Verden

Norsk skip reddet ut 320 flyktninger fra båt

MIDDELHAVET/OSLO (Aftenposten.no): De første av flyktningene er ved 12-tiden lørdag tatt om bord på det norske skipet «Siem Pilot» utenfor kysten av Libya.

Her blir en gutt reddet ombord i det norske skipet. Foto: Stig B. Hansen

 • Reidun Samuelsen
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Redningsmannskapene er på vei til den norske flyktningebåten. Foto: Stig B. Hansen

Båten er overfylt. Båten har et lasterom. Der er det også folk. Foto: Stig B. Hansen

sendb_t_doc6lx499b7pic16mv029hm-ObTc1FmdJp.jpg Foto: Stig B. Hansen

Det norske redningsskipet «Siem Pilot» er ved 11-tiden lørdag rett ved denne fiskebåten i nød utenfor Libya. Ombord er det rundt 500 flyktninger. Foto: Stig B. Hansen

Styrkesjef Lise Dunham fra politiet speider mot flyktningebåten. Foto: Stig B.Hansen

Frank, som ikke ønsker at vi bruker etternavnet hans, gjør klar redningsvester som skal fraktes ut til migrantenes båt om noen timer Foto: Stig B. Hansen

Mannskapet og politifolkene på kommandobroen på «Siem Pilot» forberer redningsaksjonen som de nå er på vei til. Foto: Kripos

«Siem Pilot» er rett ved siden av flyktningebåten. Det er en åpen blåmalt trebåt, ombord sitter flyktningene tett i tett. De har stablet pappesker i midten. Kvinner og små barn sitter i front, med mennene bak.

Menneskene ombord vinker, men beskjeden fra Siem Pilot er klar: «Skru av motoren! Hold dere på avstand!»

Det er for risikabelt å ha den lille, åpne båten tett inntil det store skipet.

«Siem Pilot» starter motoren igjen, prøver å få den åpne flyktningebåten på avstand. Det ser ut til at de forstår meldingen.

Det var en spent situasjon ombord da skipet kom inntil flyktningebåten. Pistolbelter ble spent på hos de som skal drive vakthold.

Les også:

Les også

Forrige lørdag hentet «Siem Pilot ut 49 dødflyktninger fra en fiskebåt

Har folk i lasterommet

Fiskebåten er av samme type som Siem Pilot rykket ut til forrige lørdag. Den lave båten har et lasterom, og der er det folk.

Det er stekende varmt, og under dekk er det ekstremt trangt.

Flyktningene i fiskebåten ser ut til å være afrikanere. Fremst i båten satt en liten jente med rastaflettene rett ut.

To menn fra Siem Pilot er gått ombord i fiskebåten. Etter flere turer for å fylle lettbåtene med flere redningsvester, er det tid for å organisere selve overføringen til Siem Pilot.

Det er ekstremt viktig å bruke tid i denne fasen, blir det kaos ombord kan det føre til at noen detter i vannet.

Mange små barn

Det er mange små barn i den overfylte båten, kvinner og barn skal ut først. Men ikke sjelden ser mannskapet at det er mennene som baner seg frem.

Det er nærmest flatt hav og solen steker.

Ikke langt unna er et italiensk marinefartøy igang med å redde flyktninger opp av en stor gummibåt.

Se flere bilder:

Den første lasten med flyktninger er nå ombord i «Siem Pilot».

— Hvor kommer du fra, spør en av politimennene en ung gutt.

— Eritrea?

Han nikker iherdig.

— Er du alene? Mamma, pappa?

Guttungen rister på hodet, nei, han er alene, Han er kanskje 12 år gammel, og er en av de mange unge guttene som sendes alene ut på den livsfarlige overfarten.

Når han Europa, er det lettere å få asyl så lenge en er mindreårig. Det kan gi han et bedre liv enn i hjemlandet, og han kan sende hjem penger til familien.

Nysgjerrig

Det er omtrent bare kvinner og barn med den første redningsbåten inn til moderskipet. De ser slitne ut, dratte i ansiktet, tynne.

Én signaliserer at hun er gravid, og får ekstrabehandling av mannskapet som står i mottaket.

Noen har småbarn på armen. En liten gutt kikker opp på meg, han har krefter igjen til å være nysgjerrig på et hvitt ansikt.

De tas inn i en åpning på langsiden, ved ankomst sprayet hendene med antibac. Deretter kroppsvisiteres de, før de registreres og personlige eiendeler tas vare på av mannskapet. Det kan skape bråk og uro, hvis noen har mye med seg, og det er fare for at noen blir frastjålet det de har av andre flyktninger.

Aftenpostens reportere om bord på «Siem Pilot», Reidun Samuelsen og Stig B. Hansen. Foto: Stig B. Hansen

Tidligere i dag:

-Dette kan bli den mest hektiske dagen for «Siem Pilot», sier Lise Dunham, styrkesjef for mannskapet. Ombord er det rundt 20 nordmenn fra politi og sjøforsvaret.

Hun har samlet alle i dagligstuen, for en morgenbrief.

-Det vi vet så langt er at vi er på vei til en trebåt, trolig en fiskebåt, 20 nautiske mil nord for Libya. Det er 500 migranter ombord. Hvis de ligger stille er estimert ankomsttid klokken 12. Hvis de kjører i vår retning, er vi der tidligere, informerer Dunham.

Hun legger til at lunsjen — risengrynsgrøt på lørdag - er fremskyndet, og alle må være klare til 10.30.

Gummibåt med 127 flyktninger

-Det er så mange som ti nødmeldinger i området, og det ligger an til at vi får en tre-fire oppdrag til. Det er blant annet snakk om en gummibåt med 127 mennesker ombord, informerer Lise Dunham.

Mannskapet og politifolkene på kommandobroen på «Siem Pilot» forberer redningsaksjonen som de nå er på vei til. Foto: Kripos

Det er fint vært i området, lite vind. Etter et par dager med mer vind og sjø, har mange av menneskesmuglerne satt båter på vannet i løpet av natten.

De ustabile og overfylte båtene kan ikke klare turen over til Europa, hvis det er dårlig vær.

Redningsvester til alle

Nestkommanderende ombord, Ole (ønsker ikke etternavn publisert, red.anm.) tar over briefen med mer praktisk informasjon:

-Tilnærmingen er flere redningsbåter på vannet, så vi får en spredning av oppmerksomheten. Redningsvester til alle og ombordføring, sier han.

Mannskapet vil for all del unngå at flyktningene på fiskebåten lener seg over til en side og kantrer, derfor går de inn fra to kanter med redningsbåter.

-På dekk må migrantene plasseres tett, som sagt er det muligheter for at vi får ombord flere i løpet av dagen. Det kan bli opp til maksgrensen på 800, sier Ole.

En av politikvinnene får noen ekstrabeskjeder vedrørende registrering, som er hennes ansvar.

Siste oppdrag

For mannskapet på «Siem Pilot» er dette deres siste redningsoperasjon i Middelhavet. Mandag morgen går de av vakt etter rundt fire uker på sjøen, da skal et nytt vaktlag ta over.

-La oss riste av oss det vi har vært gjennom og gå over målstreken med stil, sier styrkesjef Lise Dunham på morgenbriefen.

Hun sikter til den dramatiske redningsoperasjonen som mannskapet utførte for en uke siden, da de hentet opp 300 overlevende og 49 døde fra en synkeferdig fiskebåt.

-Dagen i dag vil by på nye utfordringer. Det vet jeg vi kan håndtere, sier Dunham.

Redningsskøya også i aksjon

Det andre norske fartøyet i Middelhavet, redningsskøyta «Peter Henry von Koss» har i natt og i dag reddet 93 migranter i havsnød. De har også tatt om bord en død person, melder Kripos på Twitter.

Redningsselskapet melder at 12 av de som ble reddet om bord i redningsskøyta hadde ligget ni timer i vannet.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

 2. NORGE

  Over 500 reddet av norsk skip

 3. NORGE

  Nærmere 100 savnet etter båtkantring i Middelhavet

 4. VERDEN

  Her berges over tusen mennesker - frykter ny dødssommer

 5. VERDEN

  Minst 22 personer funnet døde i båt ved Libya

 6. VERDEN

  En dag i Middelhavet - fortalt gjennom 14 bilder