Sekkingstad: – Beskjeden var klar: Jeg var den neste som skulle avlives
DAVAO/MANILA/OSLO (Aftenposten) En nybarbert Kjartan Sekkingstad sa han var veldig glad for å være i live. Nå skal han nyte livet i frihet.
- Jørgen LohneAftenpostens korrespondent i Asia
- Thomas OlsenJournalist
- Miriam Lund KnapstadJournalist
- Jan Gunnar FurulyJournalist
Det var en nybarbert og smilende Sekkingstad som stilte til pressekonferansen i Davao sammen med president Rodrigo Duterte.
Til Aftenposten sa han at det første døgnet i frihet hadde vært fantastisk og at han var veldig glad for å være i live.
Fra talerstolen takket han president Duterte, den norske ambassaden i Manila, sin familie og alle andre som hadde bidratt til å få ham løslatt.
– Jeg er veldig lykkelig over å være i live og fri. Det er en fantastisk følelse.
– Jeg var den neste
Deretter forlot Sekkingstad lokalet og gikk mot en ventende bil som skal frakte ham til flyplassen for å reise videre til Manila.
Nordmannen så - ikke overraskende - sliten ut, men tok seg likevel tid til å svare på flere spørsmål fra Aftenposten:
– De to verste hendelsene var uten tvil da mine to venner ble avlivet, sa han.
Hans canadiske medfanger John Ridsdel og Robert Hall ble halshugget i april og juni.
– Fryktet du at det skulle gå samme vei med deg?
– Ja. Beskjeden var klar: Jeg var den neste som skulle avlives.
Skal nyte livet
– Går det an å beskrive hvordan det er å ha en slik trussel hengende over seg nesten et helt år?
– Nei, svarte 56-åringen lavmælt.
– Det gjør egentlig ikke det.
– Hva skal du gjøre i dagene fremover?
– Nå skal jeg nyte livet og la mine norske venner ta seg av meg, svarte Sekkingstad og opplyste at han trolig kommer til Norge i nær fremtid.
– Kommer du til å fortsette i din jobb som hotellsjef på øya Samal her på Filippinene?
– Det vet jeg ikke ennå.
Flyr videre søndag
Kjartan Sekkingstad landet i Davao på øya Mindanao like etter klokken 10 søndag morgen.
Der møtte han Norges ambassadør på Filippinene, Erik Førner, før han senere møtte president Duterte til pressekonferansen på Matina Enclaves Clubhouse i Davao.
Før møtet med presidenten gjennomgikk han medisinske undersøkelser.
Søndag kveld flyr han videre fra øyen Mindanao og byen Davao til hovedstaden Manila lenger nord på Filippinene.
– Forferdelig, forferdelig
Før han kom til Davao snakket nordmannen med lokale medier i byen Indanan på øya Jolo. Her fortalte han om flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen, og at han stadig ble truet om å bli Abu Sayyafs neste offer.
– I en av sammenstøtene, der filippinske styrker åpnet ild fra helikoptre og bakkestyrker, kjente jeg et slag i ryggen og trodde jeg var truffet. Etterpå så jeg at jeg ikke var truffet, men at ryggsekken min var hullete etter kuler, fortalte Sekkingstad ifølge AFP.
Han bar på ryggsekken da han lørdag ble overlevert til separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront MNLF, som har en fredsavtale med filippinske myndigheter
– Forferdelig, forferdelig, svarte han på spørsmål om hvordan han vil beskrive fangenskapet.
Opplevde 12 eller 13 skuddvekslinger
Under et kort møte med norsk presse, deriblant Bergens Tidende, på flyplassen i Manila søndag kveld norsk tid, fortalte Sekkingstad at han og de andre ble forflyttet hele tiden og stadig opplevde skuddvekslinger med filippinske militære.
– Vi var i konstant bevegelse. Når det var soldater i nærheten måtte vi evakuere. Jeg tror det var rundt 12 eller 13 skuddutvekslinger over de 12 månedene jeg var der og utallige angrep fra luften. Da var det helikopter med artilleri, sier Sekkingstad til BT.
Til å begynne med fikk han svært lite mat.
– Vi ble sulteforet for at vi skulle bli nedkjørt fysisk og psykisk. På slutten ble det bedre mat og større kvanta, forteller Sekkingstad.
– Hvordan fikk du tiden til å gå?
