Kurdiske styrker vil drive IS ut av Raqqa

En USA-støttet gruppe kurdere kunngjorde søndag at de vil angripe IS’ hovedkvarter i Raqqa i Syria. – Ingen lett kamp å befri Raqqa, sier USAs forsvarsminister Ash Carter.

Kommandanter fra Syria Democratic Forces (SDF) kunngjorde søndag at de angriper Raqqa, med støtte fra USA.

Kurdiske styrker med støtte fra USA vil begynne en offensiv mot terrororganisasjonen IS’ hovedkvarter i Raqqa i Syria søndag. Det melder Associated Press.

Syria Democratic Forces (SDF) består i hovedsak av styrker fra den kurdiske gruppen YPG.

Kampanjen ble kunngjort søndag på en pressekonferanse i Ain Issa i Syria.

Jihan Sheikh Ahmed, en talskvinne for SDF, sa at «det store slaget for å frigjøre Raqqa og regionen rundt har begynt».

Operasjon «Eurphrates vrede»

Operasjonen med å ta tilbake Raqqa har fått navnet «Eurphrates vrede».

– Å prøve å avskjære og deretter frigi Raqqa er det neste steget i vår koalisjonsstrategi, sier Ash Carter, USAs forsvarsminister i en uttalelse søndag.

– Som i Mosul vil det ikke være en lett kamp, og mye hardt arbeid ligger foran oss. Men det er nødvendig å få en slutt på ISILs fantasier om et kalifat, og ødelegge gruppens evner til å utføre terrorangrep mot USA, mot våre allierte og våre partnere, sier han.

Ash Carter, USAs forsvarsminister.

Har fungert som IS-hovedstad

IS har hatt Raqqa som en slags «hovedstad» i området de utnevnte som «kalifat» i 2014. Terrororganisasjonen har mistet en fjerdedel av territoriet sitt siden i fjor, melder BBC News.

I forrige uke sa Stephen Townsend, generalløytnant og øverste leder for koalisjonsstyrkene som kjemper mot IS, at amerikansk etterretning hadde informasjon som tydet på at ISs planer om å angripe vesten blir lagt i Raqqa.

– Vi vet at denne planleggingen skjer i Raqqa. Vi mener vi må ta Raqqa snarlig, sa han.

Problemer med Tyrkia

USA regner SDF for å være en effektiv partner i kampen mot IS. Tyrkia anser imidlertid gruppen for å være en terrororganisasjon, og har sagt at de ikke vil akseptere en kampanje mot Raqqa ledet av kurderne.

Amerikanske styrker nord for byen Raqqa i Syria søndag.

Kampene om Mosul

På samme tid er irakiske styrker med støtte fra en internasjonal koalisjon i øyeblikket i gang med en operasjon for å drive IS ut av den irakiske byen Mosul.

De irakiske styrkene beveger seg nå inn i områder med tett befolkning, noe som gjør det vanskeligere å få støtte fra luftangrep. Sivilbefolkningen blir også brukt som menneskelige skjold av IS.

Iraks statsminister Haider al-Abadi advarte IS-krigerne om at de vil bli drept om de ikke overgir seg. Abadi besøkte fronten søndag. Han sa at Mosuls befolkning «snart vil være befridd».