Verden

Israel vil trekke ut bakkestyrkene fra Gaza

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Våpenhvilen trådte i kraft tirsdag morgen klokken 07 norsk tid. BAZ RATNER

 • Ingen grunn til å være til stede i Gaza dersom våpenhvilen opprettholdes, sier en israelsk talsmann til Reuters.

Tidlig tirsdag morgen meldes det at Israel vil trekke sine bakkestyrker ut av Gaza idet den fremforhandelde våpenhvilen trer i kraft klokken 08.00 lokal tid.

Israel og de palestinske myndighetene i Gaza har akseptert det egyptiske forslaget om en midlertidig våpenhvile.

Den israelske hæren varsler samtidig at bakkestyrker vil bli trukket ut av Gazastripen.

En høytstående offiser i den israelske hæren, IDF, uttaler at lettere styrker vil bli stående nær grensen til Gaza.

– Hvis militante palestinere bryter våpenhvilen, vil vi svare, uttaler han ifølge Haaretz.

– Israelske styrker vil i forkant av våpenhvilen bli omplassert til forsvarsposisjoner utenfor Gazastripen, og de forsvarsposisjonene vil vi holde, utdyper den israelske hærens talsmann Peter Lerner, ifølge NTB.

Vil ha israelere stilt for ICC

Den palestinske utenriksministeren Riad al-Malki besøker tirsdag Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Al-Malki vil at domstolen oppretter sak mot israelere for krigsforbrytelser.

Både Israel og Palestina har anklaget hverandre for krigsforbrytelser under konflikten, samtidig som de har forsvart egne handlinger med at de er i samsvar med folkeretten.

ICC kan straffeforfølge individer for blant annet krigsforbrytelser, men griper kun inn i saker når land viser seg uvillige eller ute av stand til å utføre egen etterforskning.

Israel er ikke medlem av ICC, og retten har derfor ingen jurisdiksjon til å etterforske saken. Jurisdiksjonen kan imidlertid bli innvilget i en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, men Israels allierte USA har mulighet til nedlegge veto mot et slikt forslag.

Sist uke innledet FN en gransking av menneskerettsbrudd og forbrytelser som angivelig skal ha blitt begått av Israel under offensiven.

Nye forhandlinger

Ifølge den israelske avisen Haaretzvil en israelsk delegasjon reise til Kairo i løpet av de nærmeste dagene for å forhandle frem en mer permanent våpenhvileavtale.

En palestinsk delegasjon, blant annet fra Hamas, er allerede på plass i Kairo.

Våpenhvilen er forhandlet frem med hjelp fra egyptiske myndigheter.

– Egypts kontakt med de berørte partene har ført til enighet om en 72 timer lang våpenhvile på Gazastripen. Det vil komme flere delegasjoner til Kairo for å fortsette forhandlingene, sier en talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Røyk fra israelske angrep kunne ses over Gaza by kort tid før våpenhvilen startet klokken 7 norsk tid. Lefteris Pitarakis

Målet med de fremtidige forhandlingene skal være å få på plass en permanent våpenhvile etter den voldelige konflikten som har vart i snart fire uker.

Rundt 1900 palestinere har mistet livet i kampene, flesteparten sivile. 67 israelere er drept, 64 av dem er soldater, skriver AP.

Les også:

Les også

Dobbeltangrep i Jerusalem granskes som terror

USA legger ansvaret på Hamas

Også USA støtter våpenhvilen, men mener Hamas har hovedansvaret for at den overholdes.

– Dette er en virkelig mulighet, sa USAs viserådgiver for nasjonal sikkerhet Tony Blinken til TV-stasjonen CNN i natt.

Noen timer tidligere ble det sendt ut bilder av den amerikanske presidenten Barack Obama som setter sitt navnetrekk under avtalen som bekrefter ny finansiell støtte til det israelske luftforsvarssystemet, Iron Dome. I alt 225 millioner dollar ble bevilget av Kongressen i forrige uke.

