Nærmere 200 pågrepet i aksjon mot overgripere

184 personer er pågrepet, mistenkt for å tilhøre et nettverk av pedofile overgripere, opplyste Europol onsdag. 34 norske nettadresser var involvert i saken, men ingen ble pågrepet i Norge.

Arrestasjonene har skjedd i en rekke forskjellige land, og 230 barn skal ha blitt reddet slik at de ikke risikerer nye overgrep. 670 mistenkte personer er blitt identifisert i saken. Europol omtaler saken som «den største av sitt slag».

Etterforskningen av saken har pågått i tre år, opplyste Europol-sjef Rob Wainwright onsdag. Han regner med at flere personer vil bli pågrepet i saken.

Aksjonen har fått navnet «Operation Rescue» av Europol og har rettet seg mot et datanettverk som har hatt base i Nederland. På det meste skal nettverket ha hatt nesten 70.000 medlemmer.

Kripos fikk i saken forespørsel om å sjekke 34 norske internettadresser, men saken resulterte i at ingen kunne pågripes i Norge.

— Norge ble kontaktet og fikk oversendt 34 norske IP-adresser. Men adressene lot seg ikke spore fordi dataene var blitt slettet på det tidspunktet. Det har sammenheng med at data skal slettes innen 21 dager i Norge. Dermed kunne ikke norsk politi gjøre noe med denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kirkegaard i Kripos til NTB.