– Det var veldig lett å få tiden til å gå, for du har det travelt med å ta vare på deg selv og å prøve å overleve fra dag til dag.
På torsdag til uken er det ett år siden han og tre andre ble bortført og tatt til gisler av Abu Sayyaf-geriljaen.
Behandlet som slaver
Sekkingstad fortalte til pressen at han og de andre gislene ble behandlet som slaver og ble tvunget til å bære gisseltakernes eiendeler.
De fikk ingen informasjon om omverdenen. På et tidspunkt var det flere enn 300 fangevoktere.
Etter at geriljaen halshugget canadieren John Ridsel i april, truet fangevokterne ham ofte med at nordmannen ville bli neste offer.
– Jeg er heldig som kom fra det med livet i behold.
Mener frigjørelsen er en triumf for Duterte
Kjartan Sekkingstad er satt fri, men kampen mot Abu Sayyaf-geriljaen fortsetter, slo president Rodrigo Duterte fast i sin tale under pressekonferansen, der han også var innom sin omstridte kamp mot narkotika og andre sider av sin politikk.
Frigivelsen anses av Dutertes tilhengere som en stor triumf for presidenten.
Davao-journalisten Alex Lopez sier til Aftenposten at det ikke er noen tilfeldighet at presidenten velger å feire triumfen med løslatelsen av det norske gisselet akkurat her.
– Alle Dutertes viktige pressekonferanser blir holdt her i Davao, der han bygget opp sitt ry som en tøff og handlekraftig politiker gjennom den lengste borgermester-perioden i byens historie, sier Lopez.
Også i dag styres regionshovedstaden og filippinenes fjerde mest folkerike by av Duterte-familien. Presidentens datter Sara Duterte Carpio er nåværende borgermester, og hennes bror, Paulo Duterte, er viseborgermester.
Fraktet i privatfly med fredsministeren
Arbeidet med å få Sekkingstad frigitt har pågått i lang tid, men gjennombruddet kom først lørdag. Da overleverte gisseltakerne nordmannen til separatistgruppen MNLF.
Planen var å fly Sekkingstad ut fra øya Jolo og overlevere ham til filippinske myndigheter i byen Davao alt lørdag, men dårlig vær satte en stopper for planen.
Dermed måtte han tilbringe natt til søndag hos lederen for MNLF. Ved 08-tiden søndag morgen ble han hentet i leiren og fraktet i privatfly til Davao sammen med fredsminister Jesus Dureza.
Erna Solberg: – En gledens dag
Ifølge statsminister Erna Solberg foregikk arbeidet med frigivelsen av nordmannen i flere trinn, med bruk av både militært press og forhandlinger.
– Dette er en gledens dag, spesielt for familien, men også for alle som har jobbet intenst med denne saken i lang tid, sa Solberg før hun satte kurs mot FNs hovedforsamling i New York.
Solberg har også sagt at Norge ikke har deltatt i eller godkjent noen overlevering av løsepenger for Kjartan Sekkingstad.
Ifølge nyhetsbyrået AFP skal president Dutertes talsperson Martin Andanar ha sagt at myndighetene ikke betaler løsepenger. Dette har også Filippinenes fredsminister Jesus Dureza fremholdt i regionavisen MindaNews.
– Hvis det nå er en tredje part, som for eksempel hans familie, som har betalt løsepenger, vet vi ikke, uttalte Andanar i hovedstaden Manila.
Til Aftenposten ønsker ikke Sekkingstads familie å kommentere spørsmål om løsepenger.
Lettet familie
Familien til 56-åringen fra Sotra sier de er lettet og glad over at Sekkingstad er satt fri.
– Vi er glad for at Kjartan er fri, samtidig må vi ikke glemme at to andre gisler ikke kom hjem i live. Våre tanker går til dem og familiene deres i dag, sier familien i en pressemelding videreformidlet av NTB.
I meldingen takker de politiets krise- og gisselforhandlingstjeneste for god omsorg og profesjonell oppfølging av familien i en vanskelig og tung tid.
Både familien og Erna Solberg berømmer innsatsen som er lagt ned for å få Sekkingstad frigitt, og peker på et godt samarbeid mellom filippinske og norske myndigheter.
– Jeg vil rette en spesiell takk til president Rodrigo Duterte og fredsminister Jesus Dureza for deres engasjement for å løse saken, sier statsministeren.