Verden

Irak er i ferd med å vinne en militær krig over IS. Men landet mangler penger til å holde IS borte over tid.

Optimismen er stor i Irak. Men uten betydelig pengestøtte vil landet aldri klare å unngå at Mosul og andre byer faller tilbake i ekstremisters hender, mener eksperter.

Flyktninger strømmer ut av Mosul. 68.000 har rømt fra boligene sine siden slaget om byen startet.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

«Vi er vitne til det nye Iraks og de irakske sikkerhetsstyrkenes fødsel. De mottas av sivilister som frigjørere.»

FNs spesialutsending til Irak, Jan Kubis, ble nesten lyrisk da han den 9. november presenterte sin rapport for FNs sikkerhetsråd.

FN-toppens vendinger gjenspeilet løftene fra Iraks statsminister, Haider al-Abadi. I det nye Irak står alle folkegrupper, sjiaer, sunnier, kristne, kurdere og mange flere, skulder ved skulder i kampen mot Den islamske staten (IS), hevder han.

Den irakske statsministeren har en visjon om et «forent Irak med et fungerende demokrati som opprettholder lov og orden, et strømlinjeformet statsapparat med desentralisert styre og en vellykket økonomi med like muligheter for alle».

Et IS-medlem sprenger seg selv og en bil i luften under et angrep på irakske spesialstyrker i Mosul den 19. november.

Slik skal IS slås også på lang sikt:

Veien til visjonen begynner med seier over IS i Mosul. Aftenposten har møtt en høyerestående tjenestemann i det irakske regjeringsapparatet. Ifølge ham er dette planen den irakske regjeringen har for å vinne freden når krigen er over:

 • Gjenoppbygging av områdene som blir frigjort.
 • Desentralisert styre.
 • En utstrakt hånd til sunnimuslimske grupper.
 • Bedre trente og disiplinerte sikkerhetsstyrker. Minimalisering av sivile tap under krigføringen. Militsene som domineres av sjiamuslimer og de kurdiske styrkene, skal holde seg utenfor byen.
 • Etter to år med IS-styre vil folk foretrekke et styre fra Bagdad igjen.

Kartet under viser den militære situasjonen i Irak og Syria den 24. november. Du kan zoome inn og ut i kartet.

Midler til stabilisering, men ikke gjenoppbygging

Tjenestemannen Aftenposten har snakket med, ønsker ikke å stå frem med navn. Han er ikke autorisert til å uttale seg offentlig, og tjenestemenn pleier av sikkerhetsmessige hensyn å holde lav profil.

Han hevder den irakske regjeringen kan vise til gode resultater i Anbar – provinsen vest for Bagdad. Anbar er i stor grad blitt frigjort fra IS i løpet av det siste året.

Takket være støtte fra FN er et stort antall eksplosiver som er blitt lagt igjen av IS, blitt ryddet. Folk har fått tilbake strøm, vann og kloakk.

– FN har midler til å stabilisere områdene som blir frigjort fra IS, sier FNs spesialutsending for humanitære hjelp og utvikling i Irak, Lise Grande.

Man får i gang skoler, universiteter, sykehus og apotek, institusjoner som er viktige for folks velferd, og som også bidrar med tusenvis av arbeidsplasser.

Rask stabilisering er viktig

– Vi fokuserer på institusjoner som er viktigst for folks velferd. Prosjekter starter raskt, og de fleste er gjennomført i løpet av få måneder. Det er viktig at vi ikke taper tid – stabilisering handler om fart og momentum, sier Grande.

Men cirka et halvt år etter frigjøringen av en by så vil midlene FN har til rådighet, være uttømt.

– FN bidrar til stabilisering etter at IS er kastet ut, men hverken vi eller irakske myndigheter har midler til gjenoppbygging, sier Grande, som er den ene av to nestledere for FNs øverste representant i Irak, Jan Kubis.

Et medlem av en sjiamuslimsk milits ved siden av et flagg som viser Imam Hussein og Imam Ali ved en sjekkpost nær Bartella i Irak den 21. november.

– Gjenoppbygging helt avgjørende

At det ikke finnes midler til å gjenoppbygge Irak, kan få svært uheldige følger.

– Uten gjenoppbygging vil man rykke tilbake til start, sier Henrik Thune, Midtøsten-ekspert og direktør i NOREF, Senter for internasjonal konfliktløsning.

– Alle er lei IS, men hvis det ikke kommer noe gjenoppbygging, så vil IS kunne rekruttere i en ny generasjon, en generasjon som er mye mer radikal enn de som har vært tidligere.

En iraksk spesialsoldat går forbi en rekke med kjøretøy som er blitt ødelagt av en selvmordsbomber fra IS den 19. november.

I Bagdad er statskassen tom

Det er to hovedårsaker til at Irak ikke har midler til å drive landet. Krigen mot IS er svært kostbar, og den lave oljeprisen har ført til betydelige inntektstap. Iraks statskasse har ifølge UNDP tradisjonelt fått 90 prosent sine inntekter fra oljen.

– Både Bagdad og Erbil har vært nærmest konkurs. De har ikke engang hatt penger til å lønne soldatene sine. Det kan altså bli vanskelig å finne midler til gjenoppbygging, sier forsker Cecilie Hellestveit, som er tilknyttet Rafiq Hariri-senteret for Midtøsten-studier ved Atlantic Council i Washington DC.

IS ser ut til å forsøke å utnytte myndighetenes økonomiske problemer ved å ødelegge infrastrukturen i sunniområder før de forlater dem.

– Man skulle kanskje tro at en slik strategi ville gjøre IS mindre populær blant sunniene, men IS satser på at dersom myndighetene ikke klarer å gjenoppbygge disse områdene, så kommer grunnen til å være lagt for at IS kan komme tilbake om fem-seks år, sier Hellestveit.

Sivile flykter fra kampene i Mosul den 20. november.

– Irak vil kunne boble over av radikalisme

Henrik Thune advarer europeiske myndigheter om at de må kjenne sin besøkelsestid. Dersom de ikke støtter opp om en normalisering og gjenoppbygging av Irak etter at IS er slått militært, så vil de i fremtiden måtte bale med et sterkt radikalisert Irak.

– Europeiske myndigheter må begynne å tenke på avradikaliseringsprogrammer. Hvis ikke vil det boble over med ny radikalisering i årene fremover, sier Thune.

Resultatet vil kunne bli et ustabilt Irak og en stadig terrortrussel i Europa.

En gutt leker med et hjemmelaget leketøysvåpen i Qayara sør for Mosul den 22 november.

Et av verdens mest korrupte land må rydde opp

Det hjelper heller ikke at landet sliter med omfattende korrupsjon. Irak havnet på en 161. plass av 168 rangerte land på den siste rangeringslisten til Transparency International.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har gitt Irak et lån på 45,6 milliarder kroner. En av forutsetningene er at irakerne bekjemper korrupsjonen.

Irakske myndigheter håper landene i regionen vil gi dem støtte til å gjenoppbygge landet. Men Thune sier det vil være vanskelig å hente økonomisk hjelp fra regionen uten at det vil bli sett på som en innblanding i den kompliserte maktkampen mellom sunni- og sjiadominerte land i regionen.

Les mer om

 1. Irak
 2. Mosul
 3. FN
 4. Den islamske staten (IS)