Verden

Mette-Marit besøker aidsklinikk

Mexico er ikke blant landene som er hardest rammet av hiv/aids. Men problemene er langt fra ukjente i det katolske landet, der det fortsatt er mange fordommer, spesielt når det gjelder homofile.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Frida Kahlo museet i Mexico mandag. Tirsdag skal konprinsessen besøke en aidsklinikk. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

– Mexico arrangerte en stor hiv/aidskonferanse i fjor, og jeg er spent på hvordan de har fulgt opp det som ble tatt opp der, sier kronprinsesse Mette-Marit, som selv frontet konferansen ved å la seg avbilde på en plakat med tittelen «Hvis jeg var hiv-positiv ville du ha invitert meg hjem til deg?»

Kronprinsessen var ikke i Mexico under konferansen, men nå ser hun fram til å møte noen av dem som deltok, blant dem noen kvinner som selv er hiv-positive.

Møtet finner sted på Clinica Especializada Condesa i Mexico by tirsdag.

Behandler 6.000

Klinikken behandler rundt 6.000 pasienter årlig. Det er den eneste klinikken i Mexico by som gir behandling til folk uten sykeforsikring. Klinikken driver også mye forebyggende arbeid, og støttegrupper har et samlingssted på klinikken.

Lederen Dr. Andrea Gonzales Rodriguez har bakgrunn fra UNAIDS, som kronprinsesse Mette-Marit er spesialutsending for.

Tirsdag skal hun møte en gruppe på åtte kvinner som regelmessig deltar i samtalegrupper på klinikken, og representanter for noen av de frivillige organisasjonene.

Travle dager

Første dag av det offisielle besøket i Mexico ble avsluttet med at kronprinsen åpnet en norsk fotoutstilling langs byens hovedgate. 120 turistbilder fra Norge er festet på et gjerde som går mot en park langs hovedgata. Rundt en million mennesker passerer dette området daglig, i bil eller til fots, så utstillingen vil ikke mangle publikum.

Det er Statoil, Innovasjon Norge og den norske ambassaden i Mexico som står bak utstillingen, som skal henge i én måned.

Tirsdag ettermiddag står et besøk på Universitetet på programmet, der kronprinsen, som tidligere på dagen har åpnet et næringslivsseminar, skal holde foredrag om fattigdomsproblemene og FNs tusenårsmål for studentene.

Senere på ettermiddagen skal kronprinsparet være til stede på en norsk arkitekturutstilling og åpningen av et norsk-mexicansk filmseminar før dagen avsluttes med en mottakelse i den norske ambassaden.

Foto: Åserud, Lise

 1. Les også

  Mette-Marit æret sitt vertskap

 2. Les også

  Kronprinsparet på plass i Mexico

 3. Les også

  Skjeggproblemer for kronprinsen i Mexico

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stor stas med kongelig besøk på =Kaffe

 2. NORGE
  Publisert:

  Kronprinsesse Mette-Marit: Ville at Ingrid Alexandra skulle hete Tyra Eufemia

 3. KULTUR
  Publisert:

  Kronprinsesse Mette-Marit om egen barndom: – Jeg var helt ekstremt i opprør da jeg var ung

 4. NORGE
  Publisert:

  Kronprins Haakon om koronatiden: – Vi var veldig intenst sammen

 5. NORGE
  Publisert:

  Kronprinsessen tar praten om ungdom, sex og skam

 6. VERDEN
  Publisert:

  Forsvaret setter foten ned for kongelig helikopterinspeksjon