16 år gamle palestinere drept på Vestbredden

Fem palestinerne, to av dem 16 år gamle, ble skutt og drept på den israelskokkuperte Vestbredden lørdag, angivelig etter å ha forsøkt å knivstikke israelere.

taa6518d_doc6mpyf0uu0wl1383g2hh-uKk9wkZCZt.jpg
  • Åshild Eidem
  • Ntb

I Hebron ble en palestinsk 18-åring skutt og drept av en israelsk bosetter som han ifølge den israelske hæren angrep med kniv. Bosetteren ble ikke skadd.

Noen timer senere ble en 16 år gammel palestinsk jente skutt og drept av en israelsk politikvinne i Hebron, angivelig etter å ha knivstukket henne i den ene hånden.

I Øst-Jerusalem ble en palestinsk 16-åring skutt og drept av israelske soldater lørdag morgen. Ifølge en talskvinne for israelsk politi angrep gutten soldatene ved en veisperring med kniv.

Lørdag kveld gikk en tredje palestiner til angrep med kniv i Hebron. En israelsk soldat er lettere til moderat skadet etter angrepet, og gjerningsmannen ble skutt på stedet. Mannen døde av skadene like etter at han ankom sykehuset, skriver The Times of Israel.

Kort tid etter forsøkte en palestiner å knivstikke en offiser i grensepolitiet, ifølge The Times of Israel. Hendelsen skjedde ved sjekkpunktet Qalandia mellom Ramallah og Jerusalem. Offiseren ble ikke skadet, men skal ha drept gjerningsmannen da han forsøkte å angripe på nytt.

Hendelsene skjer etter en rekke palestinske knivangrep de siste ukene.

— Hamas-medlemmer arrestert

Palestinske sikkerhetsstyrker jobber nå iherdig for å dempe volden, ifølge The Times of Israel. De siste dagene skal de ha arrestert minst 19 Hamas-medlemmer på bakgrunn av mistanke om at de planla å utføre knivangrep. De palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden samarbeider med israelske sikkerhetsstyrker.

— Problemet er at volden vi ser nå for det meste utføres av enkeltindivider. Sikkerhetsstyrkene kan gjøre svært lite, sier Shlomo Brom, leder av programmet for israelsk-palestinske relasjoner ved Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier til Aftenposten.

Ifølge The Times of Israel har palestinernes president Mahmoud Abbas instruert sine sikkerhetsstyrker om å gjøre hva de kan for å forhindre at opptøyene eskalerer til en tredje intifada. Innsatsen kan ha begynt å virke: De siste dagene skal langt færre ha deltatt i demonstrasjonene på Vestbredden enn tidligere denne måneden. Én av årsakene skal være at palestinske sikkerhetsstyrker er godt representert i sentrum av byene på Vestbredden, og på universitet Birzeit, som mange av demonstrantene skal være tilknyttet.

— De forsøker å hindre demonstrantene fra å komme i kontakt med israelske sikkerhetsstyrker, fordi det kan føre til eskalering, sier Brom.

— Er det en risiko for at de dermed provoserer dem ytterligere?

— Jeg tror ikke det, sier Brom, som mener palestinerne først og fremst er provosert fordi regjeringen deres ikke klarer å innfri palestinske mål.

— Volden skyldes mangel på håp. På grunn av politikken har begge sider mistet håp. På den israelske siden manifesteres det ved at folket velger en høyrevridd regjering.

Interessert i å vite mer om «knivintifadaen»?

Les også

Fem grunner til at denne intifadaen skiller seg fra tidligere palestinske opprør

FN: — Voldeligste uke siden 2005

Siden starten av oktober er 40 palestinere, blant dem flere barn, drept av israelske sikkerhetsstyrker og sivile. Flere av dem er drept etter at de angivelig har angrepet, forsøkt å angripe eller vært mistenkt for å angripe israelere med kniv.

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem hevder to av dem ble drept på et tidspunkt da de ikke lenger utgjorde noen fare, og da de i stedet kunne vært arrestert.

Svært mange palestinere er såret: I løpet av de to første ukene i oktober ble 3105 palestinere såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker, ifølge FN-organisasjonen OCHA. Den andre uken i oktober ble flere palestinere drept og såret i Israel og på Vestbredden enn noen gang i løpet av én enkelt uke siden 2005, da OCHA begynte å dokumentere voldelige hendelser.

Siden første oktober er også sju israelere drept og titalls såret i en rekke angrep utført av palestinske gjerningsmenn, hovedsakelig med kniv.

Derfor øker volden nå:

Les også

Angrep da han ble beordret til å ta hånden ut av lommen

Spent i Hebron

Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967 og året etter slo en gruppe bosettere seg ned i sentrum av byen.

Drøyt 500 israelske bosettere bor i dag i sentrum av Hebron, voktet av israelske soldater og omgitt av rundt 170.000 palestinere.

Bosetternes nærvær i Hebron har i alle år vært en konstant kime til konflikt, og fra flere hold i Israel har det lenge vært tatt til orde for å kaste dem ut med makt.

Bosetterne overøser gjerne de israelske soldatene med skjellsord som «nazister» når de forsøker å dempe gemyttene, og de blir selv til tider omtalt som «pøbler» av israelske militærtalsmann.