Verden

USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

Washington (NTB-AFP): Mokhtar Belmokhtar, som antas å ha ledet angrepet mot Statoil-anlegget i In Amenas i 2013, er drept i et fransk luftangrep, ifølge amerikansk etterretning.

Terrorlederen Moktar Belmoktar kan ha blitt drept i en fransk luftangrep som skjedde i Libya tidligere i november. SITE Intel Group/AP/ NTB Scanpix

 • (NTB-AFP)
  (NTB-AFP)

Det opplyser en amerikansk tjenestemann til AFP mandag. Angrepet fant sted i Libya tidligere i november, opplyser kilden.

Det har de siste årene kommet flere rapporter om at Belmokhtar, som også er kjent som «den enøyde», skulle ha blitt drept, blant annet fra Tsjad, Mali og Libya. Ingen av dem har imidlertid blitt bekreftet.

Slik så det ut etter terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie i 2013. Vakter passer på biler som er blitt skutt i stykker. LOUAFI LARBI /Reuters/NTB scanpix

Samarbeid

Basert på den informasjonen som nå foreligger, sier amerikanske tjenestemenn at de har større tiltro til at det nye luftangrepet faktisk rammet Belmokhtar, skriver The Wall Street Journal.

Det jobbes nå for å få en endelig bekreftelse. Hverken Det hvite hus eller Pentagon har så langt ønsket å kommentere saken offisielt.

USA og Frankrike har i lengre tid utvekslet etterretningsinformasjon i antiterror-saker, men forholdet ble mer formalisert i etterkant av terrorangrepene mot Paris i fjor.

I november 2015 kunngjorde USAs president Barack Obama en avtale der amerikanerne skal dele informasjon om planlagte aksjoner og annen etterretning med sine franske kollegaer.

Det ble store skader på gassanlegget i In Amenas i forbindelse med terrorangrepet i 2013. LOUAFI LARBI / Reuters/NTB scanpix

In Amenas

Den algeriske ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar ble en av verdens mest ettersøkte menn i januar 2013, etter angrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie.

Da ble om lag 700 arbeidere tatt som gisler av en væpnet gruppe ledet av Belmokhtar. Dagen etter innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake kontrollen over anlegget. Da operasjonen var over, var 40 ansatte fra ti land drept. Av disse var fem norske Statoil-ansatte.

I tillegg skal nærmere 30 gisseltakere ha blitt drept. Belmokhtar hevdet at angrepet var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

I januar i år tok Belmokhtars væpnede gruppe på seg ansvaret for et angrep på et hotell i Burkina Faso. 29 personer ble drept i angrepet, deriblant flere utlendinger. (©NTB)

 • Hør Aftenpostens reportere og førsteamanuensis Franck Orban diskutere presidentvalget i Frankrike.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Terrorisme
 2. Algerie
 3. Frankrike

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Statoil investerer nær 2 milliarder i terrorrammet anlegg i Algerie

 2. ØKONOMI

  BP vil selge seg ut av terrorfeltet In Amenas

 3. VERDEN

  Svensk 42-åring hjem etter nærmere seks år som Al-Qaida-gissel

 4. VERDEN

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 5. VERDEN

  Vil ha norske soldater med på å slåss mot afrikanske terrorister

 6. VERDEN

  Minst fire angripere drept etter angrep mot turisthotell i Mali