Tony Blair tar noe av ansvaret for IS' fremvekst

Den tidligere britiske statsministeren Tony Blair vedgår at Irak-krigen delvis er årsaken til framveksten av den ekstreme gruppa Den islamske staten (IS).

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN sier Blair at «det er en viss sannhet» i påstanden om at krigen forårsaket framveksten av IS. Han holder like fullt fast på at det var riktig å gå til krig mot den irakiske diktatoren Saddam Hussein i 2003.

— Du kan ikke si at de av oss som fjernet Saddam i 2003 ikke har noe ansvar for situasjonen i 2015, sier Blair.

Han mener at også opprøret kalt Den arabiske våren har bidratt til å skape ustabilitet og dermed gjorde det mulig for IS å vokse fram.

Tony Blairs beslutning om å støtte USAs president George W. Bush i å gå til krig mot Irak, var basert på feilaktige påstander om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Blair har tidligere beklaget at etterretningsinformasjonen var gal, noe han gjentok i intervjuet med CNN, som sendes senere søndag.

— Jeg beklager også for noen av feilene som ble gjort i planleggingen og for vår feilaktige forståelse av hva som ville skje når vi fjernet regimet, la han til.

En gransking av feilene som ble begått av Storbritannia i forbindelse med krigen ble innledet i 2009, men konklusjonene er ennå ikke lagt fram. (©NTB)