Verden

Banket opp av politiet <br/>- student mistet øyet

Studenten Sultana Khaya fra Vest-Sahara ble banket opp av marokkansk politi.

Sultana Khaya ble slått av politiet da hun demonstrerte mot arrestasjoner av medstudenter i Marokko.
  • Elisabeth Rodum

Det er daglige demonstrasjoner i tettstedene i Vest-Sahara og i mange av universitetsbyene i Marokko hvor saharawier studerer. Et trettitalls studenter fra Vest-Sahara har blitt utsatt for politivold i Marokko den siste uken, ifølge menneskerettighetsaktivister.

I ett av tilfellene ble studenten Sultana Khaya slått så kraftig at hun mistet sitt høyre øye. I forrige uke deltok hun i en demonstrasjon mot arrestasjoner og mishandling av studenter i feriebyen Agadir, da hun ble overfalt av det marokkanske sikkerhetspolitiet.

Les hennes vitnesbyrd.

— Kjernen i problemet er okkupasjonen og undertrykkelsen av befolkningen i Vest-Sahara. Marokkos okkupasjon er i strid med folkeretten, og den er svært brutal. Det foregår en utstrakt diskriminering av saharawier, og dette rammer også studentene i Marokko, sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara til Aftenposten.no

Vest-Saharas innbyggere har i årtier forgjeves ventet på å få avgjøre fremtiden for sitt okkuperte hjemland. FN har ikke klart å oppfylle sitt løfte om folkeavstemning, delvis på grunn av hindringer lagt i veien av Marokko.

Skarpe motsetninger.

Marokko og Vest-Saharas frigjøringsbevegelse POLISARIO står langt fra hverandre i striden om Afrikas siste koloni, men nå forbereder FN de første direkte fredsforhandlingene på ti år mellom partene.

Sikkerhetsrådet i FN vedtok 30. april en resolusjon som oppfordret partene til nye fredsforhandlinger, og disse skal etter planen starte i begynnelsen av juni.

Under forberedelsene til samtalene har Marokko satt i gang en bølge av arrestasjoner og overgrep mot saharawiske studenter, opplyser Støttekomitéen for Vest-Sahara, som nå mobiliserer mot overgrepene.

Norsk appell.

43 norske organisasjoner krever i et brev til den marokkanske innenriksministeren i dag at angrepene på de saharawiske studentene må opphøre og at rettighetene deres må respekteres. Appellen har fått støtte fra samtlige ungdomspartier, alle de nasjonale student- og elevorganisasjonene og en rekke store og små humanitære organisasjoner.

— Vi frykter at bølgen av arrestasjoner og en eskalering av volden nå kan forstyrre de forhandlingene som står på trappene. For at partene skal komme fram til en løsning, trengs ro og optimisme. Det er langt fra tilfellet i dag, sier Ronny Hansen.

Vest-Sahara ble okkupert av Marokko da de spanske kolonistene trakk seg ut i 1976. Rundt halve befolkningen lever nå i flyktningeleire, mens Marokko driver en aktiv bosettingspolitikk.