I dag vises Refsdals Taliban-dokumentar på CNN

Dokumentarfilmen til den omstridte norske krigsjournalisten Pål Refsdal.

Les også:

Hjemme i Norge var det kidnappingen av krigsjournalisten Pål Refsdal i Afghanistan høsten 2009 som fikk mest oppmerksomhet. Og da dokumentaren ble lansert i Norge var det hvordan Refsdals arbeidsgiver Novemberfilm brukte skjulte opptak av samtaler UD mente var fortrolige under dramaet som ble mest omtalt.

Den sjeldne historien fra da Refsdal først besøkte og bodde hos Taliban-krigerne i den østlige og fjernliggende Kunar-provinsen har fått mindre oppmerksomhet.

Men i kveld, 1. juledag, blir denne delen av Refsdals arbeid i Afghanistan vist på CNN.

Les også

Afghanistan-kidnappingen kostet politiet 357.000 kroner

— På tide

— Jeg gjorde dette fordi vi har kjempet mot Taliban i ni år. Jeg syntes det var på tide at noen møtte dem og vise hvordan de virkelig er, sier Refsdal til CNN i opptak Aftenposten.no har fått tilgang til.

— Hvorfor risikere livet ditt for å fortelle historien til disse folkene som kjemper mot amerikanske myndigheter og også nordmennene?, spør CNNs journalist.

— Det er viktig at folk vet hvem vi kjemper mot, for i dag har ikke folk peiling, faktisk, svarer den omstridte norske krigsjournalisten.

Det er viktig at folk vet hvem vi kjemper mot, for i dag har ikke folk peiling, faktisk.
Pål Refsdal, krigsjournalist.

«Angrip, angrip»

Filkmklippene gir et sjelden innblikk i hvordan Taliban og andre opprørere kjemper mot vestlige soldater i Afghanistan. I dokumentaren får vi se hvordan de radikale islamistene gjør seg klare til et bakholdsangrep mot en militær konvoi.

«Angrip, angrip, med Guds hjelp! Treff bilen, treff den!», roper kommandanten Dawran i walkietalkien til de andre islamistkrigerne som har tatt oppstilling langs en dalrygg. De vestlige soldatene er flere hundre meter nede på veien.

Mens Talibans krigere fortsetter å skyte, blir de oppmuntret av sin leder.

- Ikke særlig treffsikre

Ifølge CNN er det imidlertid tvilsomt om noen vestlige soldater ble truffet under angrepet.

— Fra hva jeg kunne se var de ikke særlig treffsikre, sier Refsdal til CNN.

Frykt

Men videoklippene gir også et innblikk i dagliglivet til soldatene og hvordan de lever sammen med familien, i evig frykt for de alliertes fly og droneangrep.

I dokumentaren får vi se hvordan Refsdal og kommandanten Dawran må flykte hals over hode fra et angrep. Morgenen etter finner de ut at flere av de andre Talibankrigerne ble drept av spesialstyrker.

Filmklippet er fra Refsdals første besøk hos den radikale Taliban-fraksjonen i Kunar. Da han dro tilbake ble han kidnappet av de samme som først tok ham i mot.