Verden

Trump i ny videohilsen: – Jeg har lært mye om covid

Søndag kveld la president Donald Trump ut en videohilsen fra sykehuset. Så kjørte han en kort tur ut og hilste på fansen. – Dette er galskap, mener lege ved sykehuset.

USAs president Donald Trump kjørte en tur utenfor sykehuset og vinket til tilhengerne søndag kveld norsk tid.
  • Kari Mette Hole
    Journalist
  • NTB

Trump ble observert i en av Det hvite hus' pansrede SUV-er mens han ikledd munnbind vinket til tilhengerne, eskortert av Secret Service-agenter i fullt beskyttelsesutstyr.

Tidligere søndag kveld norsk tid varslet Trump på en Twitter-video at han skulle gjennomføre et overraskelsesbesøk til «patriotene» på gaten utenfor sykehuset.

I en video som er lagt ut av en CNN-journalist, ser man presidenten ikledd munnbind som vinker til en gruppe jublende tilhengere som har holdt til utenfor sykehuset siden han ble innlagt fredag.

Donald Trump er nå tilbake på sykehuset, melder CNN.

– President Trump tok en kort kjøretur for å vinke til tilhengerne sine på utsiden og har nå returnert til presidentsuiten på Walter Reed, sier pressesekretær ved Det hvite hus Judd Deere i en pressemelding, ifølge kanalen.

https://t.co/0Bm9W2u1x7

I videosnutten på Twitter skryter Trump av sykehuset og takker de som jobber der.

– Det har vært en interessant reise. Jeg har lært mye om covid. Det er en veldig interessant ting. Jeg vil fortelle dere mer etter hvert, sier presidenten i videoen.

Mange Trump-tilhengere var møtt opp utenfor sykehuset for å ønske presidenten god bedring.

Lege ved Walter Reed: – Dette er galskap

James Phillips, som er sjef for katastrofemedisin ved George Washington University og behandlende lege ved Walter Reed Medical Center, går hardt ut mot presidentens utflukt.

– Hver eneste person som var med ham i bilen under den fullstendig unødvendige kjøreturen, må nå i karantene i 14 dager. De kan bli syke. De kan dø. For et politisk teater. Kommandert av Trump til å sette livene sine i fare for et teater. Dette er galskap, skriver han på Twitter.

Every single person in the vehicle during that completely unnecessary Presidential “drive-by” just now has to be qu ... https://t.co/QPUT4AAYWX

I neste melding på Twitter skriver Phillips at presidentens SUV ikke bare er skuddsikker, men også hermetisk lukket for kjemiske angrep.

– Risikoen for covid-19-smitte inne i bilen er så høy som den kan få blitt utenfor medisinske prosedyrer. Uansvarligheten er forbløffende, skriver legen.

Trump kalte folkemengden som hadde møtt opp utenfor sykehuset for «patrioter».

Skal ha vært klarert med sykehuset

Ifølge Det hvite hus skal imidlertid alle forholdsregler ha blitt tatt under Trumps utflukt. Det hele var klarert med medisinsk personell, ifølge Fox News.

– Egnede forholdsregler ble tatt under gjennomføringen av turen for å beskytte presidenten og andre involverte, inkludert personlig smittevernutstyr, informerer stedfortredende pressesekretær Judd Deere i Det hvite hus i en uttalelse.

– Turen ble klarert av medisinsk team som trygg å gjennomføre, tilføyer Deere.

På bedringens vei

Det er ennå ikke klart når Trump kan utskrives fra Walter Reed-sykehuset utenfor Washington, men legene sa søndag at tilstanden hans har bedret seg. Han kan muligens reise tilbake til Det hvite hus mandag, som har alt det medisinske utstyret han trenger.

– Presidentens tilstand har fortsatt å bedre seg. Som med alle sykdommer, er det ofte opp og ned, sa hans lege Sean Conley.

Bare noen timer tidligere hadde Trumps leger fortalt at oksygenmetningen i blodet hans hadde falt brått to ganger de siste dagene. Han var derfor gitt steroid-behandling som normalt bare anbefales for svært syke pasienter.

Conley sa at oksygenmetningen, som normalt skal ligge mellom 95 og 100 prosent, var nede i 93 prosent samtidig som han hadde høy feber, én gang fredag, og én gang til lørdag.

Legene ville ikke si noe om hvorvidt det er observert tegn til lungebetennelse eller andre skader i lungene.

Lege: – Ikke noe skjule

Conleys uttalelser sto i klar kontrast til det optimistiske bildet han forsøkte å tegne av situasjonen lørdag.

Det har dermed vært to dager med forvirrende og motstridende meldinger om presidentens helse fra Det hvite hus. Flere uttrykker tvil om Trumps leger gir offentligheten et korrekt bilde av tilstandens alvor.

Da journalister konfronterte Conley med de motstridende opplysningene, innrømmet han at han hadde prøvd å gi et rosenrødt bilde av situasjonen som reflekterte legenes optimisme.

Han vedgikk at det da kunne se ut som de prøvde å skjule noe, noe han sa ikke var tilfelle.

Får førsteklasses behandling

Over 209.000 amerikanere har hittil dødd av viruset. Det er det klart høyeste antallet i verden.

Over 7,4 millioner mennesker er smittet i USA. Men få har tilgang til den omfattende behandlingen Trump får, som inkluderer tilsyn døgnet rundt og avansert eksperimentell behandling.

Les også

Trump får eksperimentell koronamedisin

Presidenten har til nå blitt behandlet med dexametason-steroider, samt en fem dagers kur med Remdesivir. I tillegg har han fått en dose av et eksperimentelt legemiddel, en antistoffcocktail fra legemiddelselskapet Regeneron. Denne gir kroppen antistoffer for å hjelpe immunsystemet med å bekjempe viruset.

Dexametason anbefales egentlig kun for svært alvorlig syke pasienter som må ha ekstra oksygen. For de med lettere symptomer kan medisinen tvert imot være skadelig. Den kan blant annet hemme den enkelte immuncellers evne til å bekjempe infeksjon.

Les også

  1. Presidentens lege: – Donald Trump i stadig bedring, kan skrives ut i morgen

  2. Trump gikk i natt ut med takkevideo til folket. Men velgerne er skarpt splittet om sykdommen hans.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Donald Trump
  3. USA