Verden

Kurdiske styrker vil drive IS ut av Raqqa

En USA-støttet gruppe kurdere kunngjorde søndag at de vil angripe IS’ hovedkvarter i Raqqa i Syria. – Ingen lett kamp å befri Raqqa, sier USAs forsvarsminister Ash Carter.

Kommandanter fra Syria Democratic Forces (SDF) kunngjorde søndag at de angriper Raqqa, med støtte fra USA.
  • Christina Pletten
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Kurdiske styrker med støtte fra USA vil begynne en offensiv mot terrororganisasjonen IS’ hovedkvarter i Raqqa i Syria søndag. Det melder Associated Press.

Syria Democratic Forces (SDF) består i hovedsak av styrker fra den kurdiske gruppen YPG.

Kampanjen ble kunngjort søndag på en pressekonferanse i Ain Issa i Syria.

Jihan Sheikh Ahmed, en talskvinne for SDF, sa at «det store slaget for å frigjøre Raqqa og regionen rundt har begynt».

Operasjon «Eurphrates vrede»

Operasjonen med å ta tilbake Raqqa har fått navnet «Eurphrates vrede».

– Å prøve å avskjære og deretter frigi Raqqa er det neste steget i vår koalisjonsstrategi, sier Ash Carter, USAs forsvarsminister i en uttalelse søndag.

– Som i Mosul vil det ikke være en lett kamp, og mye hardt arbeid ligger foran oss. Men det er nødvendig å få en slutt på ISILs fantasier om et kalifat, og ødelegge gruppens evner til å utføre terrorangrep mot USA, mot våre allierte og våre partnere, sier han.

Ash Carter, USAs forsvarsminister.

Har fungert som IS-hovedstad

IS har hatt Raqqa som en slags «hovedstad» i området de utnevnte som «kalifat» i 2014. Terrororganisasjonen har mistet en fjerdedel av territoriet sitt siden i fjor, melder BBC News.

I forrige uke sa Stephen Townsend, generalløytnant og øverste leder for koalisjonsstyrkene som kjemper mot IS, at amerikansk etterretning hadde informasjon som tydet på at ISs planer om å angripe vesten blir lagt i Raqqa.

– Vi vet at denne planleggingen skjer i Raqqa. Vi mener vi må ta Raqqa snarlig, sa han.

Problemer med Tyrkia

USA regner SDF for å være en effektiv partner i kampen mot IS. Tyrkia anser imidlertid gruppen for å være en terrororganisasjon, og har sagt at de ikke vil akseptere en kampanje mot Raqqa ledet av kurderne.

Amerikanske styrker nord for byen Raqqa i Syria søndag.

Kampene om Mosul

På samme tid er irakiske styrker med støtte fra en internasjonal koalisjon i øyeblikket i gang med en operasjon for å drive IS ut av den irakiske byen Mosul.

De irakiske styrkene beveger seg nå inn i områder med tett befolkning, noe som gjør det vanskeligere å få støtte fra luftangrep. Sivilbefolkningen blir også brukt som menneskelige skjold av IS.

Iraks statsminister Haider al-Abadi advarte IS-krigerne om at de vil bli drept om de ikke overgir seg. Abadi besøkte fronten søndag. Han sa at Mosuls befolkning «snart vil være befridd».

  • IS har kidnappet gutter ned i niårsalderen. Nå frykter FN de vil bli brukt til å forsvare Mosul.

Les mer om

  1. Raqqa
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Mosul
  4. Syria
  5. Kalifat