Småbyen hvor fremmedkrigere blir rekruttert

VILVOORDE (Aftenposten): Ti dager etter terroren i Paris strammes grepet for å hindre nye angrep. Den belgiske småbyen Vilvoorde leter etter svar på hvorfor så mange unge gutter herfra drar til Syria.

Bevæpnet politi patruljerte i går gatene i Vilvoorde. En 18-åring mistenkt for å ville dra til Syria for å krige ble stoppet. Sirine Aissa (i midten) og Ilham Ammidi synes det som skjer er ille.

Denne reportasjen ble skrevet etter terrorangrepene i Paris i januar 2015.

Jentegjengen snur seg og peker da de to politimennene med automatvåpen passerer dem på gaten.

— Ser dere. De følger med på oss, sier Sirine Aissa (17). Hun har matpause og går gjennom en av hovedgatene i byen Vilvoorde.

Bevæpnede politimenn er nå synlig på mange steder rundt i den belgiske hovedstaden, etter politiaksjonen mot 12 adresser rundt om i landet der to ble drept. Politiet mener de avverget terroraksjoner planlagt av hjemvendte syria-krigere som ville "drepe politi på åpen gate".

At tungt bevæpnet politi går patrulje også i Vilvoorde utenfor hovedstaden, er neppe tilfeldig. Byen på rundt 40 000 innbyggere er av stedene hvor flest unge radikaliserte menn har reist til Syria, i alt 28 ifølge kommunen.

Les også:

Les også

Dette er tiltakene som EU vil bruke for å stanse terroristene i Europa

Sprayet graffiti

— De ser at barn dør i Syria på tv og sier at de skal hjelpe. Men det er ikke slik man gjør det, sier jentene.

De mener guttene som har dratt, har blitt påvirket av det de ser på tv, på internett, og av enkelte radikale lederskikkelser. De sier at det som skjedde i Paris ikke er i tråd med islam, og mener all oppmerksomheten på muslimer går ut over alle.

— Det er smertefullt for oss. Vi er ikke terrorister. Men hva kan vi gjøre?, sier Sirine Aissa.

På fotballøkken noen meter unna ble det sprayet grafitti med ordene "Alle muslimer må dra", signert "Charlie Hebdo" rett etter terrorangrepet i Paris. Det ble raskt fjernet av kommunen.

Men den tilsynelatende søvnige småbyen er altså i politiets søkelys fordi man frykter at hjemvendte Syria-krigere skal begå terrorhandlinger på europeisk jord. Belgia er det landet i Europa hvor flest fremmedkrigere har dratt fra, målt mot folketallet. I går økte Belgia beredskapen i landet. Eksperter tror det vil bli flere anti-terroraksjoner i Europa i tiden fremover.

Her på fotballbanen i Vilvoorde ble det sprayet grafitti med teksten "Alle muslimer må dra" etter angrepet på Charlie Hebdo. Det er mistanke om at nettopp dette stedet er et samlingssted for ungdom som blir radikalisert.

Jentene vi møter i Vilvoorde snakker engasjert både om terroren, som de fordømmer, og debatten som fulgte. De synes diskusjonen om ytringsfrihet blir hul og peker på venninnen Ilham, som bruker skaut. På skolen kan hun ikke ha det på.

— Vi får ikke bruke lange skjørt, men minikjolen jeg har på meg er helt grei. Vi får ikke bruke hijab på skolen, men nonner får lov til å gå med det samme i sine klostre. De snakker om ytringsfrihet, men det gjelder ikke oss, sier en av dem.

- Gjelder mange byer

25 prosent av innbyggerne i Vilvoorde er innvandrere, og byen er i vekst. Mange flytter fra Brussel, som bare er en kvarters kjøretur unna.

Nå er Vilvoorde blitt kjent som byen med alle jihadistene. Så sent som i går ble en 18-åring på vei til Syria stoppet før han forlot skolen, ifølge ordfører Hans Bonte.

