Verden

Dette må du vite om «Boston-bomberen»

Dsjokhar Tsarnajev blir omtalt som en populær student med ambisjoner for fremtiden. Hvordan endte han opp som tiltalt i det verste terrorangrepet i USA siden 11. september?

Forsvarsadvokatene mener Dsjokhar Tsarnajev (t.h) ble hjernevasket av sin eldre bror Tamerlan. Uncredited

 • Nina Selbo Torset

Kort tid etter bombeangrepene mot Boston maraton 15. april 2013 gikk FBI ut med bilder og navn på to mistenkte: Brødrene Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev. Tre personer mistet livet og 264 ble skadet i det som blir omtalt som det verste terrorangrepet på amerikansk jord siden 11. september.

De to brødrene var henholdsvis 26 og 19 år gamle under angrepene. Den eldre broren, Tamerlan, ble skadet i skuddveskling med politiet og døde på sykehus noen dager senere. Samme dag ble Dsjokhar pågrepet.

Se bakgrunnsvideo: Dette var bombeangrepet mot Boston marathon:

Spørsmålet mange har stilt seg i ettertid er hvordan to unge menn kunne ende opp som angivelige terrorister mot landet de kalte sitt hjem.

1. Familien:

Dsjokhar Tsarnajev ble født 22. juli 1993 i den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan. Familien er opprinnelig fra Tsjetsjenia og emmigrerte til USA i 2002. Da de kom til USA var de to brødrene henholdsvis 15 og 8 år gamle. De hadde også to søstre.

Dsjokhar Tsarnajev emmigrerte med familien til USA i 2002. Han ble amerikansk statsborger i 2012. Uncredited

Familien bodde i Cambridge i delstaten Massachusetts. Brødrene fullførte videregående på den offentlige skolen i Cambridge. Begge hadde deretter planer om å ta høyere utdanning: Tamerlan på Bunker Hill Community College og Dsjokhar på Darmouth, universitetet i Massachusetts. Tamerlan droppet senere ut, mens lillebroren fortsatt gikk på skolen da angrepene skjedde.Foreldrene hadde gode jobber i hjemlandet, men skal ha hatt vanskeligheter med å finne seg arbeid i USA. Faren, Anzor Tsarnaev, skal ha vært utdannet innen jus, men jobbet som bilmekaniker og parkeringsvakt i USA.

2. Integreringen:

Dsjokhar skal ha vært godt integrert i det amerikanske samfunnet, ifølge Reuters. Han hadde et talent innenfor bryting, deltok aktivt på skolelaget og skal ha hatt mange og nære venner. I 2012 ble han amerikansk statsborger.

Etter pågripelsen har venner av ham uttrykt sjokk i ulike medier. Det var ingenting som skulle tilsi at han var involvert i bombingene, ifølge vennene.

Storebror Tamerlan hadde det verre enn lillebroren. Han ble mer og mer distansert etter hvert som årene gikk, ifølge New York Times. Han skal ikke ha gjort det bra på skolen, og en tidligere kjæreste anmeldte ham for vold.

Samtidig økte hans innflytelse på lillebroren. Når rettssaken mot Dsjokhar starter denne uken, er det ventet at forsvarerne vil argumentere for at han var hjernevasket av sin egen storebror.

3. Radikaliseringen:

I 2010, tre år før bombeangrepene mot Boston maraton, skal Tamerlan ha kuttet all kontakt med tidligere venner og slettet profilen sin på Facebook. Ifølge familievenner skal både Tamerlan og moren, Zubeidat Tsarnajev, ha fått en religiøs oppvåkning få år før bombeangrepene.

De to, og senere også Dsjokhar, ble senere sterkt knyttet til islam, noe som etter hvert splittet foreldrene og førte til deres skilsmisse i 2011. Faren forlot familien og flyttet til den russiske regionen Dagestan. Moren fulgte senere etter.

Tamerlan skal ha tatt foreldrenes skilsmisse svært tungt og distansert seg mer fra omverdenen. På sosiale medier har han uttrykt frustrasjon over at amerikanerne «ikke har skjønt at terrorangrepene 11. september var en innsidejobb».

Også Tamerlans kone, amerikanske Katherine Russell, skal ha konvertert til islam etter at de giftet seg i 2010. De to hadde en datter sammen.

I 2011 ble USA tipset av russiske myndighetspersoner om at storebroren var tilhenger av radikal islam. FBI iverksatte etterforskning av ham, men fant ingen bevis for at Tamerlan kunne knyttes til terrorisme. Tamerlan reiste til Dagestan i Russland i 2012. Han ble der i seks måneder. Eksperter har senere pekt på at denne turen kan ha vært vendepunktet i Tamerlans radikalisering.

4. Bombingen:

Lillebror Dsjokhar har fortalt i avhør med FBI at han og storebroren først planla selvmordsangrep på USAs nasjonaldag 4. juli. Senere skal de ha blitt enige om å angripe Boston maraton med hjemmelagde bomber. De lagde disse i Tamerlans leilighet i Cambridge.

En fotograf fra nyhetsbyrået AP fanget den yngste av brødrene på et bilde han tok sekunder etter eksplosjonene under Boston Maraton. David Green

Dsjokhar har forklart at brødrene ønsket å gå til angrep på USA på grunn av amerikanske militæroperasjoner i Irak og Afghanistan. Brødrene så dette som en konspirasjon mot alle verdens muslimer.Klokken 14.40 lokal tid mandag 15. april 2013 ble to kraftige eksplosjoner utløst med sekunders mellomrom under Boston maraton, like ved mållinjen. Mange mosjonsløpere var i ferd med å fullføre løpet da ekspolosjonene inntraff.

Kort tid etter gikk FBI ut med navn og bilde på de mistenkte. Flere overvåkingsvideoer viste Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev på vei mot målområdet. Brødrene bar hver sin svarte bag.

I løpet av de neste minuttene ble Tamerlan observert på vei vekk fra stedet hvor den første bomben senere detonerte. Etter den første eksplosjonen går lillebror Dsjokhar vekk fra fortauet ved en restaurant. Han har satt igjen bagen på bakken. Den andre eksplosjonen skjer like etter.

Bombeangrepene tok livet av tre og skadet 264 personer. Tamerlan ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etter angrepene. Dsjokhar ble pågrepet og senere tiltalt.

5. Tiltalen:

Tiltalen mot Dsjokhar Tsarnajev er svært omfattende og inneholder 30 punkter. 17 av tiltalepunktene er så alvorlige at de kan gi livstid eller dødsstraff. 21-åringen er blant annet tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen og tre tilfeller av drap.

Dsjokhar nekter straffskyld på alle punkter. Det er ventet at aktoratet vil be om dødsstraff.

Les mer om rettssaken her:

 1. Les også

  Tre ble drept. 260 skadet. Nå kan Dsjokhar Tsarnajev få dødstraff for Boston-bombene

 2. Les også

  «Boston-bomberen er for pen til å være skyldig»

 3. Les også

  Medstudenter om terrormistenkt: Snill, rolig og vennlig

 4. Les også

  Tsarnajevs siste ord før politiet fant ham

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Terroristene følger IS-oppskrift

 2. FOTBALL

  Dortmund er langt fra et enkelttilfelle: Her er ni andre angrep som har rammet idretten hardt

 3. VERDEN

  Bombemannen skal ha fått opplæring av IS i Syria

 4. VERDEN

  Den bombemistenkte jobbet på familiens restaurant

 5. VERDEN

  Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige motiver

 6. VERDEN

  Han er mistenkt for krigsforbrytelser. Nå kan påsketerroren bane vei for at han blir Sri Lankas neste president.