Verden

Foran Trumps Syria-angrep: Russerne regner med å få bombemålene fra Pentagon for å unngå russiske tap.

MOSKVA (Aftenposten): Pentagon og russiske militære skal utveksle informasjon før Trump angriper i Syria, hevder kilder i Moskva.

Bilder fra ImageSat International viser hvordan havnen i den russiske flåtebasen Tartus er tømt for skip. Bildet nederst viser hvordan havnen vanligvis er full av russiske krigsskip. 11. april var bare en ubåt tilbake i havnen.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Den russiske siden forventer å få koordinatene fra USA for hvilke mål som kan bli bombet, for å unngå faren for tap på russisk side, skriver den russiske avisen Kommersant.

I tillegg var det onsdag kontakt mellom den amerikanske og russiske generalstaben, ifølge lederen for den russiske forsvarskomiteen i Dumaen.

Hensikten skal være å unngå at det kommende amerikanske, britiske og franske angrepet på Syria skal komme ut av kontroll og i verste fall føre til direkte krigshandlinger mellom Russland, USA og de allierte.

– Dette er nødvendig for å unngå selv en teoretisk mulighet for tap på russisk side, siden russiske offiserer er til stede på titalls syriske baser, skriver avisen.

Dette skjedde også 7. april i fjor. Foreløpig har amerikanerne ikke bekreftet dette.

– Russland og USA bruker aktivt kommunikasjonslinjen for å unngå hendelser, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov torsdag.

– Linjen finnes, og den er aktiv.

Amerikanske matroser om bord på destroyeren USS Donald Cook idet skipet forlot Kypros 9. april.

Moskva truet med gjengjeldelse mot amerikanske skip

«Forbered deg, Russland, våre raketter vil fly: Gode, nye og «smarte»», skrev Trump mandag og varslet et massivt angrep innen 48 timer.

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice… https://t.co/tFXJAYDnOh

På forhånd hadde Moskva truet med å angripe amerikanske skip og fly som truer russiske mål i Syria.

– Ved et angrep mot russiske militære i Syria vil vi ikke bare skyte mot raketter, men mot dem som avfyrer rakettene, sa sjefen for den russiske generalstaben Valerij Gerasimov.

Trumps Twitter-melding, den kraftige retorikken fra Kreml og den militære opptrappingen har bidratt til å øke russeres frykt for krig.

Den kraftig ordbruken fra Kreml kan også være et forsøk på å få oppmerksomheten vekk fra andre problemer på hjemmebane, hvor aksjekursene har stupt og rubelen kollapset de siste dagene etter nye amerikanske sanksjoner.

Russiske krigsskip forlot havnen

Satellittbilder viser at russiske krigsskip 11. april forlot den russiske flåtebasen Tartus i Syria.

Russerne har 15 krigsskip i denne delen av Middelhavet nå, deriblant fregattene Admiral Grigorovitsj og Admiral Essen, som begge er utstyrt med kryssermissiler. I flåten inngår også atomubåter.

Dette er et klart tegn på at russerne venter et massivt angrep, og ikke utelukker at amerikanske raketter vil ramme basene deres.

Etter anklagene om at Assad-regimet sist helg brukte kjemiske våpen mot sivile i kampen mellom syriske styrker og opprørere i byen Douma, er Syria-konflikten trappet kraftig opp.

Den politiske ordbruken, truslene og faren for uforutsette hendelser har økt frykten i Moskva for at Syria-krigen kan eskalere til et direkte militært sammenstøt mellom USA og Russland. Politikere i både Russland og vestlige land har kommet med harde utspill.

Da flere titalls russiske soldater ble drept i amerikanske flyangrep i februar, gjorde Russland ingenting.

President Vladimir Putin med forsvarsminister Sergej Sjojgu (til venstre) og sjefen for generalstaben Valerij Gerasimov. Det var Gerasimov som truet med å angripe amerikanske mål hvis russiske soldater blir truet i Syria, noe som er en kraftig opptrapping av retorikken fra Moskva.

– Kan få katastrofale konsekvenser

– Russland har gode våpen. Hvis USA vil prøve det ut, skal de få merke det, sa lederen for den russiske forsvarskomiteen, Vladimir Sjamanov, til TV-kanalen Rossija 24. Han beskriver situasjonen som komplisert, men stabil.

– De ulike sidene har delvis gjensidig forståelse. Jeg håper dette vil løse seg på en sivilisert måte, sier Sjamanov til Interfax torsdag.

I Syria har russerne satt sine nyeste våpensystemer S-400 Triumf og Pantsir-C1 i høyeste beredskap. Dersom russerne gjør alvor av truslene om å slå tilbake mot amerikanske krigsskip, fly og raketter, vil dette være et hovedmål for amerikanerne, britene og franskmennene.

– Hvis disse målene kommer under angrep, vil konsekvensene bli katastrofale, sier de anonyme russiske militærkildene til Kommersant.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Russland
  3. Syria