Ordføreren frykter at solidariteten på tvers av religion som ble vist i Paris på søndag, ikke kjennes blant dem nederst i samfunnet.

— Jeg er bekymret. Det som skjer nå skaper mye frykt, og jeg er redd for at negative oppfatninger om andre grupper i samfunnet vil skape mer splittelse, sier han.

— Jeg tror det er mange andre samfunn som har det samme problemet som oss, men de ser det ikke. Vi i Vilvoorde har veldig god innsikt i dette nå.

Han forklarer radikaliseringen i småbyen med nærheten til Brussel, der det er lignende miljø, sosiale problemer og at skikkelser fra den ekstreme organisasjonen Sharia4Belgium fra Antwerpen har kommet og rekruttert folk.

Etterlyser flere tiltak

Bonte etterlyser en rekke tiltak, også på europeisk nivå. Det tar halvannen time med toget til Paris, London og Amsterdam er under to timer unna. Det viser hvor sårbare landene er, og beviser at de må jobbe sammen, mener ordføreren.

Men de vi møter på gaten i Vilvoorde er ikke redde.

— Når det kan skje i Paris kan det skje hvorsomhelst. Men hva skal du gjøre? Du kan ikke mistenke alle, sier Mathias (18).

Fiendtlighet

Youssef Amrani (26) er på vei inn til fredagsbønn. Han er utdannet sosiolog og har jobb, men har ikke funnet noe arbeid der han kan bruke utdannelse. Han sier også at de som har reist til Syria ikke var menn som kom i moskeen ofte. Man mener de ble dratt inn i det av en enkeltperson.

Men Amrani er opptatt av det han mener er islamofobi og måten Europa har taklet det som skjer i Syria.

— Dette handler ikke bare om karikaturer eller hodeslør, men om et negativt klima rundt muslimer.

Han sier at føler en fiendtlighet etter det som skjedde etter Paris, og peker på at en moske ikke langt unna ble tagget.

— Og jeg ser at partier i sentrum har adoptert retorikken til ytre høyre. Det er ikke bra.

Vero Bakos' (46) går luftetur med dachhundene sine rett ved en av fotballbanene som regnes som samlingspunkt for ungdommene. Sønnen hennes er en av få som har flamsk som hjemmespråk i klassen sin. Familien har bodd i Vilvoorde i ti år, men barna har få muslimske venner.

— Det er ikke fordi de ikke er velkomne i vårt hjem. Noen ganger får mange følelsen av at det er dem som ikke vil, sier hun.

Makedoneren Bosko Krstevski har bodd i Vilvoorde i 42 år. Han tror arbeidsledigheten på 20 prosent blant unge er en av grunnen til at muslimske ungdommer blir radikalisert i byen.

Lederen for moskéen i byen, Mimoun Aquichouch, sier at de som blir radikalisert ikke er trofaste moskégjengere. Ofte har de ikke fullført skolegang, de får seg ikke noen jobb og kommer i kontakt med politiet. Så blir de sittende og surfe på internett. Han mener de blir radikalisert via nettet, utvikler et hat mot samfunnet og føler at muslimer blir dårlig behandlet. Det blir en ond sirkel.

Makedoneren Bosko Krstevski forteller at mye har forandret seg i løpet av de 42 år han har bodd i Vilvoorde. Pensjonisten peker på parken rett over veien. Den var et av flere møtesteder hvor man mistenker at ung radikalisert ungdom møttes. Krestevski beskriver byen som fattig og mener mye av problemet er arbeidsledigheten blant de unge, særlig etter at Renault-fabrikken ble lagt ned.

— Jeg kjenner foreldrene til mange av dem. De er frustrert over det som skjer. De har selv arbeid, men barna har det ikke.

Han sier at det har utviklet seg en avstand mellom etnisk belgiske og utlendingene.

— De går ikke engang på de samme kaféene.