Verden

Islands regjering overlevde mistillitsvotering

Mistillitsforslaget mot den nye regjeringen på Island ble nedstemt i Alltinget fredag.

Islands tidligere fiskeri- og landbruksminister Sigurdur Ingi Johansson (venstre) fortsetter som statsminister etter at mistillitsforslaget fra opposisjonen ble stemt ned fredag.
  • Ntb

Mistillitsforslaget fra opposisjonen i kjølvannet av avsløringene i Panama Papers ble forkastet med 38 mot 25 stemmer, melder Iceland monitor.

Resultatet var ventet ettersom regjeringspartiene Fremskrittspartiet, som tilsvarer det norske Senterpartiet, og det borgerlige Selvstednighetspartiet har 38 av de 63 setene i nasjonalforsamlingen.

Debatten i Alltinget i forkant av avstemningen varte i flere timer, og utenfor sto demonstranter på femte dag på rad og protesterte mot regjeringen.

  • Dette er saken som startet det hele: Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis
    Sigmundur David Gunnlaugsson fra Framskrittspartiet (som tilsvarer det norske Senterpartiet) gikk torsdag av som følge av massive protester etter avsløringene om at han og kona eier et skatteparadisselskap.

Men mens opposisjonen og tusenvis av demonstranter har krevd at regjeringen måtte gå og at det må holdes nyvalg, valgte den borgerlige koalisjonsregjeringen å fortsette, men med tidligere fiskeri— og landbruksminister Sigurdur Ingi Johansson som ny statsminister.

Lørdag er det ventet nye massedemonstrasjoner i Reykjavik mot regjeringen, og ifølge arrangørene kommer flere tusen mennesker til å delta.

Les mer om

  1. Panama Papers