Flere raketter er skutt fra Gaza mot Jerusalem. Israel svarer med nye luftangrep.

24 personer skal være drept på Gaza etter at Israel gikk til motangrep mot Hamas. Tirsdag morgen ble flere raketter skutt fra Gaza mot Jerusalem.

Israel har gjennomført flere angrep på Hamas kontrollerte mål på Gazastripen.

Flere raketter ble skutt fra Gaza og inn over Jerusalem tirsdag morgen, etter ti timer med angrep mot byen. Det melder nyhetsbyrået DPA.

Til gjengjeld har Israel rettet nye luftangrep mot Gaza. Blant målene som skal ha blitt truffet er et høyhus der en Hamas-leder bodde og to grensetunneler som militante palestinske grupper var i ferd med å bygge.

24 personer skal være drept på Gaza, de fleste i israelske angrep, ifølge nyhetsbyrået AP. Blant dem skal ni være barn.

Forsvarsminister Benny Gantz beordret tirsdag mobilisering av 5.000 reservister som skal bidra til å styrke Israels forsvar sør i landet. Det kommer frem av en uttalelse fra den israelske hæren.

Varslet «kraftig respons»

Etter flere dager med økende spenning, sendte Hamas mandag kveld syv raketter mot Jerusalem. Totalt har Hamas og andre væpnede grupper avfyrt mer enn 200 raketter mot Israel.

Rett før klokken 20 mandag kveld varslet Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de vil komme med en «veldig kraftig respons» på Hamas’ fremstøt. Som svar har Israel utført luftangrep mot områder på Gaza.

Det israelske forsvaret opplyser tirsdag morgen at 130 militære mål er truffet. 15 medlemmer av Hamas er drept.

Hamas bekrefter at en av lederne av bevegelsens væpnede gren, Ezzedine al-Qassam-brigadene, ble drept i byen Beit Hanoun på Gazastripen.

På den andre siden skal seks sivile israelere være skadet av rakettangrepene fra Gaza.

– Siden klokken 18 i går kveld har terroristgrupper i Gaza uten stans avfyrt raketter mot israelske sivile. Klokken er nå 4 om morgenen. Det er ti timer med rakettangrep, skrev det israelske forsvaret på Twitter tirsdag morgen.

Bildet viser raketter som blir skutt fra Gazastripen mot Israel.

Mistet alle sine fem barn

En av Kirkens Nødhjelps ansatte på Gazastripen mistet alle sine fem barn i et angrep natt til tirsdag.

– Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien som har rammet en av våre kolleger.

Det sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Vi oppfordrer nå inntrengende partene til å respektere folkeretten, at sivile beskyttes og aldri er et mål, fortsetter han.

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Israel og palestinerne om å ta konkrete steg for å roe ned den spente situasjonen.

– Alle sider må trappe ned, redusere spenningen, ta praktiske steg for å roe ned situasjonen, sier Blinken.

Det israelske forsvaret har sagt at de undersøker rapportene om at barn er blitt drept. De hevder også at flere av rakettene som ble avfyrt mot Israel, slo ned på palestinsk side.

Kom med ultimatum

Rakettangrepene fra Gaza kom mandag kveld etter et ultimatum fra Hamas: Israelske soldater og politifolk måtte trekkes vekk fra al-Aqsa-moskeen i okkuperte Øst-Jerusalem innen klokken 18.

Litt over klokken 18 ble det meldt at syv raketter ble avfyrt fra Gaza mot Jerusalem.

Angrepene startet etter timer med sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker. Uroen fant hovedsakelig sted i Jerusalem, men også på Vestbredden.

Tidlig mandag stormet israelsk politi plassen hvor al-Aqsa-moskeen ligger. Minst 300 mennesker skal ha blitt skadet.

Over 700 palestinere er totalt skadet i sammenstøtene, ifølge AP. Blant dem behandles 500 på sykehus.

