Verden

Krise i EØS-samarbeidet: Island blokkerer ny sjef for milliardfond

Lilleputtene i EØS krangler med Norge om maktposisjoner. Nå gjelder det direktøren som hvert år deler ut 3,6 milliarder norske skattekroner til fattige EU-land.

EØS-minister Elisabeth Vik Aspaker møter motstand for sin kandidat til å lede FMO i Brussel.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

EØS-minister Elisabeth Vik Aspaker har en delikat sak på sitt bord. Hvem skal være sjef for organisasjonen som forvalter de 3,6 milliarder kronene Norge hvert år sender til EU?

Den 3. mars i år gikk fristen ut for å søke stillingen som direktør ved den såkalte Finansieringsmekanismen (FMO) i Brussel.

Etter det Aftenposten har fått bekreftet er det en intern strid blant de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein som ligger bak at denne viktige stillingen ikke er besatt. Både Norge og Island ønsker stillingen.

Dette er bare en av flere interne stridigheter mellom Norge, Island og Liechtenstein om toppjobber i EØS-systemet. Samarbeidsforholdet mellom de tre såkalte NILS-landene knirker.

Ledig lenge

FMO-jobben er en åremålsstilling. Det var 15 søkere som ble vurdert. To av søkerne var fra Island og 13 fra Norge. Søkerlisten er ikke offentlig. En kandidat var, ifølge det Aftenposten forstår, innstilt.

Det finnes en komité eller et styre for FMO der Norge, Island og Liechtenstein er representert. De har ikke blitt enig om ansettelsen, fordi Island har satt seg på bakbeina.

Tause islendinger

Fra Saga-øya er kommentaren kort: «Utnevnelsen av ny direktør til FMO er til behandling i Finansieringsmekanismens komité,» skriver direktør for informasjon i UD på Island Andri Lúthersson i en e-mail til Aftenposten.

Store penger – ingen sjef

FMO er en organisasjon som i perioden 2014–21 forvalter 2,8 milliarder euro, omkring 25 milliarder kroner, som skal gå til prosjekter i 15 fattige EU-land. Norges andel er ca. 3,6 milliarder kroner pr. år. Antall ansatte i FMO har vokst raskt de siste årene og teller nå nærmere 70 personer.

De to minste landene har lenge irritert seg over at Norge legger beslag på de tunge jobbene. De har i interne møter vist til at norsk dominans kan svekke tilliten til institusjonene.

Norge har dominert

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har alltid hatt norsk sjef. Med unntak av en meget kort periode da Island hadde sjefen. Da Norge i september i fjor hentet ESAs president Oda Sletnes tilbake til jobben som norsk EU-ambassadør, mente Island at det var deres tur til å få ESA-presidenten. Men Norge plasserte seniordiplomaten Sven Svedman i jobben.

FMOs direktør og to andre toppsjefer har alltid vært norske. En god grunn til det at FMO administrerer to ordninger. 1,55 milliarder euro via EØS der Norge dekker 96 prosent og en ordning bare Norge deltar i som utgjør 1,25 milliarder euro. Tilsammen en EØS-kontingent på 2,8 milliarder.

Norge har pekt på den dominerende posisjon er naturlig som det største landet, med flest saker og den største økonomiske bidragsyteren. Island er taperen når det gjelder toppjobber. EFTA-domstolens president, Carl Baudenbacher, representerer Liechtenstein.

UD trår forsiktig

Heller ikke i UD i Oslo er man spesielt meddelsom om hvorfor det har tatt så lang tid å få på plass en ny direktør:

«Det er selvsagt uheldig at stillingen som direktør står ubesatt nå, samtidig er FMO fullt ut operativt med leder for juridisk enhet, Ståle Risa, som en velfungerende leder. Dette er jo en periode hvor FMO har mange og viktige oppgaver. Vi håper at ny direktør vil kunne tiltre i løpet av kort tid,» skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i en e-post til Aftenposten.

I Østerrike tapte høyrepopulistene presidentvalget. I Italia tapte statsminister Matteo Renzi folkeavstemningen. Hva dette betyr for Europa og Italia analyserer vi i denne podkasten. Deltagere: Europa-korrespondent Øystein Langberg, redaktør Per Anders Madsen, utenriksjournalistene Per Kristian Aale og Alf Ole Ask.

Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

 1. Brussel
 2. Kommentar
 3. EØS
 4. Liechtenstein
 5. Aftenposten
 6. Euro
 7. ESA