Verden

USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd

USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd. Rådet er «antiisraelsk», lyder begrunnelsen.

Protestene har vært sterke etter at USA fengslet illegale migranter og satt barna deres i forvaring et separat sted. Også FN har reagert.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo og USAs ambassadør til FN Nikki Haley kunngjorde tirsdag at USA trekker seg fra menneskerettighetsorganet.

Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Videre mener hun at rådet har vært preget av overdreven kritikk av Israel.

– I altfor lang tid har Menneskerettighetsrådet vært en beskytter av dem som bryter menneskerettighetene, og en pøl av politisk slagside, sier Haley.

USA er selv halvveis i en medlemsperiode og har lenge truet med å trekke seg dersom ikke rådet ble reformert, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Trekker seg på løpende bånd

Dette er det tredje multilaterale engasjementet USA forlater i løpet av ett år: Først Paris-avtalen om klima i fjor, så Iran-avtalen i mai og nå forlater landet også FNs menneskerettighetsråd.

Utmeldingen kommer på et tidspunkt da USA møter intens kritikk for sin behandling av barna til illegale immigranter på grensen til Mexico.

Blant annet har FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, kalt USAs fremferd for «skruppelløs».

Høykommissæren for menneskerettigheter, jordaneren Zeid Ra'ad al-Hussein, har kalt USAs reaksjoner mot illegale immigranter «skruppelløs».

I forrige måned stemte menneskerettighetsrådet for å granske israelske soldaters drap på palestinere i Gaza og anklaget Israel for å bruke overdreven makt. Bare USA og Australia stemte mot.

Kritikk fra Storbritannia

Også den britiske utenriksministeren Boris Johnson har kritisert rådet for å alltid ha Israel på agendaen, og kalt det «ødeleggende for fredssaken». Men Johnson har også sagt at Storbritannia ikke er «blinde overfor verdien av dette rådet», skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

FNs menneskerettighetsråd skal igjen debattere Israel og Palestina 2. juli.

Under president George W. Bush boikottet USA FNs menneskerettighetsråd i tre år, før de ble med igjen under Barack Obama i 2009.

Les mer om

  1. FN
  2. Mike Pompeo
  3. USA
  4. Amerikansk politikk