Verden

Regjeringen i London holder hastemøte om nytt nervegift-tilfelle

Den britiske regjeringen holder hastemøte som følge av at to er kritisk syke etter å ha blitt forgiftet med det myndighetene mener er nervegiften Novitsjok.

En politimann vokter inngangen til Queen Elizabeth Gardens, som er blitt avstengt etter at to personer ble forgiftet av nervegiften Novitsjok i Salisbury i Storbritannia.
  • og NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

Innenriksminister Sajid Javid sa onsdag kveld at han skal lede hastemøtet i regjeringens kriseutvalg torsdag. Et tilsvarende møte ble også holdt onsdag, opplyser en talsmann for statsminister Theresa May.

To briter i 40-årene, en mann og en kvinne, er blitt forgiftet med samme nervegift som Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble forgiftet med i mars.

Britisk politi bekrefter at det er nervegiften Novitsjok de to personene er forgiftet med. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Det er samme type gift som den som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter, da de ble forsøkt drept i Salisbury i mars. Det er nå opp til forskere å slå fast om nervegiften i de to tilfellene er fra samme produksjonsserie, uttalte Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse onsdag.

– Etterforskernes prioritet er nå å finne ut hvordan disse to menneskene kom i kontakt med denne nervegiften, sa Basu.

– Vi har ingen formening om hvordan nervegiften har dukket opp på nåværende tidspunkt, sa han, og oppfordret folk til ikke å plukke opp gjenstander fra noen steder uten å vite hva det er.

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Politiet har ikke frigitt navnene på de to personene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

Les også

To kritisk skadet etter kontakt med ukjent stoff i England – nær området der tidligere russisk dobbeltagent ble forsøkt drept

Sperringer

29 år gamle Sam Hobson sier han er en venn av paret, og at han så at mannen ble syk.

– Han svettet enormt mye, siklet, og man kunne ikke snakke med ham. Han laget rare lyder og gynget frem og tilbake. Det er som om han var i en annen verden, sier Hobson.

27 år gamle Natalie Smyth bor i området. Hun sier hun så brannbiler og ambulanser ankomme huset der kvinnen og mannen var lørdag.

– De stengte av veien. De sa det hadde funnet sted en kjemirelatert episode, og deretter at det var narkotikarelatert, sier hun.

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Men britiske helsemyndigheter sier det ikke er grunn til å anta at det foreligger noen større risiko for allmennheten.

– Situasjonen vil bli vurdert fortløpende etter hvert som vi får mer informasjon, heter det i en uttalelse fra Public Health England (PHE)

Etterforsker Skripal-kobling

Antiterrorenheten har tatt over etterforskningen fra Wiltshire-politiet, ifølge en pressemelding.

Antiterrorsjef Neil Basu sier også at de etterforsker om hendelsen er direkte relatert til Skripal.

– Jeg må si at vi ikke er i noen posisjon til å si om nervegiften er fra samme beholdning som Skripal-ene ble eksponert for, sier Basu ifølge Sky News.

– Muligheten for at disse to etterforskningene har en sammenheng, er åpenbart et spor vi følger.

Anklaget Russland

Det var 4. mars Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet med Novitsjok, men begge overlevde.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Julia Skripal var i koma i 20 dager og ble utskrevet 11. april. Faren ble utskrevet 18. mai. Han har så langt ikke snakket med mediene, men datteren har i intervju sagt at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre.