Verden

Høye brøl i sinnarommet i Berlin

BERLIN (Aftenposten): Ikledd hvite beskyttelsesdrakter, støvmasker, hjelmer og hansker lukker de tre brødrene døren og dundrer løs på møbler og porselen.

Christian Block tilbyr ymse redskaper til knuseseansen. – Kvinnene begynner gjerne med noe smått, og så kommer de ut og bytter til de største, sier han. Foto: Ingrid Brekke

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

Utstyr må til. Hjelmer, hansker, støvmaske og beskyttelsesdrakt er obligatorisk. Foto: Ingrid Brekke

Christian Block i "deluxe"-rommet før kundene slippes løs. Han har drevet sinnarommet i en drøy måned og har bra med kunder. Foto: Ingrid Brekke

Lillebror Filip skal til London for å studere. Dette er hans avskjedsgave fra storebror. Foto: Ingrid Brekke

Og slik så "stuen" ut etter at tre voksne menn hadde gått løs på den i et drøyt kvarter. Foto: Ingrid Brekke

Tre fornøyde brødre etter å ha brølt, slått og smadret møbler, porselen og en PC-monitor. Fra venstre Filip, Olaf og Florian. Foto: Ingrid Brekke

Lyden av slag, glass som knuser og rasende brøl tyter ut av rommet, veggene er av sponplater og går ikke opp til det høye taket i den gamle fabrikkbygningen. Et par ganger avbrytes seansen av at en kommer ut, henter kamera og går igjen.

Så er det på'n igjen, til to av dem kommer ut og tar av seg utstyret. Den mellomste broren, Florian, blir ikke ferdig, han forsøker å redusere den store lenestolen til en flishaug. Hele tiden til lyden av musikken de selv har tatt med seg: Rage against the machine .

Yngstebror Filip skal flytte til London for å studere, og brødreseansen i "Sinnarommmet" er en avskjedsgave fra storebror Olaf (brødrene vil ikke oppgi etternavn).

– Var det en fin gave?

– Ja, smiler Filip

– Og gleden i forkant var minst like stor, sier Olaf. – Vi har alle en terskel med hemninger som holder oss tilbake.

– De siste fem minuttene var de beste, sier Florian.

– Føler dere dere friere nå?

– Tja, særlig han, smiler Olaf og peker på Florian.

Flest kvinner

Sinnarommet ligger i Lichtenberg i Berlin, og ble startet av Christian Block for en drøy måned siden. Han sier at etterspørselen har vært bra. – Og 80 prosent av kundene er kvinner. De har fått det i gave av mennene sine, smiler han.

– Kvinner begynner gjerne med små redskaper, og så kommer de ut etter en stund og henter de store verktøyene.

Block peker på veggen der redskapene henger: Kubein, hammer, økser, balltre, golfklubber og slegger – den største veier fem kilo, og en av brødrene brakk skaftet på den da de holdt på.

Sinnarommet er ikke Blocks egen idé.

– Nei, dette er en trend som startet i Japan, kom til USA og nå altså til Europa. Dette er det tredje rommet i Tyskland.

Block forteller at han vurderte hvilke tjenestetilbud som er mest suksessrike, og kom frem til at det er tjenester som handler om følelser – begjær (sexbransjen), grådighet (finansbransjen), tilhørighet (sport, livsstil, sosiale nettverk), kjærlighet (partnerformidling). Men behovet for utblåsning og å la frustrasjonen råde finnes det knapt noe sted for, ergo altså sinnarommet.

Skrikerom

Etterhvert skal han supplere med to rom til: et malerom, der man kan male hva man vil overalt, og et lydtett skrikerom med bokseball.

Møblene skaffer han via gjenvinningsbedrifter og på loppemarkeder, og alt kildesorteres og leveres til resirkulering etterpå.

Det koster 99 euro (840 kroner) å knuse et standardrom, og 119 euro for deluxe-varianten. Vanligvis er folk ferdige på et kvarters tid.

Block tror det kan være sunt med en tur i sinnarommet.

– Har du prøvd det selv?

– Ja, en gang, for pressebildenes skyld. Det var en overvinnelse, men kjempegøy.

@ingridbrekke

(Interessert i mer? Her er en artikkel fra Daily Mail om sinnarommet i Novi Sad i Serbia, med video.)

Les mer om

  1. Tyskland