Verden

Er lei dynastiene

Det er en gryende erkjennelse blant amerikanske velgere. De spør seg om de vil ha nok en president som følger etter et annet familiemedlem.

Hillary Clinton vil bli president som sin mann. GARY KAZANJIAN - AP

 • Kurt Haugli

Rett nok har Hillary Clinton er soleklar ledelse på meningsmålingene som spår utfallet av den demokratiske presidentkampen.

Kvart århundre

Slik det ser ut nå blir hun demokratenes presidentkandidat. Og hun har en god sjanse til å bli president. Bare åtte år etter at hennes mann forlot Det hvite hus.

Skulle det skje vil USA ha opplevd minst 24 sammenhengende år hvor presidenten enten har hett Bush eller Clinton.

Skulle Hillary Clinton bli valgt og gjenvalgt blir det 28 år. Regner en med de åtte årene George H. Bush var visepresident under Ronald Reagan snakker vi om 36 års politisk makt i hendene på to familier.


Les også:

Tvilende velgere

Det er i ferd med å bygge seg opp en mistro blant velgerne til de politiske dynasti-tendensene i amerikansk politikk. Amerikanske media er begynt å operere med begrepet "Bush/Clinton fatigue" – Bush/Clinton-trøtthet.

— 40 prosent av befolkningen har aldri opplevd at det ikke er en Bush eller Clinton i Det hvite hus. Er det noen som synes det er et problem? spør AP-journalisten Nancy Benac i en artikkel i slutten av september.

En meningsmåling som NBC og Wall Street Journal foretok i sommer svarte en fjerdedel at "Bush/Clinton-problemet" vil bli tatt i betraktning når de skal stemme.

Greit for Hillary

Hillary Clinton selv synes ikke det er et problem at nok en Clinton skulle få makten. Da hun ble spurt på CNN/YouTube-debatten tidligere i år om hun virkelig mener at en fortsettelse av Bush-Clinton-Bush-sekvensen virkelig vil bringe endring, hadde hun klart svar:

— Vel jeg synes jo det er et problem at Bush ble valgt i 2000. Jeg trodde det var noen andre som ble valgt den gangen , sa Hillary tenkte på drakampen i retten mellom Gore og Bush om Florida før det hele ble avgjørt til Bush’ fordel.

— Jeg synes Bill var en ganske bra president, sa hun, før hun skyndte seg å legge til at hun går til valg på sin eget politiske program

Bush er trøbbel

Kommentatoren Hendrik Hertzberg i tidsskriftet New Yorker slår fast at Bush den andre har ødelagt både for Hillary Clinton og Barack Obama. Bush nådde i sommer nye lavmål på popularitetsmålingene.

 • Hillary Clinton sliter med at Bush som representant for dynasti ikke har gjort en skikkelig jobb. Velgerne vil ikke like at nok en fra et familiedynasti tar over.
 • Barack Obama sliter med at Bush - som var en relativt uerfaren politiker på nasjonalt plan - ikke har gjort en god jobb. Velgerne vil ikke like at nok en fersking som Obama tar over.

Jeb i kulissene

Og de som trodde at hele dynastirekken vil ta slutt med Hillary Clinton få seg kanskje en overraskelse. Bror til George W. Bush lurer i kulissene. Ikke ved denne korsveien, men neste gang republikanerne skal velge seg en presidentkandidat kan broder Bush dukke opp.

Den tidligere Florida-guvernøren har nok fortsatt en drøm om å nå helt opp i amerikansk politikk selv om han aldri så mye benekter det selv. Han gikk av som guvernør i Florida i januar i år og er nå tilbake i forretningslivet.

Broder George W. Bush er i hvert fall sikker på at han kunne tenke seg en i familien inn i 1600 Pennsylvania Avenue i Washington.

- Jeg er sikker på at han ville bli en fremragende president, sa dagens president om sin bror i 2006.

 1. Les også

  Kaller Gore hysteriker

 2. Les også

  Svir av millioner uten resultater

 3. Les også

  Datokaos og krangel i presidentvalgkampen

George W. Bush ble president som sin far. CHARLES DHARPAK

Brødrene Jeb og George. Den ene mener at den andre ville blitt en utmerket president. PABLO MARTINEZ MONSIVAIS - AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 2. VERDEN

  Bill Clintons plageånd roser ham opp i skyene

 3. VERDEN

  Bush gjør narr av seg selv - og valgkampen

 4. VERDEN

  Syv duellbrølere i amerikanske presidentvalg

 5. VERDEN

  Artister skal vinne avgjørende velgergruppe for Clinton

 6. VERDEN

  Powell kaller Trump en «nasjonal skam» i e-post