Verden

Russland: Kampen om Aleppo er over

Opprørerne i Aleppo har gått med på å legge ned våpnene og forlate det lille området som regimet fortsatt beleirer. Sivilbefolkningens skjebne er fortsatt uklar.

Syrere flykter dypere inn i de gjenværende opprørskontrollerte områdene i Aleppo tirsdag.
  • NTB

Alle kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærer Russlands FN-ambassadør tirsdag kveld.

Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, også skal få fritt leide ut av byen.

Men foreløpig har verken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.

Meldingene om avtalen, som i praksis innebærer at de gjenværende opprørerne gir opp slaget om Aleppo, kom samtidig som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte i New York.

  • Les mer om hva som foregikk i FNs sikkerhetsråd her:
Les også

USA til Russland i FNs sikkerhetsråd: – Eier dere ingen skam?

Nye massakrer

Møtet kom i stand på kort varsel etter rapporter om nye grufulle overgrep mot sivilbefolkningen i Øst-Aleppo. Blant annet skal styrker alliert med regimet ha likvidert minst 82 sivile i gjenerobrede deler av byen.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin bedyrer at alle væpnede opprørere skal få forlate det østlige Aleppo sammen med familiene sine, og sier de kan reise hvor de vil.

  • Les Helene Skjeggestads kommentar her:
Les også

Sviket i Aleppo | Helene Skjeggestad

USA krever at internasjonale observatører overvåker evakueringen fra Aleppo.

– De må sikre trygg evakuering av folk som ønsker å reise, men som med rette frykter at de vil bli skutt i gaten eller sendt til en av Assads fangeleirer, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Les også

Rapporter om overgrep i sluttkampen om Aleppo: - 82 henrettet på stedet

Les mer om

  1. Russland
  2. Syriakrigen
  3. Syria