Verden

6 grunner til at Trump er bra for det republikanske partiet

Den republikanske partieliten forsøker forgjeves å bli kvitt Donald Trump, men nå argumenterer flere for at han kan være gunstig for partiet.

Her er noen av Donald Trumps tilhengere på et valgmøte. Foto: Joel Page

 • Steinar Dyrnes
  Nyhetssjef

Donald Trump har gjennom krasse uttalelser, tvilsom omgang med fakta og uberegnelig opptreden hisset på seg partiets topper og trukket til seg partiets velgere.

Også utenfor Trump-kampanjens egne rekker mener nå enkelte at partiet kan dra nytte av kandidaten. En redaktør i meningsmålingsbyrået Rasmussen er blant dem som mener Donald Trump gjør partiet en tjeneste.

1. Ut med de upopulære

— Tenk på det som en vårrengjøring. Ved å velge Trump kaster republikanske velgere ut de svært upopulære utenrikspolitiske drømmene fra Bush-republikanerne og retter igjen søkelyset mot problemer her hjemme, skriver Rasmussen-redaktør Fran Coombs i en artikkel.

Han viser også til at mange vanlige amerikanere har følt frykt for åpne grenser og handelsavtaler som skjerper konkurransen med utlandet.

Trump skrøt at størrelsen på sine edlere deler - nytt bunnpunkt for republikanerne i natt.

Les også

«Jeg garanterer at det ikke er noe problem»

2. Har brutt de religiøses kvelertak

Trump har stor støtte også blant velgere som er sterkt religiøse, selv om han tidligere har tilkjennegitt synspunkter som står dem fjernt. Før har vingling i slike verdisaker vært problematisk for kandidater, men det ser ikke ut til å være tilfellet med Trump.

— Han ser ut til å ha brutt kvelertaket de sosialt konservative har hatt på nominasjonsvalget, mener Coombs.

Den liberale skribenten Paul Waldman er inne på noe av det samme. Han mener ikke Trump er bra for partiet, men tror heller ikke han vil ødelegge det. Han spår i tidsskriftet The Week at så snart Trump møter det generelle velgerkorpset, vil han bli en moderat kandidat. Trump skal også i bakgrunnssamtaler med redaktørkollegiet i The New York Times ha gitt utrykk for mer liberale synspunkter, men nekter selv å kommentere dette.

— Konservative vil føle seg forrådt, men det er ikke det samme som at han ødelegger deres parti eller ideologiske bevegelse, mener Waldman.

Et mindre ideologisk parti kan være mer attraktivt til et bredere felt av velgere. Dette vil republikanerne dra fordeler av, mener Coombs.

Trumps storeslem på Supertirsdagen skremte vannet av mange amerikanere.

Les også

Storavis ber folk forlate USA etter ny Trump-triumf

3. Er en forlengelse av de andre kandidatene

Waldman, som står på den andre siden politisk, mener Trump uansett bare er en forlengelse av de andre kandidatene: De ville for eksempel uansett konkurrert om å være strenge i innvandringsspørsmål.

4. Men kan han vinne et valg?

Partieliten frykter Trump ikke kan vinne et valg mot for eksempel Hillary Clinton og argumenterer med at han ikke er valgbar blant folk utenfor partiet. Partiets velgere ser ikke ut til å være enige. I meningsmåling utført av Quinnipiac University Poll forrige måned mente 77 prosent av republikansk innstilte velgere at han ville ha gode sjanser til å slå en demokratisk kandidat. Marco Rubio og Ted Cruz lå på rundt 60 prosent og John Kasich på 35 prosent.

Hva sier så velgerne: I de to siste målingene ligger han 5–8 prosentpoeng bak demokraten Hillary Clinton og noe lenger bak Bernie Sanders. Både Marco Rubio og Ted Cruz gjør det derimot hårfint bedre enn Clinton.

Norskamerikaneren Siri Haugen Poehls (72) gir all sin støtte til «The Donald»:

Les også

Derfor stemmer de på Trump

Hvem støtter USA-Hansen og -Larsen?

Les også

Disse politikerne gir norskamerikanerne penger til

Se nyhetsanalyse: Trump retter skytset mot Hillary Clinton

5. Vil vinne sakene

Paul Waldman mener også at den striden som har rast i partiet de siste årene vil bilegges fordi man begynner å vinne seire i Washington. Republikanerne, som kontrollerer kongressen, kan sende saker i fleng til Det ovale kontor med skattekutt, økte militærbevilgninger og restriksjoner på abort.— Borgerkrigen vil i praksis være over, tror Waldman.

 • Aftenpostens kommentator mener det ikke er en katastrofe om Trump blir president.

6. Hva om han blir kandidat og taper valget?

Konservative kan argumentere med at han ikke var konservativ nok og derfor tapte. Dessuten kan en Clinton-seier gi grasrota glød og innsatsvilje foran de neste valgene.

— Ingenting fyrer opp et parti som en forhatt president, påpeker Waldman.

 • Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, eller er ingen andre like interessert i USA-valget som oss? Det spør vi om i ukens Verden-podkast som du kan lytte til i spilleren under, eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les mer om

 1. USA-valget 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN
  Publisert:

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.