Syriske opprørere i Øst-Ghouta har inngått evakueringsavtale med Russland

Over 100 mennesker er anslått drept etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Et livløst barn bæres ut fra en bygning i Douma etter det som flere kilder opplyser at trolig var et angrep med kjemiske våpen.

De siste opprørerne i Øst-Ghouta har inngått en avtale om å forlate Douma, ifølge Russland. 100 busser skal stå klare for å frakte opprørerne ut av byen.

Ifølge generalmajor Jurij Jevtutsjenko, en talsperson for det russiske militæret, innebærer avtalen at rundt 8000 av Jaish al-Islams krigere forlater byen.

Samtidig skal 40.000 av familiemedlemmene evakueres fra Douma. 100 busser skal nå være på plass for å starte utkjøringen, ifølge Russland.

Jevtutsjenko sier også at kampene i byen har stanset etter avtalen ble inngått.

Ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd om påstått kjemiske angrep i Syria lørdag.

USA, Storbritannia, Sverige, Polen, Peru, Nederland og Elfenbenskysten har også stilt seg bak kravet. Anonyme kilder sier til AFP at møtet skal finne sted mandag klokken 21, norsk tid. Det er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

– Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, sa Le Drian søndag om angrepet, som Syrias hær er blitt anklaget for å stå bak.

Frankrike har flere ganger uttrykt at bruk av kjemiske våpen, dersom det blir bevist, er å krysse en «rød linje» som kan innebære at Frankrike vil svare med angrep.

– Symptomene vitner om et gassangrep

Hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene delte lørdag kveld groteske bilder på sosiale medier av døde sivile etter angrepene.

På bildene ligger livløse kropper i hopetall over hverandre i tilfluktsrom. Mange er små barn og babyer.

Andre bilder hjelpeorganisasjonen deler viser helsearbeidere som behandler småbarn med inhalatorer.

Ifølge organisasjonen var det særlig de som oppholdt seg i kjellere og under bakken som ble drept. De mener symptomene på de døde vitner om et gassangrep. På Twitter skriver de at «hele familier i tilfluktsrom er blitt gasset ihjel».

Nyhetsbyrået AP har gått gjennom videoene hjelpeorganisasjonen har publisert for å autentisere innholdet. De mener innholdet i videoene er pålitelig.

EU mener Assad står bak angrepet

Det er ikke bekreftet hvem som står bak angrepet, men ifølge EU peker bevisene i retning mot Assads regime.

– At kjemiske våpen fortsatt blir brukt, spesielt mot sivile, er av stor bekymring. EU fordømmer i sterkeste grad all bruk av kjemiske våpen, og krever øyeblikkelig respons fra det internasjonale samfunnet, skriver EU i en pressemelding.

EU ber Russland og Iran om å bruke sin innflytelse som supportere av Assad-regimet til å stoppe fremtidige angrep.

Syriske myndigheter nekter å stå bak angrepet.

Hjelpeorganisasjon: Over 100 drepte

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i opprørskontrollerte områder i Syria, anslår at over 100 mennesker ble drept og over 500 skadet i lørdagens angrep mot byen Douma i Øst-Ghouta området.

Bildet viser et barn som blir behandlet etter det påståtte gassangrepet i Ghouta. Det er fra en video publisert av hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene.

BBC skriver at rapporter fra folk som oppholder seg området tyder på at tallet er høyere, rundt 180.

Opplysningene om at det skal være brukt kjemiske våpen er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

«Minner om angrepet i 2013»

«Sjokkerende bilder av døde barn, minner om angrepet i 2013», skriver Washington Posts Midtøsten-sjef Liz Sly på Twitter.

Angrepet for fem år siden tok livet av mer enn tusen sivile i samme område og var nær ved å føre til en amerikansk intervensjon.

Den syriske journalisten Ahmad Primo har postet en video av helsepersonell som jobber desperat for å redde en baby fra å kveles, og skriver:

«Sover barna dine? Dette var natten til våre barn i Douma».

your children are sleeping now right? Watch the night of our children in #Douma https://t.co/yioRwayuJL

«Grusomme scener fra Douma. Hauger av døde kvinner og barn funnet drept på gjemmestedene sine med skum som renner ut av nese og munn», skriver korrespondent Alex Crawford fra Sky News.

Trump kritiserer Putin og Obama

USA fordømmer angrepet i Øst-Ghouta.

– Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Russlands beskyttelse av regimet og deres manglende evne til å stanse bruken av kjemiske våpen i Syria gjør at man stiller spørsmål ved hvor opptatt av å finne en løsning de er, sier Heather Nauert.

USAs president Donald Trump mener at Assad og regimets støttespillere må holdes ansvarlige for drapene på sivile i Syria.

President Donald Trump kritiserer tidligere president Barack Obama, Russlands president Vladimir Putin og Iran på Twitter.

«President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad. Dyr pris å betale. Åpne området umiddelbart for medisinsk hjelp og undersøk. Ny humanitær katastrofe helt uten grunn», skriver Trump.

Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and … https://t.co/A1m0GgLV1L

Trump uttalte også søndag at de som bruker kjemiske våpen vil «måtte betale en høy pris».

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson har kommentert det påståtte kjemiske angrepet. Han skriver på Twitter at Russland ikke må hindre forsøk på å etterforske bruken av kjemiske våpen i Syria.

FNs generalsekretær António Guterres er «dypt bekymret» over den økte volden i Douma, heter det i en uttalelse søndag.

«Generalsekretæren er spesielt bekymret over anklagene om at kjemiske våpen er blitt brukt mot sivilbefolkning i Douma», heter det i uttalelsen fra Guterres.

Ifølge en talsmann for organisasjonen UOSSM, Ari D'Souza, ble det kjent klorlukt etter angrepet, men hjelpearbeidere i den opprørskontrollerte byen hevder at det ble benyttet saringass.

Bilder viser røykskyer etter det påståtte gassangrepet natt til søndag. Dette er fra en video filmet av hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene.

– Mange av ofrene var kvinner og barn og de hadde symptomer på å ha pustet inn giftig gass, sier han.

– Tallet på drepte ventes å stige til godt over 100 ettersom det er vanskelig å nå frem til ofrene fordi angrepene mot Douma fortsetter.

Meldingene om bruk av kjemiske våpen er ikke bekreftet fra annet hold, og syriske regjeringsstyrker nekter for å benytte slike våpen.

Siste lomme

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har siden februar tatt kontroll over 95 prosent av Øst-Ghouta, etter massive fly- og artilleriangrep som har kostet over 1.600 sivile livet.

Opprørsgruppene som har kontrollert området siden krigen startet, har inngått avtaler og forlatt området, men en fraksjon av den største gruppen Jaish al-Islam holder fortsatt stand i Douma.

Flere syriske medier melder at opprørerne vil forlate Douma. En av de statlige tv-kanalene melder at Jaish al-Islam vil forlate byen i løpet av 48 timer, skriver Reuters.

Terrorliste

Salafistgruppen står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

Gruppen har fått støtte fra Saudi-Arabia og Tyrkia i krigen mot president Bashar al-Assad.

Grunnleggeren Zahran Alloush, som ble drept i et flyangrep i 2015, var en uttalt motstander av demokrati og slo fast at de kjempet for å erstatte Assad-regimet med en islamsk stat.