Verden

Geværmannen i #pizzagate snakker ut: - Jeg ville bare gjøre en god gjerning

Den bevæpnede mannen som i en restaurant i Washington lette etter det han trodde var ofre i et pedofilinettverk ledet av Hillary Clinton, har gitt sitt første intervju.

Den 28 år gamle bevæpnede mannen overga seg til politiet etter å ha vært inne i pizzarestauranten søndag.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Søndag morgen sa den 28 år gamle tobarnsfaren Edgar M. Welch til sin familie at han hadde noe han måtte gjøre. Deretter satte han seg i bilen i «Smallsbury», kallenavnet på hans hjemby i Nord-Carolina, for å ta fatt på en rundt 56 mil lang kjøretur til hovedstaden Washington.

Rundt seks timers kjøretur

Da den mellom fem og seks timer lange bilturen var over, gikk Welch inn på restauranten Comet Ping Pong rundt klokken 15.00. Med seg hadde han flere skytevåpen, inkludert et halvautomatisk gevær med militært utseende. De neste 45 minuttene brukte han til å lete etter ofre i et pedofilinettverk ledet av Hillary Clinton, som på nettet går under navnet #pizzagate. Etter å ha avfyrt flere skudd og lett etter hemmelige underjordiske ganger, ga han til slutt opp og overga seg til politiet.

Onsdag fikk The New York Times det første intervjuet med 28-åringen. De intervjuet ham i 45 minutter på en videokonferanse fra fengselet. Storavisen skriver at han fremsto som nedslått og til tider fraværende under intervjuet.

– Jeg ville bare gjøre en god gjerning, men jeg gjorde det på feil måte, sier Welch til avisen.

  • Leste falsk nyhet om at Clinton ledet pedofilinettverk. Møtte opp væpnet til tennene for avsløre henne.

«Var bevæpnet for å redde dem»

Da han ble pågrepet av politiet, kunne geværmannen fortelle at «han på nettet hadde lest at Comet-restauranten skjulte barnesex-slaver» og at han «var bevæpnet for å redde dem». Også flere av naborestaurantene er blitt dratt inn i #pizzagate på nettet, inkludert den italienske restauranten Little Red Fox.

Det uløste en massiv politiaksjon i Washington søndag da den bevæpnede 28-åringen gikk inn på en pizzarestaurant for å selv å etterforske konspirasjonsteorier om Hillary Clinton

Nå skylder Welch på dårlig etterretningsinformasjon.

– Etterretningen var ikke 100 prosent, sier Welch.

Skjøt opp løst dør

I et forsøk på å finne skjulte rom og hemmelige tunneler fyrte han av et skudd på en låst dør, men bak døren skjulte det seg bare et datarom. Til tross for at han ikke fant noen barnesexofre, er han fortsatt ikke overbevist om at han ble lurt av en såkalt «falsk nyhet». Han viser til at det bare ikke var noen barn «inne i bygningen» og at barneslaveri er et verdensomfattende problem.

Heller ikke en rekke konspirasjonsteoretikere både i Norge og USA er nå overbevist om #pizzagate er tilbakevist en gang for alle. Flere av dem mener seg utsatt for et komplott i form av det de kaller en «falsk flagg-operasjon». De mener at Welch, som har en viss erfaring som skuespiller, er leid inn av myndighetene som skuespiller for å diskreditere dem. Derfor hevder konspirasjonsteoretikerne at de nå er utsatt for et komplott.

Såkalte «falske flagg»-operasjoner er et favorittema for mange konspirasjonsteoretikere. De mener at dette er operasjoner hvor den offisielle versjonen som spres av myndighetene og mediene, er et bedrag for å rettferdiggjøre noe forrædersk.

Mange er rasende på Aftenposten

Aftenposten har i skrivende stund mottatt mellom 15 og 20 e-poster eller meldinger på Facebook, noen med samme avsender, fra nordmenn som synes være overbevist om at #pizzagate er sant.

«Pizzagate er den største politiske skandale i moderne tid», heter det i e-post som ble mottatt 02.45 i natt.

Vedkommende er oppgitt over at Aftenposten ikke tror på #pizzagate.

«Du er dessverre HELT PÅ BÆRTUR! Jeg kan ikke tro at dette er dine bevisste refleksjoner?!? Har du overhodet satt deg inn i saken?!?», heter det blant annet videre.

I lokal-TV-innslaget under kan du se to kvinner som sier de leter etter de hemmelige tunnelene under jorden på pizzarestauranten i Washington.

For en ussel stakkar du må være

En Facebook-melding onsdag morgen ble innledet slik:

«For en ussel stakkar du må være».

Meldingen avsluttes på denne måten:

«Artikkelen om Pizzagate som du har skrevet gir inntrykk av desperasjon. Ingen røyk uten ild vet du. Ønsker deg alt godt og at du kommer deg ut av ditt uføre.»

Opprinnelsen til den falske nyheten om «pizzagate» er noe uklar. Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at det hele synes å ha begynt å ta av uken før presidentvalget og at noen elementer er knyttet til de lekkende e-postene til Clintons valgkampsjef John Podesta. I e-postene refereres det til pizzafester og pizza, noe som skal ha fått flere til å spekulere i at det er et kodeord for noe som er alt annet enn uskyldig. Noen mener det er kodeord for pedofili, mens andre mener det betyr jente.

På Twitter ble pizzagate nevnt over 1 million ganger i november, som i tweeten under.