Egypt har ikke kommet med noen uttalelser angående innholdet i avtalen som skal ligge til grunn for våpenhvilen, men ifølge talsmann for israelske myndigheter, Mark Regev, er avtale identisk med det avtaleutkastet som Hamas avslo for tre uker siden, skriver CNN.

Les også:

Les også

Farlig å si farvel til en tostatsløsning

Bombing etter våpenhvile

Mandag morgen var situasjonsbildet et annet. Mellom klokken 09 og 16 norsk tid mandag erklærte det israelske militæret en midlertidig våpenhvile i kampene mot Gaza. Våpenhvilen ble innført for å få humanitære forsyninger inn i området, og etter at USA hadde kritisert Israels angrep i sterke ordelag.

Etter at klokken hadde bikket 16 på mandag, så fortsatte luftangrepene både inn og ut av Gaza.

Skadene etter Israels operasjon på Gazastripen er enorme. Her fra Beit Hanoun, som ligger nord på landområdet. SUHAIB SALEM

Ifølge NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen var det kraftig bombing rett før klokken 19 mandag kveld, både fra fly og artilleri. I tillegg har det vært skutt ut raketter fra Gaza, meldte NRK-korrespondenten.

Litt før halv ni mandag kveld, rapporterte nyhetsbyrået AFP at Israel har ødelagt alle tunnelene i Gaza. Dermed er et av hovedmålene med Israels bakkeoffensiv i området oppnådd.

Les også:

Les også

Et av verdens beste etterretningssystemer klarte ikke å oppdage tunnelnettverket

Blodige timer

Men også under våpenhvilen på mandag, fortsatte angrepene fra Israel. Palestinske helsemyndigheter rapporterer at mellom 18-20 personer ble drept i Gaza mens våpnene egentlig skulle holdes i ro.

Hamas har ikke vært med på våpenhvilen, og i løpet av dagen på mandag skjøt de 53 raketter mot Israel — ifølge det israelske forsvaret. Kampene mellom palestinske og israelske styrker fortsatte også i Rafah iløpet av mandagen.

Les også:

Les også

- Nytt angrep ved FN-skole

— Israelerne skjøt på sivile

På mandag publiserteHuman Rights Watch en rapport på hendelsenei den palestinske byen Khuzaa mellom 23 og 25.juli. I byen, som har 10.000 innbyggere, hadde sivilbefolkningen fått beskjed om å flykte av de israelske soldatene.

Men noen hadde ikke noe sted å gå. 23.juli fant soldatene 100 mennesker gjemt i et hus. HRW skriver at de alle var sivile, men at de likevel ble skutt etter.

De beskriver også hvordan en gruppe tenåringer ble skutt etter mens de flyktet, selv om ingen av dem var bevæpnet. Tre av guttene ble truffet, og en av dem skal ha blitt drept.

HRW har hentet informasjonen fra intervjuer med flyktninger fra Khuzaa i nabobyen Khan Younis. De har ikke selv fått adgang til området, og har heller ikke observert hendelsene.

Direktør for HRW's Midtøsten og Nord-Afrika-avdeling, Sarah Leah Whitson, mener at Palestinas president Mahmoud Abbas bør melde Israel inn for krigsdomstolen.

— Krig er ille nok for sivilbefolkningen når alle lover blir ivaretatt, men det er avskyelig at israelske styrker gjør det verre for sivile ved å bryte krigslovgivningen, sier Whitson til egen nettside.

Aftenpostens journalist i Gaza, Jørgen Lohne, lagde denne reportasjen om flyktninger fra Khuzaa 26.juli:

 1. Les også

  Rydder i restene under våpenhvilen på Gaza

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 3. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 4. VERDEN

  14 år gammel gutt blant de drepte i nye demonstrasjoner på Gazastripen

 5. VERDEN

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

 6. VERDEN

  Domstol varsler full gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina