Verden

Russland og Storbritannia i munnhuggeri i FNs sikkerhetsråd

Russland hevder «visse land» står bak giftangrepet på Sergej Skripal og forsøker å legge skylden på dem. Men Storbritannia kjøper ikke teoriene.

Den russiske FN-ambassadøren Vasilij Nebenzja under møtet i FNs sikkerhetsråd, der giftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal sto på agendaen.
  • og NTB

– Britiske myndigheter er så freidige at de påstår Russland mest sannsynlig er ansvarlig for hendelsen i Salisbury. Vel, vi tror også at det er mest sannsynlig at etterretningstjenester i visse land står bak denne provokasjonen, sa Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzja i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Han åpnet møtet med en lang tale der han hevdet at Russland er offer for ærekrenkelser fra Storbritannia og dets allierte.

– Vi har sagt til våre britiske kolleger at de leker med ilden og kommer til å angre seg, advarte den russiske FN-ambassadøren.

Nebenzja nektet å navngi landene Russland mener kan stå bak.

Les også

Her er argumentene mot at russerne forgiftet eks-spionen – og noen for

– 24 teorier

Storbritannias FN-ambassadør Karen Piece fyrte tilbake med å si at Russland har funnet på 24 teorier om hvem som står bak forgiftningen, men understreket nok en gang at britene bare har én og det er at Russland står bak.

Russerne, som kaller anklagene «forferdelige og ubegrunnede», innkalte til møtet i FNs sikkerhetsråd for å be medlemmene om støtte til å finne andre forklaringer på angrepet.

– Storbritannia nekter å samarbeide med oss under påskuddet at offeret ikke samarbeider med den kriminelle. Et lovbrudd ble begått på britisk jord, muligens en terrorhandling, og det er våre borgere som er ofrene, sa Nebenzja.

Les også

Her er 5 spørsmål og svar om den diplomatiske krisen

Viste til «Mord og mysterier»

Den russiske FN-ambassadøren viste også til den britiske krimserien «Mord og mysterier», eller «Midsomer Murders», for å forklare hvorfor Russland ikke står bak giftangrepet.

– Alle som har sett krimserier, som «Mord og mysterier», vet at det ikke er smart å prøve å ta livet av folk med en så offentlig og oppmerksomhetsvekkende metode, sa Nebenzja.

Han sa også at alt peker mot at angrepet var godt planlagt og koordinert, og beregnet på å undergrave Russland.

Julia Skripals tilstand bedres for hver dag som går, ifølge en uttalelse fra britisk politi. Bildet er hentet fra hennes Facebook-side.

Julia Skripal stadig sterkere

Julia Skripal og hennes far Sergej Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars. De ble innlagt på sykehus med kritiske skader, og begge lå i koma, men torsdag kunne Julia informere om at hun er på bedringens vei.

– Jeg våknet opp for over en uke siden og jeg gleder meg over å kunne si at styrken min vokser for hver dag, sa hun i en uttalelse videreformidlet av britisk politi.

I uttalelsen takker 33 år gamle Julia menneskene som kom for å hjelpe henne og faren da de ble funnet.

– Dere forstår nok at hele episoden er litt forvirrende, og jeg håper dere vil respektere min og min families privatliv under min rekonvalesens.

Sykehuset i Salisbury bekrefter at Julia stadig blir friskere, og at tilstanden til faren fortsatt er kritisk.

Les også

Britene beskylder Russland for giftangrep. Nå krever russerne å få treffe eksspionens skadede datter.

Les mer om

  1. Russland
  2. Storbritannia
  3. FNs sikkerhetsråd
  4. Spionattentatet i Salisbury