Det er ti år siden en serie jordskjelv i Det indiske hav utløste flodbølger som tok over 230.000 menneskeliv. Fem millioner mennesker ble rammet i den dødeligste naturkatastrofen i vår tid.

Fotograf Rein Skullerud, som jobber for Verdens matvareprogram, var i Banda Aceh få dager etter at tsunamien traff byen 26. desember for ti år siden. Nylig dro han tilbake for å se hvordan byen ser ut i dag.

— Det er nesten ingen mennesker på bildene fra 2004. De få jeg møtte hadde hjerteskjærende historier, de lette etter pårørende. Et av bildene er blitt sittende i meg, det er bulldosere som skyver lik ned i massegraver som om de skulle vært laget av leire, forteller Skullerud.

Nye fiskebåter

Tsunamien tok 168.000 menneskeliv i Indonesia. Banda Aceh var byen som lå nærmest episenteret.

— Det var en lettelse å komme tilbake etter å ha levd med minnene fra katastrofen. Byen er gjenoppbygget og folk i gang med hverdagslivet. forteller Rein Skullerud.

Fiskerne bygger nye båter igjen, de melder om at fisket er blitt bedre etter naturkatastrofen. Trær og vegetasjon er kommet tilbake. Søppel, sammenraste bygg, og knuste båter og biler er ryddet unna. Bolig hus, større bygninger, veier og broer bygget opp igjen.

Ifølge Aceh-Nias Reconstruction Agency (BRR) ble det i løpet av de første fem årene bygget over 140.000 boliger, 1700 skoler, 1000 administrative bygg, flyplasser og havner, samt 3700 kilometer med vei.

— Innbyggernes mål var å bygge en by som kunne tåle nye naturkatastrofer, og Banda Aceh er i dag en langt mer solid og bedre planlagt by enn den som sto før tsunamien, sier Rein Skullerud.

Bistand, korrupsjon og fred

Selv om prosessen betegnes som en suksess, har den ikke vært uten komplikasjoner. Enorme mengder med internasjonal bistand, og en rekke hjelpeorganisasjoner som må bruke opp pengene før giverne stiller spørsmål, gir grobunn for korrupsjon og misunnelse i lokalsamfunnet. Noen hevder de siste ti årene har ødelagt noe av den lokale ånden, der du hjelper din nabo uten å kreve penger for jobben.

Norge bidro med 300 millioner kroner til gjenreisningen i Aceh-provinsen etter tsunamien.

Før tsunamien var det krig og uro i provinsen, men katastrofen og den påfølgende hjelpen fra myndighetene, bidro til forsoning med opprørsgeriljaen. En fredsavtale mellom partene ble undertegnet i 2005.

Les også: