Verden

Slik forsøker Iran og Saudi-Arabia å nedkjempe hverandre

Fiender, venner og fienders fiender samles i gamle, nye og overraskende koalisjoner i det nye Midtøsten.

En soldat fra Houthi-militsen holder vakt ved et hus som er blitt truffet av en Saudi-Arabisk bombe ved flyplassen i Jemens hovedstad Sana. Hani Mohammed/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Det kalles Midtøstens kalde krig, den pågående konflikten mellom sjia— og sunnimuslimenes to dominerende stormakter i Midtøsten, henholdsvis Iran og Saudi-Arabia.

Med de siste sammenstøtene i Jemen står Midtøstens mest langvarige kalde krig i fare for å bli en varm krig, skrev Yochi Dreazen, redaktør i Foreign Policy i Washington Post denne uken.

Jemen den nye kamparenaen

Mens Saudi-Arabia støtter den internasjonalt anerkjente presidenten, Abd Rabbuh Mansur Hadi, og gir ham husly i Riyadh for tiden, så anklages Iran for å støtte Houthi-militsen, som kontrollerer hovedstaden Sana, og som var på nippet til å erobre havnebyen Aden. Houthi-militsen tilhører Zaidi-sekten, som stammer fra sjiaislam. De skal ha mottatt penger fra Iran, men iranerne har ikke så god kontroll over Houthiene som de har over for eksempel Hizbollah i Libanon, sier diplomater tilNew York Times.

Fra før har Iran støttet Hizbollah i Libanon, den sjiadominerte regjeringen og en rekke sjiamilitser i Irak og Bashar al-Assads regime i Syria. De anklages også for å støtte opposisjonskrefter i det sjiamuslimske flertallet i Bahrain.

Arabernes nye hær

Svaret fra Saudi-Arabias nye hersker, kong Salman, har vært å bombe Houthiene i Jemen med jagerfly. Dessuten samlet de den 29. mars en koalisjon med land som sier de vil danne en felles arabisk hær som skal være en motvekt mot Iran og ekstremistgrupper. Med i koalisjonen er Saudi-Arabia, Jemen, De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain og Kuwait på Den arabiske halvøy og i tillegg Jordan, Egypt, Sudan og Marokko. De 10 arabiske landenes ledere snakker under opprettelsesmøtet om trusselen mot arabernes identitet fra «utenlandske» og «utenforstående krefter», alt dårlig skjulte referanser til Iran, skriver AP.

Den nye felleshæren vil kunne bli sendt til ethvert medlemsland som ber om hjelp og dessuten mot terrorgrupper.

Advarer om et mulig atomkappløp

Opprettelsen av den nye felles araberhæren kommer samtidig med at Iran og verdens stormakter har forhandlet om at Iran skal legge bånd på sitt atomprogram, mot at sanksjonene mot Iran blir lettet. Saudi-Arabia er bekymret for at dersom Iran kommer til enighet med omverdenen om atomprogrammet, så vil det gi Iran frihet til i enda større grad å forfølge sine ambisjoner i land som Libanon, Syria, Irak og Jemen.

Det er forventet at Saudi-Arabia vil hente hjelp fra Pakistan, som mottar mye bistandspenger fra Saudi-Arabia, for å kunne trappe opp sine innsatser for å kunne utvikle en atombombe, skriver New York Times.

 1. Les også

  Shaimaa (10) ble sendt til Jemen i fjor - nå får ingen tak i henne

 2. Les også

  Arabiske ledere enige om felles militærstyrke

 3. Les også

  Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen

kaldkrig0104-U5ZWgdZTuF.jpg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Iran
 2. Saudi-Arabia

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 2. VERDEN

  Kan et drap i Istanbul bidra til å få slutt på en av verdens mest ødeleggende kriger? Slik startet den.

 3. VERDEN

  Aleppo-seier gir Iran økt innflytelse i Midtøsten

 4. VERDEN

  Slaget alle advarer mot: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

 5. KRONIKK

  Meninger: Israel mot Iran i Syria

 6. VERDEN

  Hvordan kan Iran ta hevn uten å utløse storkrig? På TV diskuteres til og med dusør på Trump.