Verden

Trump og Putin pusser opp atomvåpnene og venter på fornuften

Donald Trump svarer med samme mynt når Vladimir Putin ønsker å ruste opp sitt atomprogram.

Donald Trump varsler amerikansk atomopprustning som et svar på at Russland planlegger det samme.

  • NTB

Russlands president Vladimir Putin opplyste torsdag at landets atomvåpenprogram skal rustes opp og at våpnene skal kunne trenge gjennom et hvilket som helst atomforsvar.

– Vi må styrke det militære potensialet til våre strategiske atomvåpen, spesielt med missiler som vi kan være sikre på trenger igjennom alle eksisterende og fremtidige systemer for atomforsvar, sa Putin.

Russlands president Vladimir Putin varsler opprusting av atomprogrammet.

– Vi må overvåke alle endringer i maktbalansen i den politisk-militære situasjonen i verden, spesielt langs Russlands grenser. Vi må raskt kunne lage planer for å nøytralisere trusler mot landet vårt, sa han.

– Et fryktet startskudd

Svaret fra USAs påtroppende president Donald Trump kom raskt.

– USA må styrke og utvide sitt atomvåpenarsenal inntil verden med tid og stunder kommer til fornuft når det gjelder slike våpen, heter det i en twittermelding fra Trump.

Organisasjonen Nei til atomvåpen reagerer på meldingen fra Trump, og kaller den et startskudd de har fryktet siden valgkampen i USA startet.

– Tredje verdenskrig kan starte over Twitter. Det er uvisst om Donald Trump forstår effekten dette har på resten av verden, sier daglig leder Frode Ersfjord til NTB.

Les Per Anders Johansen: - Nå øver Putin med 400 atomvåpen

Storstilt modernisering

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu anklaget nylig USA for å drive en storstilt modernisering av atomarsenalet.

Året etter at president Barack Obama var i Oslo for å hente Nobels fredspris, oversendte han en tiårsplan om modernisering av USAs atomvåpen til Kongressen.

Kongressens budsjettkontor kostnadsregnet for et par år siden planen til nærmere 3.000 milliarder kroner. Dette inkluderte ikke de nye rakettene, bombeflyene og ubåtene som er under utvikling

Trump og Putin varsler atomopprustningRussere lurer på hvor de kan overleve en atomkrig: I Moskva eller Sibir?

Les mer om

  1. USA
  2. Russland
  3. Atomvåpen
  4. Barack Obama
  5. Vladimir Putin
  6. Donald Trump
  7. Nei til atomvåpen