Vil hente etterlatt surrogatbaby til Australia

Surrogatbabyen Gammy, som er født med Downs syndrom, kan bli hentet til Australia, foreslår landets immigrasjonsminister.

  • Reidun J. Samuelsen

Den blonde, blåøyde babyen har sin biologiske familie i Australia, mens kvinnen som bar ham frem er thailandsk. Surrogatmoren 21 år gamle Pattaramon Chanbua har siden fødselen i desember tatt hånd om Gammy, mens tvillingsøsteren ble hentet til Australia av ekteparet som betalte henne for å gå gravid.

Ifølge Chanbua ba det australske ekteparet henne om å abortere det ene fosteret, da de oppdaget at gutten hadde Downs syndrom. Da faren kom til sykehuset etter fødselen, tok han bare den friske jentebabyen med seg hjem.

Ekteparet har en annen versjon av saken, de hevder at de ikke visste om en tvillingbror.

Hjertelidelse

I syv måneder har Gammy bodd i den thailandske familien. Han trenger behandling for en hjertelidelse, og er for tiden på sykehus.

Ifølge den australske immigrasjonsministeren Scott Morrison kan Gammy ha rett til australsk statsborgerskap. I så fall har han også rett til kostnadsfri legebehandling i Australia. Saken er nå under utredning hos australske myndigheter.

Les også:

Les også

Australsk par forlot surrogatbarn med Downs syndrom

— Pattaramon Chanbua er en helgen, en sann helt. Lovverket rundt surrogati derimot, vil jeg si er mildest talt dunkelt, uttalte Morrison til Sydney Radio 2GB.

— Jeg elsker Gammy som mitt eget barn, sier den 21 år gamle moren ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer. Hun har uttalt at hun ikke føler noe bitterhet overfor guttens biologiske foreldre.

Den 21 år gamle thailandske moren intervjues av en TV-stasjon mens hun er på sykehuset med Gammy.

En internettkampanje til støtte for Gammy har så langt resultert i rundt 1,3 millioner kroner, ifølge avisen The West Australian. Pengene skal brukes til sykehusbehandling i Thailand, en mulig hjerteoperasjon, samt skolegang for Gammy, ifølge den thailandske moren.

— Trodde gutten var døende

Det australske ekteparet som er anklaget for å ha etterlatt Gammy i Thailand, søker nå juridisk bistand. Ifølge en venn av familien, som har snakket med avisen The Bunbury Mail, ble de fortalt at gutten ville dø i løpet av et døgn.

— Tvillingene ble født to måneder for tidlig. Fødselen skulle foregå på et større internasjonalt sykehus i Thailand, men moren valgte et mindre sykehus som ikke anerkjente surrogatavtalen, forteller familievennen, ifølge The West Australian som har trykket deler av intervjuet.

Les også:

Les også

Australier nekter for å ha forlatt baby med Downs

— De biologiske foreldrene ble fortalt at Gammy hadde en hjertefeil, og at han ikke ville overleve ut dagen. De ble bedt om å ta farvel med ham, forteller kvinnen.

Deretter fulgte en kamp for å få ta tvillingsøsteren ut av landet, ifølge ekteparets støttespiller.

— De fryktet at de ville miste datteren også, hvis de ble værende hos Gammy, sier hun.

Kan bli forbud

Gammys skjebne har skapt debatt og engasjement i flere land. Thailandske myndigheter har de siste dagene tatt til orde for å gjøre surrogati i Thailand ulovlig, så lenge kvinnen som bærer frem barnet ikke er i slekt med paret som leverer det biologiske materialet, skriver AP.

I flere stater i Australia er det i dag forbudt å betale en kvinne for å bære frem et barn. I Western Australia, der ekteparet som betalte thailandske Pattaramon Chanbua, bor er det imidlertid lovlig.

afp000752268-_avDJCBwrx.jpg
afp000751531-uFX0DVKU6G.jpg