffet seg advokat og laget en ny video.

– Dette var egentlig et forsøk på dialog, hevdet advokaten Movsar Gatagazjev. De fastholder imidlertid at Oleg fornærmet muslimer. I videoen sier deres advokat at de vil be om «unnskyldning» til Oleg for å ha oppført seg «litt ukorrekt».

Les mer om

  1. Tsjetsjenia
  2. Russland
  3. Sosiale medier