Situasjonen i Jerusalem beskrives som mer anspent enn den har vært på flere år. Les mer om bakgrunnen i denne saken:

Les også

Hundrevis skadet i opptøyer i Jerusalem. Dette er årsakene.

Minst 300 mennesker ble skadet i sammenstøtene mellom palestinere og israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen mandag.

Midtøsten-ekspert: – Dette kan ende i full krig

Professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo ser svært alvorlig på situasjonen.

– Dette kan ende i full krig, sier PRIO-forskeren til Aftenposten.

– Når Hamas velger å avfyre syv raketter fra Gaza mot Israel, så bedriver Hamas et livsfarlig spill. Dette ligner på forløpet til krigen i Midtøsten i juli 2014, sier hun.

Waage sier det også da startet med palestinske demonstrasjoner som utløste motdemonstrasjoner. Så ryddet politiet opp overfor palestinere i bønn foran al-Aqsa-moskeen. Så eksploderte det.

Professor Hilde Henriksen Waage

Hun sier Hamas-rakettene må sees på som en krigserklæring mot Israel. Hun mener Hamas må ha visst at det ville utløse bombeangrep fra Israel som ville gi store sivile tap blant palestinerne.

Hun sier spenningen nå ligger i om Israel vil gå inn på palestinsk område med bakkestyrker.

– Antagelig spekulerer Hamas i at Israel ikke vil gjøre det. Statsminister Benjamin Netanyahu er svekket. Han vant ikke valget. Han er korrupsjonstiltalt og han leder en mindretallsregjering.

Hun sier at hvis Israel går inn i Gaza med bakkestyrker, vil også israelerne lide store tap.

– Dette er ikke bare som å leke med ild. Det kan heller sammenlignes med å sette en flamme foran en gassbeholder for å se om den eksploderer. Dette livsfarlige spillet kan like fort ende i full krig, som at det kan roe seg ned etter noen dager.

Israelsk grensepoliti avfyrer et våpen under protester i byen Betlehem på den israelskokkuperte Vestbredden mandag.

USA avviste norsk forslag til Jerusalem-uttalelse

FNs sikkerhetsråd holdt mandag et hastemøte for å diskutere uroen i Jerusalem. På møtet deltok blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge er en av initiativtagerne til at Sikkerhetsrådet avholdt møte i dag om den svært spente situasjonen i Jerusalem. Det er stor risiko for at situasjonen kan komme ut av kontroll, sier Søreide til NTB.

På mandagens møte skulle Sikkerhetsrådet utforme en felles Jerusalem-uttalelse. Et norsk utkast til uttalelsen ble stemt ned av USA. Norge gir ikke opp, opplyser Søreide.

– Vi forsøker nå å samle rådsmedlemmene om en felles uttalelse med krav om å roe ned situasjonen, sier hun.

Ifølge en diplomat hevdet USA under møtet at de «jobbet i kulissene» med å roe ned situasjonen, og at de derfor «var usikre på om en uttalelse på dette tidspunktet ville være hjelpsom».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er stor risiko for at situasjonen i Jerusalem kommer ut av kontroll. Mandag deltok hun på et møte i FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

AFP og AP har lest utkastet til uttalelse, som Norge fremmet sammen med Tunisia og Kina. Der Israel bes blant annet om «å innstille aktiviteten i bosetningene, rivingen av hus og utkastelser, inkludert i Øst-Jerusalem, i tråd med sine forpliktelser i henhold til humanitær lov».

USAs FN-delegasjon har ikke svart på AFPs henvendelse om hvorfor de satte foten ned for utkastet.

Etter mandagens hasteinnkalte møte i Sikkerhetsrådet, ble den spente situasjonen ytterligere forverret, konstaterer Søreide.

– Jeg har innstendig oppfordret politiske, religiøse og andre ledere om å vise ansvar og gjøre alt de kan for å dempe konfliktnivået. Ytterliggående krefter på begge sider har hatt stort spillerom over lang tid, fortsetter hun.