Verden

- Familien hennes ble utslettet

Israelerne skal ha samlet hele familien i to hus. Deretter skal husene ha blitt bombet. Legen Mads Gilbert er sjokkert.

Ni måneder gamle Joumena måtte amputere den ene armen. Elleve av hennes familiemedlemmer ble utslettet i et israelsk bombeangrep, ifølge den norske legen Mads Gilbert.
  • Olav Røli

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Angrepet skal ha skjedd i 8-tiden mandag morgen, i landsbyen Zytom i Gaza. Israelerne skal ha samlet hele familien i to hus. Deretter skal tanks ha bombet husene, hevder legen Mads Gilbert.— Dette er fattige bønder og har ingen forbindelse med Hamas. Hadde de hatt det, ville jeg ha fått vite det, understreker Gilbert overfor Aftenposten.no. Gilbert er i Gaza sammen med lege Erik Fosse fra Norwac, og har meget god kontakt med det palestinske folket.Han understreker at han ikke har kunnet undersøke husene, men har fått den sterke historien gjenfortalt av en rekke kilder. Deriblant bestemoren til barnet.- Denne saken må få internasjonal oppmerksomhet, sier Gilbert.

Les også

Profil: Mads Gilbert (61)

Blod

Av de elleve i familien var det bare to overlevende. Ni måneder gamle Joumena og hennes mor, som nå savnet. Den ni måneder gamle babyen ble fraktet til sykehus. — Der måtte hun amputere den ene hånden, forteller Gilbert. Den erfarne legen og kirurgen, som er i Gaza med støtte fra norsk UD, forteller at han er helt sjokkert over fremferden til israelerne på Gazastripen.

«Vi vasser i blod her på sykehuset.»
Mads Gilbert, norsk lege i Gaza. Bombefly flyr ustanselig over området og deler av Gaza er ifølge Gilbert blitt nærmest teppebombet med våpen som forårsaker store, menneskelige ødeleggelser. - Vi vasser i blod her på sykehuset. Mange av dem vi får inn er rett og slett så maltrakterte at det ikke kan beskrives, forteller han videre.
Les også

Gaza: Krigen dag for dag

Årsaken til de store kroppslige ødeleggelsene på mange av ofrene, er ifølge Gilbert at Israel bruker våpen som skaper enorme trykkbølger på kort avstand. Mot trykkbølgene har ikke menneskekroppen en sjanse, og rives i småbiter. — De bruker en type våpen, kalt DIME-våpen. Disse våpnene gjør at vi ikke ser de gamle splintskadene, men at kroppsdeler rett og slett rives av som følge av trykkbølgene, forteller han.

Middelalderen?

Våpenet er utviklet til bruk i tettbebygde områder der presisjonskravet er stort. Men ifølge Gilbert gjør Israel alt annet enn å treffe de mål de måtte ha. I løpet av mandagen har Gilbert og teamet på sykehuset reddet livet til en 19 år gammel palestiner som kom inn uten puls og blodtrykk. Han måtte amputere begge bena. En 17 år gammel gutt overlevde etter amputasjon. Livet til en ti år gammel gutt sto ikke til å redde. Til tross for at han har vært i mange konflikter i sitt liv, anser Gilbert dagens væpnede konflikt på Gaza-stripen for å være den verste han noen sinne har vært i. - Jeg var i Beirut i 1982, og da sa jeg til meg selv at jeg håpet jeg slapp å oppleve noe verre. Men dette er mye, mye verre enn Beirut i 1982. Mange ganger må jeg spørre meg. Lever vi i 2009 eller lever vi i middelalderen, sier han. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Strømmen borte

Siden kampene brøt ut 3.juledag skal over 540 sivile være drept. 22 prosent av disse er barn mellom 0 og 17 på. 744 personer er såret i angrepene. Han er takknemlig for den støtten de har fått fra det norske utenriksdepartementet, men mener det er på tide at andre røster i verdenssamfunnet begynner å få opp øynene for det som skjer på den lille landbiten i Midt-østen. Gilbert sammenligner det som skjer med om noen først skulle ha beleiret Oslo i to år, for deretter å starte bombing av byen og nødvendig infrastruktur.

Tenker

Mandag kveld var strømmen borte i Gaza by. — Det sier seg selv hvordan situasjon da ville ha blitt på byens sykehus, forteller Gilbert. Selv om han arbeider på et sykehus, føler han slett ikke situasjonen som trygg. Gaza er et lite landområde, og Gilbert mener det vil være umulig for Israel å ikke treffe sivile mål. - De har bombet i nærheten av sykehus tidligere, og det er klart man gjør seg sine tanker, sier han.

Israel og Egypt forpliktet

Røde Kors betegner situasjonen i Gaza som farlig. Heller ikke ambulanser er trygge.- Hardt skadde og døde mennesker blir ikke hentet så raskt som de burde i Gaza. Det er livsfarlig for ambulansefolkene å bevege seg inn i de utsatte områdene, sier Ola Skuterud som representerer Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger i de palestinske områdene.Svein Mollekleiv, president i Røde Kors sier at den humantiære situasjonen for befolkningen er prekær. - Statene som grenser til Gaza har forpliktelser til Genéve-konvensjonene til å følge internasjonal humanitær rett. De er forpliktet til å sørge for tilgang til humanitær hjelp i et konfliktområde. I dette tilfelle gjelder det både Israel og Egypt, sier Mollekleiv i en pressemelding.

Les også

  1. Ber Peres gi fra seg fredsprisen

  2. «Ukjent» våpentype i bruk på Gazastripen

  3. USA ønsker våpenhvile

  4. Profil: Mads Gilbert (61)

Ni måneder gamle Joumenas mor er savnet.