Verden

Evakueringen fra Øst-Aleppo stanset - tusenvis fremdeles innesperret

Opprørere og sivile har blitt evakuert fra Øst-Aleppo de siste to dagene i ambulanser og grønne busser.

Samtidg meldes det om en eksplosjon ved en politistasjon i Syrias hovedstad Damaskus.

  • Tarjei Kramviken
  • Lars Halvor Magerøy
    Journalist
  • NTB

Saken blir oppdatert.

I formiddag meldte nyhetsbyrået Reuters at evakueringen av folk fra Aleppo har stanset. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til stansen.

Samtidig meldes det om dramatikk i hovedstaden Damaskus. Ifølge en sikkerhetskilde har det vært en eksplosjon ved en politistasjon sør i Damaskus, melder NTB.

Kilden sier at det er snakk om et terrorangrep.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter ifølge NTB at det har skjedd en eksplosjon i bydelen al-Midan, og at et ukjent antall mennesker er rammet.

Startet evakueringen torsdag

Arbeidet med å hente sivile ut av den beleirede opprørsenklaven i det østlige Aleppo, kom i gang torsdag formiddag. Tallene på hvor mange som siden er blitt brakt i busser og ambulanser til opprørskontrollerte områder utenfor Aleppo, varierer, skriver NTB.

Røde Kors har bekreftet at det dreier seg om så mange som 4 000 mennesker, mens Russland hevder tallet er dobbelt så høyt.

Fortsatt anslås det at rundt 50.000 sivile er igjen i det lille området som er igjen av det tidligere opprørskontrollerte Øst-Aleppo, ifølge nyhetsbyrået.

  • Syria-krigen topper nyhetene i Russland. Men vinklingen er helt annerledes enn i Norge.

Saken fortsetter under kartet

Motstridende meldinger

Samtidig kommer det motstridende meldinger om hvorvidt våpenhvilen i Aleppo er brutt. Russland meldte fredag om skyting og la skylden på gjenværende opprørere.

– Væpnede grupper bestående av radikale og uforsonlige gjenger som skyter på syriske soldater, er igjen i enkelte nabolag, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Men meldingen står i kontrast til observasjonene til en AFP-korrespondent som befinner seg i nærheten av de opprørskontrollerte områdene, og som rapporterer at situasjonen tilsynelatende er rolig.

Skudd mot kolonner

Det er ikke kjent hvor lenge det vil være stans i evakueringen i Aleppo, som startet opp igjen fredag morgen etter at busser og ambulanser hadde gått i skytteltrafikk inn og ut av Øst-Aleppo torsdag.

Verdens helseorganisasjons (WHO) folk i byen forteller at evakueringen er stanset og at WHO, Røde Kors og Røde Halvmåne er bedt om å trekke ut sine busser og ambulanser fra området.

Statlig syrisk TV har meldt at opprørerne har brutt avtalen med president Bashar al-Assads regjering ved å forsøke ta med seg fanger ut fra Øst-Aleppo under evakueringen.

Samtidig har opprørerne og den opposisjonsvennlige kanalen Orient TV hevdet at regimelojale sjiamilitser har åpnet ild mot busskolonner som er på vei ut av Aleppo.

Demonstrasjoner

Den libanesiske Hizbollah-militsen, som sammen med Iran og Russland er Assads viktigste allierte, påstår at evakueringen ble stanset av demonstranter som krever at landbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen også må evakueres.

Opprørerne har beleiret de to sjiamuslimske landsbyene, og Iran har tidligere krevd at de også må omfattes av våpenhvilen som har gjort det mulig å evakuere Øst-Aleppo.

Et vitne har bekreftet demonstrasjonen overfor Reuters.

En syrer dytter en vogn som fungerer som båre for en kvinne i Øst-Aleppo torsdag. De ventet da på å bli brakt ut av det beleirede området.

Les mer om

  1. Syria