Obama beordrer full gransking av hackerangrep i valgkampen

Presidenten krever at rapporten er klar før han forlater Det hvite hus.

President Barack Obama krever en full gjennomgang av hva som skjedde da tusenvis av e-poster fra ledende demokrater ble hacket og publisert i løpet av årets presidentvalgkamp.

– Dette er nytt terreng for oss, og det er viktig at vi nå tar en titt på hva som skjedde for å finne ut om det er noe vi kan lære av det, sier Lisa Monaco, en av Obamas sikkerhetsrådgivere, fredag morgen.

Hun forteller at presidenten forventer at rapporten skal være klar innen han forlater Det hvite hus 20. januar.

Trump tror ikke russerne står bak

I tillegg til alle USAs 16 etterretningsetater, har også de private sikkerhetsfirmaene Crowdstrike, Mandiant og Fidelis konkludert med at russiske hackere står bak.

Dette ble antydet flere ganger under valgkampen.

Til tross for det, har den påtroppende presidenten, Donald Trump, uttalt at han ikke tror Russland står bak.

– Jeg tror det ikke. Jeg tror ikke de blandet seg inn, sa han nylig til Time Magazine.

Russlands president Vladimir Putin har også avvist at de har hatt noe med hackingen å gjøre.

Innvirket på landsmøtet

Hackerangrepene fikk blant annet direkte innvirkning under Demokratenes landsmøte.

Da ble det offentliggjort interne eposter som viste at ledende personer i partiet støttet Hillary Clinton fremfor Bernie Sanders på et tidspunkt da partiapparatet skulle ha forholdt seg nøytralt. Avsløringene førte til at Det demokratiske partiets nasjonalkomités leder, Debbie Wasserman Schultz, trakk seg rett før landsmøtet.

I slutten av september ble det kjent at FBI etterforsket et forsøk på datainnbrudd i mobiltelefonene til medlemmer av Demokratenes ledelse. Målet skal ha vært å hente informasjon om donorer.

Presser på

Siden Donald Trumps valgseier har Demokratenes representanter i Senatets etterretningskomité presset på for å få Obama til å nedgradere mer av den informasjonen etterretningstjenestene har om Russlands rolle.

Blant dem som er fornøyd med Obamas beslutning, er demokraten Adam Schiff, som mener det er urovekkende at Trump nekter å høre på etterretningstjenestene.

– Det gjør at det haster ekstra med å gå grundig gjennom dette før president Barack Obama går av neste måned, sier California-representanten.

– Hvis regjeringen ikke reagerer kraftig på slike handlinger, kan vi regne med å se mye mer av dette i nær framtid, sier han.