- Millioner vil bli martyrer

Sterke ord fra Irans president under begravelsen av terrormistenkt Hizbollah-leder i dag.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad varsler "millioner" martyrer etter at Hizbollah-lederen Imad Mughniyeh ble drept i går.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg

LES MER:


Tusenvis av mennesker hadde samlet seg i Beirut i dag for å vise sin støtte til Hizbollah-lederen Imad Mughniyeh, som ble drept av en bilbombe i Syrias hovedstad Damaskus i går. Mughniyeh sto som nummer to på den amerikanske etterforskningsenheten FBIs liste over ettersøkte terrorister på grunn av sin rolle i flere terrorangrep på 1980— og 90-tallet. Både Hizbollah og Teheran har rettet mistanke mot Israel for å stå bak attentatet, noe israelske myndigheter har benektet.

Blogg fra Midtøsten-korrespondent Per A. Christiansen: Gisseldrama på nært hold

Hizbollah-bevegelsen mottar sterk støtte fra både Syria og Iran, og den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki deltok på begravelsen i dag. Mottaki leste opp et illsint brev fra Irans president Mahmoud Ahmadinejad. — Han er ikke den første martyren, og han vil ikke bli den siste. Det kommer til å bli hundrevis, millioner flere, varslet Ahmedinijad i brevet. Libanons utenriksminister Fawzi Salloukh var også til stede ved begravelsen, i likhet med Mughniyehs far og flere Hizbollah-ledere. Attentatet mot Mughniyeh anses som et alvorlig tilbakeslag for Hizbollah.

Israel frykter hevnaksjon

Nå frykter Israel at Hizbollah-tilhengere vil hevne seg på drapet av Mughniyeh. Selv om landets myndigheter benekter å ha vært involvert i attentatet, har det vekket uro at både Hizbollah og Iran anklager Israel for å ha stått bak drapet. Sikkerheten har i dag blitt kraftig skjerpet langs grensen til Libanon og de palestinske områdene på Vestbredden. Det skal også ha blitt gjennomført sikkerhetstiltak på flyplasser, israelske ambassader og andre steder der terrorister kan tenkes å slå til, melder Israel Radio. - Det er ingen tvil om at Hizbollah og deres iranske herskere, som hadde et utmerket samarbeid med Mughniyeh, har en lang hukommelse og at de vil kreve hevn, skriver den israelske avisen Haaretz i dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Avisen legger til at reaksjonene ikke nødvendigvis vil komme umiddelbart. Israelske innbyggere langs grensen til Libanon frykter nå at attentatet kan utløse en ny krig mellom landene. Hizbollah, som styrer store deler av Sør-Libanon, utkjempet i 2006 en krig med Israel der israelske styrker ble tvunget til å trekke seg tilbake. Men Ephraim Kam, en israelsk analytiker og Iran-ekspert, tviler på at en slik krig truer. I stedet, sier han til nyhetsbyrået AP, tror han at Hizbollah kan komme til å gjennomføre et terrorangrep mot israelere. - Det kan komme et spektakulært terrorangrep, ikke nødvendigvis mot Israel selv men heller mot et mål som ambassaden i Argentina, sier han.

Imad Mughniyeh var ettersøkt av USA og Israel i flere tiår før han ble drept i et attentat i Damaskus i går.