Verden

Minnemarsj for Nemtsov: «Vi kunne ikke bli hjemme på en dag som denne»

MOSKVA (Aftenposten): Moskovitter tror den massive minnemarsjen kan gi ny giv til den marginaliserte opposisjonen i landet.

Arrangørene anslo at 70.000 mennesker deltok i marsjen søndag. Ifølge politiet deltok over 16.000.
  • Sofie Gran Aspunvik (oslo)
  • Øystein Kløvstad Langberg (moskva)
Aftenpostens reporter i Moskva: Øystein Kløvstad Langberg

Titusener møtte opp for å vise sin støtte til den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov i Moskva søndag. — Vi kunne simpelthen ikke bli hjemme på en dag som denne, sier Vladislav Lazarev (40).

Sønnen Elisej (1,5 år) sover trygt på pappas skuldre i den rå vinterluften og får ikke med seg blomsterhavet de passerer på Moskvoretskij-broen.

40 timer er gått siden Boris Nemtsov ble brutalt skutt og drept akkurat her – rett foran Kreml og Den røde plass.

— Dette er et av de mest synlige og åpne stedene i hele Moskva. Likevel var det ingen som fikk med seg hva som skjedde før det var for sent. Flere kuler i ryggen. Ingen overlever det, sier Lazarev.

Han og kona Olga (37) omtaler Nemtsov som en ærlig og redelig politiker. President Vladimir Putin har de lite til overs for.

— Nemtsov og Aleksej Navalnyj er de eneste som sier noe som ligner på det vi mener.

- Bor mange bra mennesker i Russland

Ifølge arrangøren deltok hele 70.000 på marsjen i Moskva. Opposisjonen hadde opprinnelig planlagt en demonstrasjon mot den økonomiske krisen i Russland, men den ble gjort om til en minnemarkering etter attentatet fredag kveld.

- Vi må bli flinkere til å gjøre oss opp egne meninger, og ikke basere alt på det de sier på TV, sier Vladislav Lazarev.

Lazarev sier han ikke er overrasket over at så mange deltok på marsjen.— Jeg vet ikke hva dere tror i Norge, men det bor faktisk veldig mange bra mennesker i Russland. Det viser vi i dag, sier han.

«Jeg er ikke redd»

Flere av dem Aftenposten møtte i protestmarsjen la vekt på at de ikke ville la seg skremme til taushet.

— Det er helt åpenbart at en del folk er blitt redde etter drapet, men vi må slå tilbake. At frykten skal spre seg, er akkurat det de som står bak attentatet vil oppnå, sier Olga Zakharov (24).

Sammen med kjæresten Artem delte hun ut plakater med påskriften «Jeg er ikke redd».

— Vi må fortsette å kjempe for et bedre Russland – et Russland fritt for korrupsjon og meningsløse drap som dette, sier han.

Les også Aftenpostens Steinar Dyrnes' møte med Nemtsov:

Les også

Jeg trodde han var en stor bløffmaker

Ikke overraskende med drap

Etter flere store demonstrasjoner i forbindelse med valgene i Russland vinteren 2011/2012, har Putin i stor grad lykkes med å stilne opposisjonskreftene i landet. Samtidig har krigen i Ukraina og annekteringen av Krim gjort presidenten rekordpopulær.

Marsjen i går var dermed uvanlig og den største massemønstringen på lang tid i Moskva.

Natalia Klekova, Olga Zakharhov og Artem Zakharov sier de ikke vil la seg knekke av frykt. På pakken med plakater står det "Jeg er ikke redd".

— Dette er mer enn en markering av et politisk attentat. Dette er også en demonstrasjon mot det som har skjedd i Russland de siste par årene. Myndighetenes makt og kontroll blir bare større og større og større, sier Oskar (46), som ikke ønsker å oppgi etternavn.Han bærer rundt på et bilde av Boris Nemtsov.

— Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg ble sjokkert da jeg hørte om drapet, men det ville være å lyve. Det er ikke overraskende at dette skjer i Russland.

Personene Aftenposten snakker med er delte i sitt syn på hvordan det vil gå med Russland fremover. Mens noen ser at nok en regimekritiker er drept, velger andre å fokusere på at så mange mennesker deltok på minnemarkeringen.

— Dette viser at det er mange som er misfornøyde der ute og at de er villige til å si fra. Jeg håper og tror vi vil se mer av dette fremover, sier Oskar.

Ukrainsk politiker ble pågrepet

Samtidig som noen tror at drapet kan bli et vendepunkt, kommer meldingene om at en ukrainsk parlamentariker ble pågrepet av politiet i forkant av marsjen.

— Jeg ropte ikke noe, bar ikke på noen bannere eller flagg – de pågrep meg på grunn av T-skjorten min, skriver Aleksej Gonsjarenko på Facebook.

T-skjorten hadde et bilde av Nemtsov med teksten «Helter dør aldri».

Politiet vil ikke kommentere pågripelsen, men statlig russisk fjernsyn bekrefter at Gonsjarenko ble pågrepet og vil bli etterforsket.

Han døde for Russlands fremtid, står det på skiltet til demonstranten.

Statsminister Erna Solberg frykter attentatet fører til at det blir enda vanskeligere å tale myndighetene imot i Russland.— At en person som Nemtsov blir drept, vil – uavhengig av hvem som står bak – gjøre at opposisjonen blir reddere, sier statsministeren til NTB.

Håper på forandring

— Dette er et enormt tap for den russiske opposisjonen, sier Rachel Denber, visedirektør for Europa- og Sentral-Asia-avdelingen i Human Rights Watch, til Aftenposten.

— Boris Nemtsov var ikke hvem som helst, han var en markant politiker og et sterkt symbol i kampen for et mer demokratisk Russland.

Denber bodde og jobbet i Moskva gjennom hele 90-tallet, og beskriver dagens Russland som «ugjenkjennelig». Hun beskriver utviklingen fra 2012 til i dag som spesielt bekymringsverdig og mener attentatet på Nemtsov sier noe vesentlig om det russiske samfunnet.

— Når en høyprofilert regimekritiker kan bli drept bare noen meter utenfor Kremls murer, er det grunn til å bli veldig, veldig bekymret, sier hun, og minner om at Nemtsov ikke er den første russiske regimekritikeren som har måttet bøte med livet. I 2006 ble journalisten Anna Politkovskaja, som hadde skrevet flere Putin-kritiske bøker og artikler, funnet drept i Moskva.

Selv om drapet på Nemtsov vekker harme blant mange russere, og fordømmes av både Putin og en rekke vestlige statsledere, tviler Denber på at det kan bli et vendepunkt i Russland.

— Jeg håper selvsagt at dette bidrar til forandring, men da må vi først se en dramatisk endring i måten regimet ser på opposisjonen på. Gjennom sin egen opptreden og kontrollen av mediene har regimet gitt grønt lys til å kalle opposisjonelle forrædere og verre ting, sier Denber.

  1. Les også

    I Putins rike er det tryggest å ligge lavt

  2. Les også

    Nemtsov-drapet: - Sannsynlig at noen med makt står bak